"Przeciążanie" kija

/ 11 odpowiedzi
Witam.
Mam kij 7-21 team dragon który kupiłem głównie pod łownie kleni, jazi.
Przyszła jesień i zacząłem używać go do łowienia sandaczy na gumy.
Niestety na Narwi w rynnie jest tak silny nurt że 15g główka to trochę za mało żeby skutecznie opukać dno.
Czy dobrym pomysłem jest "przeciążenie" tego kija i zakładanie główek 20g - 25g?
Czy kij się nie złamie?

nanus

Witam

Kolego miałem wędzisko team dragon 10-28 gr, używałem główek do 30 gr plus waga gumy , wędzisko nie uszkodziło się oczywiście że nie powinny być to rzuty na siłę, ale myślę że jeżeli zrobisz to umiejętnie i z wyczuciem to wędzisku nic się nie stanie, pozdrowienia

(2012/10/16 07:37)

Profesor

Podpisuję się pod słowami "nanusa" (2012/10/16 09:15)

Lin1992

Jeśli masz dużo wprawy i spore umiejętności to bez ryzyka możesz lekko przeciążyć wędzisko ale pamiętaj że taki eksperyment może zamiast ryby przynieść wizytę w wędkarskim lub serwisie w celu kupna lub naprawy wędki. (2012/10/16 10:12)

jacenty75

Wędce raczej nic sie nie stanie ale na pewno pogorszy się "komfort" wędkowania oraz wyczucie pracy przynęty. Np. w przypadku typowego opadu miękki kij będzie gasił większość stuknięć o dno oraz utrudni skuteczne zacięcie. 

(2012/10/16 11:02)

mik99

popieram jacenty75. Kijek ten myślę jest na tyle mocny, że wytrzyma przeciążenia, ale musisz pamiętać by zarzuty były amortyzowane, takie asekuracyjne bo jak będziesz machał takimi przynętami na "pałę" to kij pewnie trzaśnie w miejscy w którym będzie najbardziej obciążony w danym momencie czyli części szczytowej. Także raczej zapomnij o dalekich rzutach bo to nie będzie bezpieczne rozwiązanie. Ja raz łowiłem przeciążonym kijek i starałem się amortyzować wyrzut oraz pracować nadgarstkiem tak by dać kijowi samemu ponieść się z wyrzutem a nie machać jak cepem :). Dasz radę. Zrób tak, że zastosuj przynęty ok 2-3g cięższe jak górny zakres wyrzutowy i zobacz jak to się będzie sprawdzało. Potem możesz zwiększyć zakres. Pamiętaj możesz wtedy stracić na czuciu:). (2012/10/16 11:16)

u?ytkownik137197

2-3 g cięższe obciążenia nie zrobi żadnej różnicy w zachowaniu tego kijka / miałem możliwość łowienia nim w ramach testu przez tydzień i używając nawet główek jigowych cięższych od zalecanej wagi wyrzutu o 20g nie odczuwałem żadnego dyskomfortu w łowieniu nie mówiąc już o jakimkolwiek jego uszczerbku przedmiotowym . A swoją drogą kijek jest naprawdę udanym wyrobem.    (2012/10/16 17:08)

mik99

2-3 g cięższe obciążenia nie zrobi żadnej różnicy w zachowaniu tego kijka / miałem możliwość łowienia nim w ramach testu przez tydzień i używając nawet główek jigowych cięższych od zalecanej wagi wyrzutu o 20g nie odczuwałem żadnego dyskomfortu w łowieniu nie mówiąc już o jakimkolwiek jego uszczerbku przedmiotowym . A swoją drogą kijek jest naprawdę udanym wyrobem.   

Stąd nie mając tego kija w ręku zalecałem ostrożne sprawdzanie jak się zachowuje przy cięższych przynętach by potem stopniowo zwiększać ciężar. Także jak można zauważyć Team Dragony oraz seria Millenium HD posiadają zaniżone ciężary wyrzutowe. (2012/10/16 17:33)

rafal05

Przy ok 50 gram moja okoniówka do 15 g się nie złamała. Wyczucie podczas rzutu i ok, lecz nie polecam takiego stosowania wędek. (2012/10/16 17:46)

u?ytkownik137197

Przy ok 50 gram moja okoniówka do 15 g się nie złamała. Wyczucie podczas rzutu i ok, lecz nie polecam takiego stosowania wędek.

No niestety nie wszystkie produkty można " mierzyć jedną miarą " (2012/10/16 17:52)

arexus15

gfhghtht5ryh (2012/10/16 17:58)

glider

dziękuje za rady.
jadę w niedziele nad wodę to spróbuje z główkami tak do 25g (2012/10/17 08:48)