jaką z tych wędek polecacie koledzy po kiju trabucco spilfyter xd match 390-20g cena 150zl york devil match 390-20g cena 142zl abu garcia enticer pro match 390-20g cena 127zl konger carbomaxx team match 390-25g cena 116 zl będę łowił na wodach stojących głównie płocie karasie liny leszcze a może coś innego w tej cenie i jaki kołowrotek do tej wędki w cenie do około 120zł chcę wedke kupić w tym tygodniu
Ja stawiałbym na trabuco lub abu kije w bardzo dobrej cenie a i marka sprawdzona :) o yorkach słysałem nie za wiele jednak nie były to pozytywne komentarze a co do kongera mam spławikówke tele konger aviator 3,90 30g dośc dobry kij jednak w sprawie matchów stawiałbym na bardziej sprawdzone marki podobno w kongerach przelotki sa dosc licho zamontowane na blankach (2011/02/07 10:30)
Mam Matcha Kongera Carbomaxxa bez słowa Team w nazwie i sprawuje mi się dobrze, przelotki też są ok, nie narzekam. Reszty nie znam, ale jak możesz wziąć te kijaszki w ręce to najlepiej samemu ocenić, który pasuje. Ja bym zwrócił uwagę na ciężar kija (Konger do najlżejszych nie należy) i to, jak szybko szczytówka wraca na pozycję po lekkim zatrzęsieniu. (im szybciej tym lepiej). Po rozłożeniu wędka nie powinna się uginać pod własnym ciężarem i co ważne trzeba ją dobrze spasować z kołowrotkiem. Najlepiej 3-składówka, i jak najwięcej przelotek. Firmą sugeruj się na końcu, bo w tym przedziale cenowym marka może działać na niekorzyść tzn Trabucco może być gorszym szajsem niż Konger właśnie, bo dla Kongera 150 zeta to średnia klasa a dla Trabucco raczej niska. Kołowrotek dobieraj do wędki tak żeby mniej więcej ją wyważał. Sugeruję Okumę lub Dragon, z przewagą Okumy. (2011/02/07 12:31)
oglądałem dzisiaj wędki i jutro jadę kupić konger arcus float 390-40g cena 170zł i kołowrotek shimano catana 1000 RA lub 2500 cena około 120zł i teraz pytanie który do wędki przekonało mnie to że ma większe przelotki od match czy to dobry wybór (2011/02/08 15:21)
Moim zdaniem raczej nie, chyba że będziesz łowił na zwykłe spławiki. Matchówka ma małe końcowe przelotki ale przeważnie na wysokich stopkach co zapobiega przywieraniu żyłki do blanku. Wędki tego typu służą do połowu ryb metodą odległościową z wykorzystaniem spławików zwanych waglerami. Trabucco (wcześniej przez Ciebie wymieniane) w porównaniu z Kongerem ma moim zdaniem dwie zalety - jest o 100g lżejsza (30%) i do tego tańsza. Te 2 dychy proponuję dołożyć do kołowrotka i nabyć lepszy od Catany (na allegro za 100). Ale to tylko moje zdanie. Pozdrawiam (2011/02/08 16:31)