Prowadzenie woblera
utworzono: 2009/04/04 21:29
Drodzy koledzy wędkarze kupiłem woblera i nie bardzo wiem jak go prowadzić. Z tego typu przynętom mam pierwszy raz do czynienia. Morze w coś poradzicie? Pozdrawiam! [2009-04-04 21:29]
Jak każda przynęta spinningowa musi być tak prowadzona aby jak najbardziej przypominała zachowanie rybki czy innego stworzonka które imituje . Dlatego odpowiedz na tak zadane pytanie jest bardzo trudne . Sposób prowadzenia zależy od wielu czynników (głębokość wody , uciąg nurtu i miejsca w które tą przynętę chcemy podać ) dlatego dobór przynęty jak i jej sposób prowadzenia musimy dostosować do tych warunków . [2009-04-05 15:06]
https://wedkuje.pl/n/woblery-technika/55366 [2019-05-05 17:09]
Na takiego małego jaxonka ( dokładnie ten kolor ) pięknie brały mi okonie i klenie w listopadzie ubiegłego roku.Prowadzenie to kwestia indywidualna.Jeśli będziesz ściągać jednostajnie niezbyt szybko nie będzie to żadnym błędem.Osobiście wolę grać przynętą, czasem zatrzymać, lekko podszarpnąc żeby błysnęła bokiem.Wszystko zależy od upodobania ryb.Wobler daje tu niemal nieograniczone możliwości prezentacji.Fajna przynęta. [2019-05-05 17:24]
Najlepszy sposób prowadzenia woblera to taki, który sprowokuje ryby do ataku. Mimo wielu instrukcji w tym zakresie (m. in. podlinkowana przez @ogtw) nie ma panaceum. Inaczej prowadzi się wobler tonący, inaczej pływający, a jeszcze inaczej powierzchniowy.Również wielkość i ustawienie steru powoduje, że trzeba zastosować inną technikę.
Moim zdaniem nie da się udzielić jednoznacznych wskazówek, które zapewnią branie. Po prostu trzeba możliwie jak najczęściej być nad wodą i eksperymentować. [2019-05-06 13:44]
Witam
Chciałbym dowiedzieć się jak prowadzić przynętę na rzece przy mocnym nurcie ściągającaym przynętę w prawa stronę.
Jaka polecacie przynętę na taki nurt ?
Chodzi o szczupaka
Pozdrawiam [2019-05-11 02:38]
Obrałeś sobie złe miejsce do szukania szczupaka. Na tej rzece są ostrogi,? Napisz trochę więcej o charakterze rzeki .... [2019-05-11 05:28]
Rozumiem, że rzucasz z prądem i ściągasz przynętę pod prąd. Zwróć uwagę na fakt, że wektor sił oddziałujących na przynętę (prąd/kierunek zwijania linki) zawsze będzie kierował przynętę w kierunku brzegu na którym stoisz.
Inna sprawa, że miejsce nie najlepsze jeśli chodzi o szczupaka, #Przemas ma rację. [2019-05-11 16:49]
Jak już masz taką wodę to wybierz woblera o mało agresywnej pracy żeby ściągany pod prąd nie wyrwał ci kija z ręki:-) i ryb nie popłoszył przy okazji.Poza tym możesz tak ustawic wobler poprzez odpowiednie delikatne wygięcie oczka przedniego żeby ten lekko odjeżdżał od brzegu na wodę ale nie za bardzo aby się też nie wykładał na bok.To da się raczej zrobić i może pomóc w wydłużeniu czasu prezentacji przynęty w polu ataku ryby. [2019-05-11 21:01]
Wydaje mi się, że pomogłaby również długość wędziska, im dłuższe, tym łatwiej utrzymać przynętę w pewnej odległości od brzegu. Zastanawiam się tylko po co? Szczupaki raczej nie polują w toni, czają się na swoje ofiary wśród trzcin, innej roślinności wodnej, pod nawisami traw, przy zwalonych do wody przybrzeżnych drzewach, tam gdzie mogą się zakamuflować i być niewidocznymi dla potencjalnego pokarmu. Ja większość moich szczupaków (było ich kilka) złowiłem właśnie w takich miejscach, prowadząc przynętę w niewielkiej odległości wzdłuż brzegu.
Poczytaj https://bolw.pl/blog/szczupak-w-rzece [2019-05-12 06:02]
Z jednym woblerem na jakikolwiek wypad bym się nie wybierał. Wolę mieć ich do wyboru tak około piećdziesiąt sztuk na dany odcinek rzeki aby mieć wybór co do kształtu, koloru i pracy. Sporo wystrugałem sam aby dopasować je do swoich upodobań. [2019-05-12 21:24]
Grzegorz ma rację, kilkadziesiąt to może nie, ale kilkanaście zawsze mam w pudełku. [2019-05-13 06:32]