Tam rzeczywiście, taki program powinien być zsynchronizowany i automatycznie powinien dobierać rozmiar zdjęcia, ułatwiło by to pracę niejednemu userowi na tym portalu.
Jestem za takim rozwiązaniem...............
Pozdrawiam..........
(2010/09/06 06:45)Ja używam FastImageResizer.Ink
Powiem szczerze że jestem zadowolony , lecz zapytam , Mirku cz ten Twój program to nowsza wersja ? Bo w tych programach jestem do tyłu . Pozdrawiam .
Normalnie. Jak masz foty w jakimś folderze, to zaznaczasz jedną, albo kilka, albo wszystkie i klikając prawym przyciskiem na zaznaczenie podajesz komendę "OTWÓRZ ZA POMOCĄ" i w tym samym menu wybierasz " VSO RESIZER".
Pojawia się okno programu z opcjami i tam zaznaczasz jak chcesz zmniejszać . Jest do wyboru wielkość w pikselach albo w procentach i są gotowe wielkości dla publikacji w necie.
Wybierasz więc wielkość i program pyta gdzie zapisać pomniejszone foty. Ja zaznaczam, ze maja być tam, gdzie oryginały. Potem już za każdym razem program robi to samo automatycznie jeśli nie zmienisz poleceń.
W folderze z fotami obok oryginałów pojawiają się te pomniejszone fotki z odpowiednim opisem w rozszerzeniu powłoki. Czyli np fota.nazwa.640x480.jpg wtedy wiesz że to jest ta mniejsza.
Mozna tak poustawiać, że zawsze będzie odpowiedni rozmiar dla internetu.
(2010/09/06 17:47)Fajnie . To widzę że jest to ulepszona wersja mojego " IMAGEREZISERA " .
OK już ściągnołem instalkę i popróbuję . Dzięki mistrzu , jesteś Wielki .
(2010/09/06 18:13)Dobrze że jest opcja wklejania zdjęć , co gdzie indziej nie ma takiego czegoś i trudniej to zrobić . Trzeba używać pośrednich programów jak ImageShack lub podobnych i nie zawsze to wchodzi . Każdy aparat i komórki też mają możliwość ustawiania rozmiaru zdjęcia , więc lepiej korzystać z tego i jednak warto mieć dodatkowy program zmniejszający , lub poprawiający jakość zdjęć . Najprostszym programem jest Paint w który jest wyposażony każdy komputer posiadający Windows . Ja Puszczając zdjęcia o wymiarach –3648 x 2736 i rozmiarze 1,66MB szybko bym zablokował takie łącze , nie mówiąc o serwerze portalowym . Wysyłając takie zdjęcia pocztą również mam kłopoty i po kilka mogę umieszczać bo mi poczta się zawiesza . Zawsze muszą być jakieś granice i trudno ich ustalić . Na pewno by to ułatwiło pracę niektórym portalowiczom , ale i to co już jest to nie jest złe i wiele innych portali i tego nie ma . Pamiętajcie że serwery też mają swoje granice i możliwości . (2010/10/29 00:14)