Proszę o pomoc-zawody wędkarskie
utworzono: 2016/09/06 14:33
Witam kolegów po kiju :) Biorę udział w zawodach 10 września. Zbiornik jest piaszczysty. Wydobywane był piach żółty i teraz jest tam woda. Ryby jakie tam są : ploc, karp, lin, karas, wegorz, sum, leszcz, pstrąg,okon..
Zawody będa mieć 1 turę 4 godziny od 8 do 12. Głębokość zbiornika od 50 cm do 3 a nawet 4 m.
Moje pytanie jest następujące.
Jakiej metody użyć? Spławik czy method feeder?
Jaka zaneta? Jakie dodatki do zanety? Ogólnie całość na zawody.
Co na haczyk?
Myślę że Tyle :)
Kwota nie jest duża bo 40 lub 50 zł mogę wydać na zakupy. Pozdrawiam serdecznie. [2016-09-06 14:33]
Zrób dwie zanęty- jedną na płotki, drugą na karasie. Podziel swoje stanowisko na pół zanęć obiema. Zmontuj lekki zestaw ze spławikiem i idź na ilość. Na haczyk pinkę albo białe. Do zanęty też daj pinkę. Ja bym to tak rozegrał. Połamania kija życzę i wygranej. [2016-09-06 14:40]
Wypróbuj metody, zanęty i przynęty, przed zawodami. Nie polegaj tylko na robakach, bo często o tej porze roku, na bułkę albo ciasto, płocie, leszcze, liny, karpie i karasie lepiej biorą. [2016-09-06 14:40]
Witaj. Jedna wedka na spławik delikatna zaneta dosc drobna na płoc i duzo pinek. druga wedka methot z dosc duza przyneta. skupiasz sie na spławiku i punktujesz. [2016-09-06 16:51]
Witam kolegów po kiju :) Biorę udział w zawodach 10 września. Zbiornik jest piaszczysty. Wydobywane był piach żółty i teraz jest tam woda. Ryby jakie tam są : ploc, karp, lin, karas, wegorz, sum, leszcz, pstrąg,okon..
Zawody będa mieć 1 turę 4 godziny od 8 do 12. Głębokość zbiornika od 50 cm do 3 a nawet 4 m.
Moje pytanie jest następujące.
Jakiej metody użyć? Spławik czy method feeder?
Jaka zaneta? Jakie dodatki do zanety? Ogólnie całość na zawody.
Co na haczyk?
Myślę że Tyle :)
Kwota nie jest duża bo 40 lub 50 zł mogę wydać na zakupy. Pozdrawiam serdecznie.
Podstawą sukcesu jest poznanie wody.
Czyli powinieneś udać się nad te łowisko i zrobić rekonesans. Porozmawiać co i jak z tubylcami. I przy odrobinie szczęścia będziesz miał przepis na jakiś sukces.
Co do tego czy feeder (gruntówka) czy spławik to zależy od regulaminu zawodów.
co do zanęt itd. to też najwięcej będziesz wiedział z rekonesansu, jedynie własne próby mogą wyłonić co jest dla ciebie na tym łowisku najlepsze. [2016-09-07 07:37]