Przeliczenie Lb wędki na cw.

/ 12 odpowiedzi
Witam.Chcę kupić wędkę na połowy w Norwegii,o cw 300-600 gram.zastanawiam sie nad wędziskami bezprzelotkowymi penna 30lb i 50 lb.jak te wytrzymałości przeliczyć na cw?
patryk-kociemba

z tego co kojarze LB to oznaczenie jednostki masy w funtach, najprosciej znalezc przelicznik funty na gramy i już.
pozdrawiam (2016/01/24 14:15)

spines21

Orientacyjny wzór na przeliczenie krzywej ugięcia(lbs) na ciężar wyrzutowy wędki(cw).

Lbs x 454 : 16  = cw

np. 5 lb  x  454 : 16 = 141,8    
czyli te ok.142 gramy to bezpieczny dla wędziska ciężar wyrzutowy.

(2016/01/24 14:47)

Tomas81

Orientacyjny wzór na przeliczenie krzywej ugięcia(lbs) na ciężar wyrzutowy wędki(cw).

Lbs x 454 : 16  = cw

np. 5 lb  x  454 : 16 = 141,8    

czyli te ok.142 gramy to bezpieczny dla wędziska ciężar wyrzutowy.

No niestety Jacku ten wzór nie ma nic wspólnego z podawaną mocą linki. Bo te 30 i 50lb to właśnie moc DEDYKOWANEJ LINKI do tych wędek. A to co zapisałeś dotyczy ugięcia karpiówek gdzie np 5lb to ciężar jak można podwiesić do kija aby osiągnął on ugięcie 90 stopni.

Generalnie z tych wartości nie można dość dokładnie wyliczyć max ciężaru wyrzucanej przynęty. Tym bardziej że większość firm różnie wycenia CW choć dedykowana linka ma tą samą moc. Osobiście znam blanki 20lb które nie rzucą więcej jak 35g ale też takie które bez problemu podadzą 60g na pełnym wyrzucie.
(2016/01/24 15:58)

spines21

Ten wzór ma orientacyjnie przeliczyć podawaną w lbs krzywa ugięcia kija na ciężar wyrzutu w gramach.
Czyli dotyczy oczywiście wytrzymałości blanku a nie ma nic do mocy linki.
Autor pytał jak przeliczyć.
Nie było nic o linkach:)

" zastanawiam sie nad wędziskami bezprzelotkowymi penna 30lb i 50 lb.jak te wytrzymałości przeliczyć na cw?" (2016/01/24 17:11)

Tomas81

Ten wzór ma orientacyjnie przeliczyć podawaną w lbs krzywa ugięcia kija na ciężar wyrzutu w gramach.
Czyli dotyczy oczywiście wytrzymałości blanku a nie ma nic do mocy linki.
Autor pytał jak przeliczyć.
Nie było nic o linkach:)

" zastanawiam sie nad wędziskami bezprzelotkowymi penna 30lb i 50 lb.jak te wytrzymałości przeliczyć na cw?"

No to Ci napisałem Jacku że tego nie da rady przeliczyć tj mocy linki na teoretyczne CW. A o to właśnie tu chodzi, o moc linki. Nic więcej. Natomiast czym innym jest krzywa ugięcia podana w funtach a moc dedykowanej linki. Choć również podana w tej samej skali.

(2016/01/24 20:04)

spines21

Wywnioskowałem ,że chodzi o kije.
Z drugiej strony nie jest tak,że jak linka ma wytrzymać 30 lb to i wędka musi?:)
W każdym bądź razie jest przelicznik lb na cw jak się komuś przyda.
O przeliczaniu mocy linki na cw wędki nie wiem nic wiec nie dyskutuje.
Wierzę fachowcom.  (2016/01/24 20:15)

u?ytkownik165777

W zaleznosci od producenta , a przede wszystkim od przeznaczenia wedki podawane sa rozne parametry - ciezar wyrzutu , krzywa ugiecia lub moc kija . Czasem podany jest wiecej niz jeden parametr , ale niezbyt czesto - stad powstaly przeliczniki ktore maja orintacyjnie pomagac w okresleniu pozostalych wartosci , tak na oko. (2016/01/25 15:01)

Tomas81

Z tymi widełkami mocy dedykowanej linki jest dość duży problem. Ale generalnie chodzi o to że dolna granica np blanku 12-25lb to najmniejsza moc linki która nie zostanie zerwana przy potężnym zacięciu. Natomiast górna oznacza maksymalną wartość plećki czy żyłki która nie spowoduje uszkodzeń wędziska przy takim samym cięciu.

Lecz gdy producent podaje tylko jedną wartość oznacza ona zawsze moc MAKSYMALNĄ.

No i nie sposób przeliczyć tego na CW :-(((

Co ciekawe już widziałem patyki spinningowe, jako rodbuilder nimi przecież się zajmuję, które dawały radę podnieść w martwym ciągu ciężar o podobnej masie jak podana maksymalna mocy link. Najlepszym dla mnie przykładem jest Batson RCLB70XL. Blank ma 25lb i dał radę udźwignąć ponad 10kg!!! A jego CW, podkreślę że niewiele zaniżone, wynosi 10-42g. Z Xzogami jest podobnie. Więc bądź tu mądry...

Mam nadzieję że trochę naświetliłem sprawę.

Pozdro! (2016/01/25 19:54)

u?ytkownik165777

No i Tomek wyjasnil konkretnie jak to jest . A ja sie zastanawiam dlaczego producenci sprzetu skoro korzystaja z testerow nie podaja takich parametrow w opisie produktu - cw , waga ,srednica blanku , srednica przelotek , akcja wedki , moc wedki , rodzaj materialu z ktorego jest wykonany , w kolowrotkach podobnie - moc hamulca nawoj w cm i wiele innych , z zylkami to juz kompletny koszmar i paranoja . Tak troche kupujac sprzet wedkarski traktowani jestesmy jak kupujacy jakies dopalacze . (2016/01/26 10:58)

SVT

Wszystko o przelicznikach Europejskich.

(2016/01/26 12:18)

Pablo63

Witam.
Na kiju producent podaje czasami jaką linkę (plecionkę) możemy zastosować  w lb można to tak odczytać-
Można szybko przeliczyć 1lb (funt)=0,45kg  czyli  - przykład  4 - 8lb 
-ja  zaokrąglam to 1lb- ok 0,5kg i przemnażam   4x0,5=2kg        8x05kg=4kg     lub dziele te wartości na pół
-czyli plecionka o wytrzymałości ok od 2kg do 4kg Tak mi jest wygodnie.

Oznaczenie na kiju cw w oz.(uncja) OBLICZANIE
- oznaczenie kija  ( przykład)   1/8 do 3/4 oz
1oz=ok 28g  czyli  28:8= 3,5g
3oz= 3x28g=84g :4=21g
c
zyli cw tego kija wynosi ok. 3,5 -21g
Ja to sobie tak wyliczam. (2017/01/12 22:50)