Protest - karta połowu
utworzono: 2010/05/17 22:26
Operaty zarybien są ustalane w ZG i obliczane na podstawie potrzeb zarybieniowych poszczególnych okregów. Potrzeby zarybieniowe są ustalane na podstawie szacunkowych obliczeń z raportów tych okręgów. Raporty okregów sa tworzone na podstawie rejestrów od wedkarzy. Rejestry wypełniają (albo mają w du...e) wędkarze. Już mam dość tego tematu!
Jeżeli tak jest że na podstawie rejestrów się zarybia topowiedz mi taką sytuację że od 3 lat nikt nie złapał u nas na jednym z łowisk lina a przez 3 lata sie tam wpuszcza lina.
Nie mówie juz o karpiu bo to dominator łowiska ale łowia szczupaki i sumy w tamtym roku 11 i to jeden goścć i ja mam w to wierzysz że to będzie wpuszczone bzdura.
Chyba że wpisują lina jak złowią szczupaka czy suma. Bo i tak wpiszą jak będą jechcać do domu a nie jak będą trzymać w siatce.
[2010-05-18 23:45]A słyszałeś o kłusownictwie? A słyszałeś o chorobach gatunkowych ryb? A słyszałeś o kombinacjach i korupcjach? No nie pytaj mnie o rzeczy ,o których albo sie nie mówi,albo kradnie,albo fałszuje! Słyszałeś o nieuczciwych lekarzach ,księżach pedofilach ,policjantach złodziejach ,albo skorumpowanych urzędnikach w tym kraju? To samo może dotyczyć ryb i rzeczy z tym związanych. Telewizji nie oglądasz ,gazet nie czytasz? I czy to jest wina Straży Rybackiej? [2010-05-19 00:20]
Mastiff
Za bardzo bierzesz wszystko do siebie. Nikt tu nie atakuje straży tylko chore pomysły rządzących w PZW
[2010-05-19 00:28]
Właśnie odpowiedziałeś sobie do czego służy rejestr do kombinacji, a będzie tak jak jest. Nie wiem jak długo łowisz na dosyć krótko, ale ojciec pamięta czasy gdzie takie rejestry juz kiedyś były i nic to nie wniosło. Teraz też nie wniesie.
A tak po części to jest wina straży rybackiej bo Ona ma dostęp do takich papieów i uczestniczy w zaybieniach więc powinna się odezwać jak widzi a się nie oddzywa. Ja tu na Ciebie najazdu nie robie, tylko cgciałbym powiedzieć to co już kiedyś na podobny temat napisałem.
Przeznaczyć te pieniądze, które idą na te feralne rejestry na zarybianie łowisk. Przeznaczyć te pieniążki Straży na częstrze kontrole wtedy będzie i ryba i pożądek na łowiskach, a i więcej mandatów,a co za tym idzie większe wpływy dla kół i okręgów. Tędy droga na leprzy stan nasszych wód a nie wojna o rejestry.
Pozdrawiam.
[2010-05-19 00:29]Kombinacje były ,są i będą , nie tylko na tej płaszczyźnie, ale nie straż jest od oceny tego. Jak byłeś w wojsku ,to dyskutowałeś jak Ci trawe na zielono kazali malować!? Buntowałeś się ,że musisz szczoteczką kibel szorowac? NIE! A Straz Rybacka nie ma wolnego dostepu do takich dokumentów (bo i po co) a przy zarybieniach nie musi wcale uczestniczy,c ,nie ma takich wymogów. [2010-05-19 00:57]
Witam.Widzę że temat rzeka się nie kończy.Takie wątpliwości są i będą do momentu poprawienia.I na początku dodam że napewno taki rejestr daje jakiś obraz liczebności ryb itd.Tutaj się zgadzam i pod tym podpisuje.Cały problem jest w tym czy mamy obowiązek wypełniac czy nie???Nawet kiedyś po kontroli z funkcjonariuszem PSR porozmawiałem na ten temat i nie było jednoznacznej odpowiedzi.A co na to prawo???W rejestrze jest ostrzeżenie:W przypadku nie wypełnienia rejestru...itd.I wniosek taki że jedyna karą jest sąd koleżeński a nie mandat. [2010-05-19 17:21]
Jeżeli rejestry są to je wypełniajmy ( ja także uważam , że to bzdura ) . Będą funkcjonować jakiś czas i jeśli faktycznie coś zmienią to znaczy ,że są potrzebne , ale jeśli ( i to jest moje zdanie ) nie zmienią nic a będą po to aby tylko utrudniać życie wędkarzowi i były pretekstem do tego aby taki strażnik miał się do czego przyczepić to nie ma sensu
[2010-05-19 19:41]
Wielce Szanowny Kolego!!!!Czytam,czytam i cholera mnie bierze!!!!Bronisz tego rejestru jak własnego życia.Powiem Ci tak-kiedyś już ten rejestr był,po krótkim czasie bzdury które były w nim wypisywane spowodowano że z niego /czyli pomysłu/wycofano się.Z bzdur jakie zawierały te rejestry śmiała się cała Polska.Pytam po raz kolejny CZEMU MA ON SŁUŻYĆ???Żadne tam ble ble,konkretnie i na temat.Kto to wszystko opracuje,jaki będzie przepływ informacji między małymi kołami a centralą?Kto będzie ponosił odpowiedzialność za koordynację tego programu?Komu będzie można posłać parę jobów jak znowu nic z tego nie wyjdzie?I na sam koniec-zarybianie bo będzie wiadomo z rejestrów gdzie co i jak,pytam KTO ZARYBIA WISŁĘ?Jeśli ktoś ma taką wiedzę proszę o informacje.pozdrawiam
[2010-05-19 20:08]
Te rejestry to jest kompletna bzdura zapewne mająca dodać powagi organizacji jaką jest PZW poprzez fakt, że niby coś obliczają z tych rejestrów, aby prowadzić racjonalną gospodarkę zarybieniową. Oczywiście członkowie wszelakich straży z uporem godnym lepszej sprawy będą zawzięcie bronić sensu ( a raczej bezsensu) wypełniania rejestrów, bo inaczej jaki sens miałoby upominanie wędkarzy i pilnowanie, aby owe rejestry wypełniali. Koledzy przytoczyli już tak wiele argumentów uzasadniających bezsens wypełniania rejestrów, że jedynym argumentem obrońców tej czynności jest stwierdzenie, że skoro taki przepis, to trzeba się do niego stosować. Idąc tym tokiem rozumowania, można stwierdzić, że skoro ktoś wprowadziłby najbardziej idiotyczny przepis to trzeba go przestrzegać.
[2010-05-19 21:04]
Te rejestry to jest kompletna bzdura zapewne mająca dodać powagi organizacji jaką jest PZW poprzez fakt, że niby coś obliczają z tych rejestrów, aby prowadzić racjonalną gospodarkę zarybieniową. Oczywiście członkowie wszelakich straży z uporem godnym lepszej sprawy będą zawzięcie bronić sensu ( a raczej bezsensu) wypełniania rejestrów, bo inaczej jaki sens miałoby upominanie wędkarzy i pilnowanie, aby owe rejestry wypełniali. Koledzy przytoczyli już tak wiele argumentów uzasadniających bezsens wypełniania rejestrów, że jedynym argumentem obrońców tej czynności jest stwierdzenie, że skoro taki przepis, to trzeba się do niego stosować. Idąc tym tokiem rozumowania, można stwierdzić, że skoro ktoś wprowadziłby najbardziej idiotyczny przepis to trzeba go przestrzegać.
Nie, ty jak dostaniesz polecenie służbowe, nawet nie wiem jak durne, od swojego dyrektora czy innego pryncypała,to masz to w dupie i robisz to, co tobie koledzy podpowiedza i skarżysz się na forum!
[2010-05-19 21:08]
Mastiff
Zauważ wreszcie, że nie chodzi tu o atakowanie tych, którzy sprawdzają te rejestry tylko tych, którzy je wymyślili kazali w życie wprowadzić. Czytaj ze zrozumieniem a nie się unosisz bezpodstawnie.
[2010-05-19 21:13]
Kolego Mastiff-przez pewien czas czytając Twoje wypowiedzi w obronie rejestru miałem szacunek do tego co pisałeś,ale w miarę rozwijającej się dyskusji zaczął przez Ciebie przemawiać okropnie służbowy i zasadniczy,nie cierpiący sprzeciwu ochotnik strażnik!!!Daj trochę na luz,nie wszyscy są takimi idealistami jak Ty.Wędkarstwo jest naszą pasją,a czasy ograniczające swobodę wypowiedzi już się skończyły/mam nadzieję/jeśli mi się coś nie podoba piszę o tym,jeśli Masz argumenty postaraj się je tak przedstawić aby przekonać a nie- tak jest i basta.pozdrawiam
[2010-05-19 21:26]
Bo ja mam przynajmniej nadzieje ,że zamiast gadać i narzekać będę coś robił ,że moje wnuki i jeszcze ja , połowimy trochę ryb i nie oberwiemy np od kłusownika widłami ,bo "jego ryby wyławiam"! A wy sobie pogadajcie! Ponarzekajcie! Poskarżcie sie! A mi dajcie tępić to kłusownicze ścierwo! I każdego co ma w dupie RAPR. [2010-05-19 21:33]
Napisałem już wyżej ,że niekoniecznie się zgadzam z niektórymi przepisami RAPR, ale te przepisy są i niestety trzeba ich przestrzegać ,a ja dopilnowuję tego ,bo dostałem takie polecenie służbowe! Polecenia swojego dyrektora w pracy ,też wypełniam,mimoże wiele z nich burzy we mnie krew! Ale gadaniem i narzekaniem na chleb nie zarobię! [2010-05-19 21:37]
Kolego Mastiff twoja wypowiedz jest STRASZNA,życzę Ci aby ta ryba dla ciebie i Twoich wnuków była,niech jej będzie jak najwięcej.Ale Musisz pamiętać że to co robisz a teraz co napisałeś nie przysporzy Ci zwolenników.Każda wypowiedz musi być przemyślana i ROZSĄDNA.
[2010-05-19 21:43]
Może i jestem naiwniakiem,ale wierzę ,że te wody i ryby można jeszcze uratować, a kłusowników zmniejszyć do minimum. A co Wy z tym zrobicie,to Wasza sprawa. Przywara i cecha narodu polskiego- NARZEKANIE! [2010-05-19 21:44]
Ale ja wcale nie zabiegałem i nie zabiegam o zwolenników! Nie jestem politykiem przed wyborami ,ani zupą pomidorową ,żeby mnie lubiano! A wypowiedzi swoje zawsze mam przemyślane! Wiek podlotka już dawno skończyłem! I swoj bagaż zyciowy mam! [2010-05-19 21:50]
Panie Strażniku Mastiff dyskusja z Panem jest bez celowa,życie z regulaminem w ręku jest trudne,ale Pan wybrał taką drogę i to daje Panu poczucie że jest Pan lepszy,ważniejszy.Życie te poglądy zweryfikuje.
[2010-05-19 21:51]
Ja nie mam nic przeciwko społecznej straży. Tylko mi troszeczkę wazeliną zaleciało jak napisałeś że szef każe. Przecież jesteś człowiekiem.
Po drugie będziemy narzekać i tego żaden RAPR nie zmieni.
Trzy proszę jeżeli już jesteś strażnikiem to pilnuj wód a nie szalej od rana do późnych godzin nocnych na forum.
[2010-05-19 21:55]
Ja sie zgadzam z Masiff'em. Na początku gdy wszedł w zycie przepis dotyczacy rejestru to sie zdziwilem " a po co , a na co" pozniej jednak po glebszym przemysleniu doszedlem do wniosku , ze co mi przeszkadza nosic dodatkowy papier w "euti" od wedkarskich dokumentów i dlugopisu w skrzynce z przyborami (czy ten dlugopis ma az tak wielkie rozmiary?) Czy po rozlazeniu sprzetu zarzuceniu zestawów i w miedzyczasie oczekiwania na branie nie mozna wklepac w te kilka rubryk danych ktore sa wymagane? czy to az taki wielki problem ? (p . retoryczne)
Tak jak rzekł mastiff "Przywara i cecha narodu polskiego- NARZEKANIE!" - godna uwaga.
tak jak dzisija w wiadmosciach o sandomierskich 'powodzianach?' oni nie widzieli ,ze maja wode w ogrodkach przed domem bo wojt im tego oficiajnie nie oznajmił i ich zalało i teraz pretense do władz.
[2010-05-19 22:01]Ja nie mam nic przeciwko społecznej straży. Tylko mi troszeczkę wazeliną zaleciało jak napisałeś że szef każe. Przecież jesteś człowiekiem.
Po drugie będziemy narzekać i tego żaden RAPR nie zmieni.
Trzy proszę jeżeli już jesteś strażnikiem to pilnuj wód a nie szalej od rana do późnych godzin nocnych na forum.
A ty nie wypełniasz polecen szefa ,tak? A kim ty dla mnie jestes ,żeby mi mówić co, gdzie i do której mam robić !? Pilnuj ty swojej dupy ,a nie szalej od rana do późnych godzin nocnych na forum!
[2010-05-19 22:02]