Zaloguj się do konta

Prowadzenie obrotówki i inne porady spinningowe

utworzono: 2009/04/03 13:59
szlre

Witam pytanie które chcę zadac może spowodowac falę krytyki co do mojej osoby ale trudno. Jak powinno prowadzic się obrotówkę. Bo ja próbowałem wszystkiego i tylko raz udało mi się złowic szczupaka na tę przynętę i to nie wymiarowego. Łowię głownie na mikro jigi a w tym roku chcę spróbiowac na obrotówki. Wedkuje od dwóch lat więc nadal uczę się. Ps. Czy ktoś ma ochotę wybrac się na rybki województwo pomorskie kto by mi coś mógł zdradzic z tajników spiningu. [2009-04-03 13:59]

Przemek238

Szczupak z reguły woli większe przynęty. Czasami uderzy w mniejsze ale według mnie rzadko. Te przynęty to bardziej na okonia się nadają [2009-04-03 14:55]

szlre

Jak prowadzić. [2009-04-03 20:54]

Przemek238

Po pierwsze większe przynęty. prowadzić raz szybciej raz wolniej . Unikaj prowadzenia jednostajnego Prowadź obrotówkę raz w lewo raz w prawo. Jak nie bierze na jedną przynętę to spróbuj na inną. ryby są kapryśne i ciężko im dogodzić [2009-04-03 22:19]

tyle ile łowisk tyle sposobów prowadzenia obrotówki. na płytszych lub zarośnietych prowadzę szybciej. jednak staram się prowadzić najwolniej jak się da ale żeby obrotówka miała ładną pracę w wodzie. [2009-04-03 22:33]

słyszałem też o metodzie skokowej. rzucasz i zciągasz metr lub dwa i pozwalasz jej opaść na dno i znowu podciągasz trochę i tak w kółko. jeszcze tej metody nie testowałem [2009-04-03 22:34]

Grzegorz_Mik

Nie wstydź się zadawania pytań . Kto pyta nie błądzi . Do połowu szczupaka na obrotówkę dobieram te których skrzydełka dobrze wirują przy bardzo wolnym prowadzeniu i startują zaraz po zetknięciu z wodą . Sposób prowadzenia w dużym stopniu zależy od głębokości łowiska . Na niezbyt głębokiej wodzie (np. w pobliżu trzcin ) staram się aby zamknąć kabłąk kołowrotka przed zetknięciem wirówki z powierzchnią wody tak aby blacha zdążyła naprężyć żyłkę , wtedy lekkim ruchem szczytówki wędki powoduję jej natychmiastowy start ( bardzo często w tym momencie następuje atak zębatego ) . Następnie jak najwolniej zwijając żyłkę kołowrotkiem (jednak tak aby skrzydełko nie przestało wirować ) staram się sprowadzić obrotówkę do dna . Gdy obrotówka zetknie się z dnem na moment przyspieszam aby ją od dna oderwać (w tym momencie też często następuje atak drapieżnika ) . Prowadzę ją w taki sposób aby na przemian opuszczać ją w pobliże dna i odrywać ją od niego ale w taki sposób aby skrzydełko obrotówki nie przestawało pracować . Gdy trochę poćwiczysz nauczysz się wyczuwać czy skrzydełko wiruje i kiedy obrotówka dotyka dna . Wirujące skrzydełko powoduje wyczuwalny opór w czasie zwijania żyłki . Pozdrawiam i życzę połamania kija . [2009-04-03 23:33]

pawel1247

Witam.Mam pytanie odnośnie zwijania obrotówek mieszkam koło jeziora jamno zachodniopomorskie kupiłem sobie wędke dragon 3-15gr i obrotówkę nr2 widziałem wyżej napisane posty.Łowię na pomoście i boję się rzucić tą obrotówkę i pozwolić jej na opadnięcie aż do dna bo możę się zaczepić poradzi mi ktoś w jaki sposób moge inaczej ją prowadzić?I czy mogę tą wędką wyciągnąć nie tylko okonie ale też szczupaki.
[2011-11-20 13:18]

egzekutor

Witam pytanie które chcę zadac może spowodowac falę krytyki co do mojej osoby ale trudno. Jak powinno prowadzic się obrotówkę. Bo ja próbowałem wszystkiego i tylko raz udało mi się złowic szczupaka na tę przynętę i to nie wymiarowego. Łowię głownie na mikro jigi a w tym roku chcę spróbiowac na obrotówki. Wedkuje od dwóch lat więc nadal uczę się. Ps. Czy ktoś ma ochotę wybrac się na rybki województwo pomorskie kto by mi coś mógł zdradzic z tajników spiningu.

zapraszam do Piły to nie tak daleko. ja tez łowie drugi sezon i pierwszy tez łapałem na obrotówke miałem ze 30 sztuk małych. wydaje mi sie ze obrotówka sprawdza się tylko wiosna a teraz gumy i woblery ja uzywam imitacji szczupaka 16 i 30 cm. a gumy ciężkie bo szczupk zszedł na głebiny. wejdz na moj profil wszystkie ostatnie zdjęcia sa na woblera i kopyta.pozdrawiam

[2011-11-20 13:35]

Chcesz jedną blaszką łowić całe życie?
Im większe ryzyko utraty przynęty tym większa szansa.

[2011-11-20 13:36]

Szalek123

Wcale, że nie to oto chodzi mój wujek, który codziennie łowi nad Wisłą wyciągnął szczupaka ponad metrowego na blache obrotową rozm 4
[2012-12-31 19:58]

Szalek123

Prowadz ja jak najwolniej sie da bo szczupak zatakuje taka
slabsza rybke a nie bedzie mu sie chcialo gonic za zdrowa a wiec prowadz jak najwolniej tylko zeby sie obracala (sory za bledy bo zepsul mi sie ctrl
[2012-12-31 20:03]

matti073

Witam pytanie które chcę zadac może spowodowac falę krytyki co do mojej osoby ale trudno. Jak powinno prowadzic się obrotówkę. Bo ja próbowałem wszystkiego i tylko raz udało mi się złowic szczupaka na tę przynętę i to nie wymiarowego. Łowię głownie na mikro jigi a w tym roku chcę spróbiowac na obrotówki. Wedkuje od dwóch lat więc nadal uczę się. Ps. Czy ktoś ma ochotę wybrac się na rybki województwo pomorskie kto by mi coś mógł zdradzic z tajników spiningu.

zapraszam do Piły to nie tak daleko. ja tez łowie drugi sezon i pierwszy tez łapałem na obrotówke miałem ze 30 sztuk małych. wydaje mi sie ze obrotówka sprawdza się tylko wiosna a teraz gumy i woblery ja uzywam imitacji szczupaka 16 i 30 cm. a gumy ciężkie bo szczupk zszedł na głebiny. wejdz na moj profil wszystkie ostatnie zdjęcia sa na woblera i kopyta.pozdrawiam

Witam. W tym temacie nie do końca się z Tobą zgodzę. Wiem , że tematem jest prowadzenie obrotówki lecz chciałbym się ustosunkować do tej wypowiedzi. Obrotówki stosuje od bardzo dawna i jest to moja ulubiona przynęta przez cały rok. Nie jest prawdą, że na małe przynęty biorą małe ryby. Oczywiście im mniejsza przynęta tym mniejsza selekcja lecz i na dwójki wyjmowałem szczupaki powyżej 5 kg. Co do rodzaju przynęt natomiast każdy ma swoje ulubione (sprawdzone) i to nie podlega dyskusji. Jeśli chodzi o obrotówki to niestety trzeba mieć ich trochę w pudełku bo nie zawsze pierwsza z brzegu przyniesie efekty. Co do prowadzenia to już bardzo indywidualna sprawa i w dużej mierze zależy od łowiska oraz aktywności ryb. Ważne jest aby błystka była dobrej jakości i startowała zaraz po kontakcie a wodą a niewiele firm mimo bardzo prostej konstrukcji potrafi wykonać porządne obrotówki.

[2013-01-01 12:00]

arto

Witam jak najbardziej potwierdzam opinie kolegi mattio73 odnośnie wielkości obrotówek na przykład  nr 3 atakowały i przecinki i szczupaki po 80cm.Warto mieć przy sobie różne rozmiary.Ja używam renomowanych firm Mepps i D.A.M [ typu long super skuteczna] ale w tych drugich coś ostatnio słabo z jakością szybko ściera się powłoka holograficzna i malowanie.Co do prowadzenie, to jak najwolniej tak żeby była wyczówalna praca obrotówki pozdrawiam. [2013-01-01 15:11]

Wedkarz z pomorza

jednostajne prowadzenie zaleznie od warunkow raz pszyspieszam raz zwalniam prowadzenie . ta technika sprawdzila mi sie na okonie. nie wiem czy bedzie dobra na szczupaki ja na szczupaki uzywam gum. [2017-11-15 05:58]

Sith

#Wędkarzu, myślę, że Twoja rada udzielona po ponad ośmiu latach, już Marcinowi jest nie potrzebna. :)) :)) :)) [2017-11-15 06:03]