Przekarmione łowisko?
utworzono: 2017/08/23 14:46
Witam kolegów, nie wiem zabardzo co robić. Pierwsze wypady na male starorzecze przynosiły fajne wyniki w postaci linow,karasi i japancow ale co kolejne było gorzej az do kompletnej kichy,teraz pytanie czy to wina prze necenia łowiska czy zmiana pogody,dać sobie spokój na pare dni czy necic dalej i czekać na efekty?? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz. [2017-08-23 14:46]
Witam. Przyczyny mogą być różne: pogoda, zanęta, przynęta, metoda poławiania itd. A może skoro to małe łowisko, już wyłowiłeś w nim ryby? Pozdrawiam. [2017-08-23 17:47]
A policzyłeś ile ryb tam było na metrze kwadratowym?
No właśnie! Może zjadłeś już rybki z bajorka?
[2017-08-23 18:28]
No tak mój błąd nie zaznaczyłem na początku że ryb nie zabieram. Uderz w stół nożyce się odezwą. [2017-08-23 20:59]
No tak mój błąd nie zaznaczyłem na początku że ryb nie zabieram. Uderz w stół nożyce się odezwą.
Spokojnie Kolego, z treści Twojego zapytania takie wnioski się nasuwają. Jak widać, nie tylko mnie. Wracając do pytania, nie przejmuj się chwilowymi niepowodzeniami. Pogoda była ostatni ciężka dla wszystkich, dla ryb też. Trzeba poczekać i robić swoje. Polecam również w takie upały, ogólnie w całym sezonie, do zanęty dodawać ziemi. Najlepiej jedna część spożywki i dwie części ziemi, wtedy łatwiej utrzymać ryby w łowisku i jest mniejsze prawdopodobieństwo przekarmienia. [2017-08-24 08:53]
Wydaje mi się, że nie można w krótkim czasie złowić kilka razy tych samych ryby. Mnie się zdarzyło złowić, tego samego karpika dwa razy w ciągu miesiąca, ale to chyba nie jest regułą. [2017-08-24 12:19]
Wydaje mi się, że nie można w krótkim czasie złowić kilka razy tych samych ryby. Mnie się zdarzyło złowić, tego samego karpika dwa razy w ciągu miesiąca, ale to chyba nie jest regułą.
Oj ...to częste jak diabli,widać to po rybach które idzie rozpoznać.Mam "swoje" potoki czy szczupaki co potrafią w tygodniu dwa razy pierdyknąć i zwiedzić podbierak.
Rzadko jednak dwa razy pod rząd na tę samą przynętę,morał z tego taki że głupie nie są,jak poprzednia rybka okazała się wrednym woblerem to teraz do niego nie wyjdzie.
Ale taka np żabka? toć to pyszności od mannsika...i kij gada.
W temacie-popróbuj waść na inne przynęty,"zczytaj " dobrze wodę-wcześniej było ciepło i ryby miały inne stanowiska żerowe,teraz na płyciznach jest chłodniej niż na plosie-mogły pójść gdzie indziej-głębiej.
Nęć równolegle 2 różne stanowiska i porównaj efekty,łot co... [2017-08-24 13:52]