Prywatny żywiec.

/ 21 odpowiedzi
Witam wszystkich...mam pytanie co to znaczy prywatny żywiec?

mielec

Prywatne co????

Chyba e komuś chodzi o:

1. Żywca którego ma założonego na zestawie to jest jego prywatny.

2. Żywce które ma w sadzyku czy w czym,s podobnym do przechowywania.

3. Żywiec prywatny jako zakupiony browar nie wiem czy chodzi tu o 0,5 czy o cały Browar :)::) (2010/10/24 21:01)

Bromar

Witam wszystkich...mam pytanie co to znaczy prywatny żywiec?

No Marku, ja poproszę o rozwinięcie tematu, lub o łatwiejszy zestaw pytań :)) (2010/10/24 21:05)

780528

Witaj Marku zdecydowanie myślę ,iż chodzi o browar jak wspomniał miedzy innymi kolega Mielec tylko nie wiem też czy cały czy jakaś tam cząstka.Osobiście wolałbym cały,lecz nie można mieć wszystkiego i to ten ból. (2010/10/24 21:16)

sotomm

Może to taki,który ktoś sam sobie hoduje w jakimś stawie prywatnym ???  (2010/10/24 21:16)

Sniper64

..już poszerzam :) bylem dzisiaj w terenie i pewien młody wędkarz trzymał żywce kilkanaście Płotek w słoiku litrowym,wiec zwróciłem mu uwagę ze tak się nie powinno trzymać ryb,mówię wpuść je do siatki i będzie dla nich dobrze..a ów młody człowiek odpowiada mi to są żywce prywatne:) musiałem się chwilę zastanowić jak i co młodemu wędkarzowi odpowiedzieć bo mnie zaskoczył i rozbawił tą odpowiedzią...więc mówię a raczej zadałem pytanie !A na jakim łowisku wędkujesz PZW czy prywatnym...:) po chwili zastanowienia się młodego wędkarza o co zapytałem wyjął siatkę z plecaka i rybki do niej wpuścił...czekałem czy jeszcze o coś chce zapytać! nie miał więcej pytań:) pierwszy raz się z taką odpowiedzią spotkałem:)) (2010/10/24 21:19)

Bromar

No i się wyjaśniło, Koledzy piwosze :)) (2010/10/24 21:25)

Sniper64

No i się wyjaśniło, Koledzy piwosze :))

...nie no piwko zawszę:)) nawet prywatne możemy wypić :) (2010/10/24 21:27)

mielec

Teoretycznie nie ma prywatnego zywca. No w praktyce jak sam sobie odłowi połowi czy pozyska juz podrywką to bedzie wsumie jego prywatny heheh ale gdzie go przechowywać pisze wiadomo gdzie. To po pierwsze, a po drugie to niby żywiec z oczka czy ze sklepów ponoc jest nie dozwolony co reguluje niby zapis o wprowadzaniu ryb z innego akwenu itp itd. tu w szczególności chodzi o zdrowie ryby lecz trudne do udowodnienia że ma się kupiony. (2010/10/24 21:30)

Sniper64

Teoretycznie nie ma prywatnego zywca. No w praktyce jak sam sobie odłowi połowi czy pozyska juz podrywką to bedzie wsumie jego prywatny heheh ale gdzie go przechowywać pisze wiadomo gdzie. To po pierwsze, a po drugie to niby żywiec z oczka czy ze sklepów ponoc jest nie dozwolony co reguluje niby zapis o wprowadzaniu ryb z innego akwenu itp itd. tu w szczególności chodzi o zdrowie ryby lecz trudne do udowodnienia że ma się kupiony.

...Tak wszystko jest ok. pomijając te fakty...tylko zwróciłem uwagę ze wędkuje na PZW a tu nie ważne czy to prywatny czy ze sklepu..itd.  (2010/10/24 21:35)

mielec

Trzeba młodemu wytłumaczyć jakie ziazi by mu zrobiła kontrola, bo fakt że tyłek prawdopodobnie może mu uratować mogłeś lecz będzie sie boczył bo nie będzie nadal wiedział o co Ci chodziło. (2010/10/24 21:41)

Sniper64

Trzeba młodemu wytłumaczyć jakie ziazi by mu zrobiła kontrola, bo fakt że tyłek prawdopodobnie może mu uratować mogłeś lecz będzie sie boczył bo nie będzie nadal wiedział o co Ci chodziło.

Wiesz :) myślę że chyba zrozumiał dokładnie! i zapamięta dobrą radę starszego kolegi...został potraktowany,jak kolega po kiju...i mogłem mu dać klapsa w tyłek od ręki:) ale nie oto chodziło by od razu kolegę ukarać,czasami warto wytłumaczyć,a następnym razem jak będę miał okazję spotkać ów młodego kolegę po kiju to przekonam się czy zrozumiał:) ale w tedy rozmowa również będzie inna:) Pozdrawiam... (2010/10/24 21:49)

Manolo8

Podrywka w rękach wędkarza jest przyrządem
kłusowniczym, chyba że na wodzie prywatnej, ale to i ryba prywatna.:)

Teoretycznie nie ma prywatnego zywca. No w praktyce jak sam sobie odłowi połowi czy pozyska juz podrywką to bedzie wsumie jego prywatny heheh ale gdzie go przechowywać pisze wiadomo gdzie. To po pierwsze, a po drugie to niby żywiec z oczka czy ze sklepów ponoc jest nie dozwolony co reguluje niby zapis o wprowadzaniu ryb z innego akwenu itp itd. tu w szczególności chodzi o zdrowie ryby lecz trudne do udowodnienia że ma się kupiony.
(2010/10/24 22:49)

dany21

Z tego co wiem to podrywka nie jest już przyrządem kłusowniczym, można przy jej użyciu pozyskiwać żywce ale tylko w łowisku w którym będą później używane jako żywiec. (2010/10/24 23:03)

mielec

Już można pozyskiwać żywca na podrywkę. (2010/10/25 08:51)

Krzys1972

Prosta sprawa prywatnego to masz jak sobie sam wychodujesz we własnym stawie czy bajorku wokół domu. Pozdrawiam (2010/10/25 10:06)

gusto

podrywka nadal jest zakazana i traktowana jest jako narzędzie rybackie (2010/10/25 14:21)

u?ytkownik26223

Prosta sprawa prywatnego to masz jak sobie sam wychodujesz we własnym stawie czy bajorku wokół domu. Pozdrawiam

Ale jak "prywatnego" żywca przewieziesz na łowisko to jak udowodnisz że to prywatny a nie państwowy??
zresztą przepisy dotyczące przetrzymywania żywych ryb mówią jednoznacznie .
cyt z Rapr
"Ryby w stanie żywym, złowione zgodnie z limitem ilościowym, należy przechowywać wyłącznie w siatkach wykonanych z miękkich nici, rozpiętych na sztywnych obręczach. Każdy wędkarz musi przechowywać osobno złowione przez siebie ryby, z tym że zabrania się przechowywania żywych ryb dłużej niż 24 godz."
W regulaminie niema ani słowa o sadzykach,słoikach,wiaderkach i innych pojemnikach na żywce,przynajmniej ja czegoś takiego nie znalazłam. (2010/10/25 14:39)

adamoski

A jak kupie prywatnego Żywca i będę go kosztował razem ze współtowarzyszem wyprawy to to nadal będzie mój prywatny Żywiec czy będzie wchodził w skład spółki koleżeńsko wędkarskiej i jego prawa prywatności po części przejmie mój współtowarzysz?  (2010/10/25 14:42)

u?ytkownik26223

Już można pozyskiwać żywca na podrywkę.

A jest taki zapis w regulaminie?? jeśli nie ma to nie można .
No chyba że masz czas,pieniądze i nerwy aby sie włóczyć po sądach. (2010/10/25 14:42)

mielec

Jarek a masz zapis w regulaminie że węgorza można wziąć 2 i że jest okres ochronny i że wymiar większy (2010/10/25 14:46)

u?ytkownik24522

Jarek a masz zapis w regulaminie że węgorza można wziąć 2 i że jest okres ochronny i że wymiar większy

Jest aneks do regulaminu............. (2010/10/25 14:48)