witam urodzilem sie wgrabowie lowilem zdziadkiem na prosnie kolo grabowa wowczas nie na spining.Byly to brzany takie do 4 kg jazie do 1.5 kg sandacze i bolenie ale sporadycznie duze plocie i naprawde duze ilosci karpi takie do 70 -80 cm z zarybien ale takze uciekinierzy ze stawow po powodziach. Nigdy jednak nie zlowilismy klenia.obecnie mieszkam w Koszalinie i lowie w pomorskich rzekach s\c\golnie czesto na nizinnym odcinku radwi gdzie krolem rzeki jest KLEN. Podczas ostatniego pobytu w Grabowie wykupilem sobie pozwolenie w pzw kalisz i spedzilem dwa dni ze spiningiem nad Prosna.Nie zlowilem ryby ale widzialem ladnego okolo 40 cm odprowadzajacego mojego powierzchniowego woblera klenia.Jestem ciekawy czy ktos lowi klenie na spining na Prosnie kolo Grabowa .moze jacyc moi dawni koledzy ze szkoly?/ciekawi mnie jeszcze czy nadal zdarzaja sie bolenie i brzany choc o ostatnich spotkani nad rzeka wedkarze ktorych bylo mi milo po latach spotkac mowia ze wyginely.Bede wdzieczny za kontakt z lowiacymi na spining na tej rzece i chetnie podam do mnie kontakt .
witam.w Prosnie lowie od urodzenia praktycznie tylko ze duzo poniżej kalisza.Głównie jest to okolica Jastrzebnik i te rejony.klenia jest tu mnustwo ale nie lada sztuka go zlowic.testowanay był spining muchy rozne sposoby przynety i niestety ta ryba nie jest glupia:)zdarza sie ze ktos cos tam zlowi ale to same maluchy.o brzanach u nas slad zaginał juz dawno.kiedys doszly mnie sluchy ze wlasnie gdzies tam w okolicach grabowa idzie czasem slepa zlowic...napewno jakies szanse sa przed kaliszem. (2012/11/14 11:13)
Łowię głównie w zakresie Żydów-Jastrzębniki. Klenia ostatnio widziałem jednak dużo niżej, koło wioski Lisewo, prawie przy ujściu Prosny. Miałem akurat okoniową blaszkę, kompletnie ją jednak zignorował i odpłynął. A ładna sztuka była, 50cm bym mu dał. W okolicy Kalisza jednak kleni nie widuje, tu rządzą okonie i szczupaki, tylko czasem łowiących więcej niż ryb :) (2012/11/17 00:08)
klenik n ie jest glupi ciezko go w prosnie zlowic in=gnoruje praktycznie wszystko.a probowane bylo wszystko jak wyzej pisze.i muchy owoce woblery i gdzie tam w dupie ma wszystko (2012/11/18 13:59)
Witam po długim czasie. Ale odpowiadam .w tym roku dokupiilemsobie calorocznepozwolenie namówienie w wodach pzwkalisz i zamierzam częściej bywać na prosnie także koło jastrzębnik. W tamtym rokukolo jastrzebnikilisewa polowilem na spining. Mnóstwo okonia tak po 20 do 30. Na jedno wyjście ale małe średnio. 18 do 22 cm najdłuższy 27 kilka kleni ale 25 do 28 cm i jednego golenia 34 cm oczywiście wszystkie ryby trafiły do wody lowie z reguły na haki bezzadziorowe.mysle ze trochę bardziej poznałem już rzekę i zamierzam w tym roku powalczyć o większe ryby. (2014/03/15 20:06)
Przepraszają błędy literówki w poprzednimposcie zbyt szybko pisałem oczywiście złowiliśmy bolenia a nie golenia mój numer 508 366 672 chętnie czekam na tel od ludzi lubiących prosnie w ramach rewanżu zaproszenie na rzeki nizinne i górskie koło Koszalina (2014/03/15 20:11)