żyłka-plecionka musi być napięta cały czas ! inaczej bedziesz miał problem z wyczuciem brania Gdy poczujesz, że masz branie od razu zacinasz. (2014/07/02 14:37)
Dobrze juz bede pamietal ;> , mozesz tak pozatym powiedziec ktora jest dobra na sandacza/okonia i szczuapaka? / jak narazie ta pośrodku u góry mam nią same brania (2014/07/02 14:47)
Witam kolegów chcę się Was spytać czy opłaca się kupywać obrotówki jak i wahadłówki , wiem ze są one skuteczniejsze ale teraz bardziej kupuje gumki i jedno pytanie apropo gumek czy kupywać kazdą gumke innego rodzaju czy takie same , obrotówki są droższe a gumki tańsze i mozecie mi pomoc? ;> (2014/07/03 20:34)
Wybór dobry jak i każdy inny. pamiętaj że przy spinningu nie ma złych wyborów (są tylko źle dobrane przynęty do łowiska) kolor błystek nie jest aż tak ważny przy zakupie bo na każdym łowisku (jak już ktoś wcześniej napisał) ryby mają różne kaprysy i upodobania. Jeżeli polujesz na szczupaka to błystka powinna być większa (taka jak kupiłeś wystarczy) ale jeśli chciałbyś zapolować na okonia lepiej zaopatrzyć się w małą obrotówkę a najlepiej w twistery lub mniejsze gumy. Nie sugeruj się na ślepo tym co inni mówią odnośnie koloru, miejsca, prowadzenia itp.. pamiętaj że możesz wziąć to pod uwagę ale nie trzymać się tego sztywno. zwłaszcza jeśli chodzi o fora, ponieważ każdy jest z innego regionu Polski i nikt nie wie jak wygląda dokładnie łowisko, jego dno, fauna, ani jakie upodobania mają ryby w danym miejscu. najlepszą metodą jest podpatrywanie innych (bardziej doświadczonych) wędkarzy przy łowisku przy którym masz zamiar łowić. Polecam częste spacery w te miejsce, podpatrywanie, dopytywanie na co i jak najlepiej robić żeby brały. Najważniejszą rzeczą jest "infiltracja, inwigilacja i rozpoznanie :D" a przede wszystkim nauka na własnych błędach. Zrób tak jak kolega wcześniej napisał: kup po 2-3 sztuki różnych gum, kilka blaszek (każda inna i w różnych rozmiarach) i próbuj, próbuj i jeszcze raz próbuj. w końcu sam zauważysz na co najlepiej będą brały i w jaki sposób. :) Pozdrawiam (2014/07/08 13:40)