Zaloguj się do konta

Proca wędkarska

utworzono: 2012/07/30 20:51
frotto

Witam wszystkich zastanawiam się nad kupnem procy wędkarskiej, która posłużyła by mi do strzelania z kukurydzy na odległość 30m. Prosił bym o jakąś poradę bo tych procy na rynku jest trochę no ale nie każda może się sprawdzić do ziaren. Macie może jakieś propozycje? Z góry dziękuje za odpowiedź i Pozdrawiam :)
[2012-07-30 20:51]

andunek

Moja porada jest taka, żeby nie kupować procy z koszyczkiem plastikowym. Ja takową kupiłem i przy drugiej wyprawie na ryby koszyczek rozpadł się na części pierwsze. Kupując procę zwróć uwagę na koszyczek, żeby był, np ze skóry lub innego wytrwałego materiału. [2012-07-30 22:26]

frotto

Tak a właśnie się zastanawiałem nad procą z koszyczkiem :) pomyślałem że do kuku będzie najlepszy :) A tu mówisz że to lipa będzie... muszę polatać po wędkarskich i obejrzeć kilka modeli może coś wybiorę do tej kukurydzy...
[2012-07-31 08:25]

andunek

Hmmm przy kilku ziarenkach możesz mieć nie za celne wyrzuty. Ziarna się rozprysną w różne kierunki. Proca sprawdza się do kulek proteinowych lub do kulek sklejonych z zanęty. Dużo też daje oczywiście praktyka i jakość procy.
[2012-07-31 08:37]

frotto

Tak właśnie też pomyślałem że ziarna się mogą rozsypać na boki ale też w sumie mam spory odcinek do zanęcenia dwa miejsca obok siebie bo będziemy łapać we dwóch. Myslę nad procą od stonfo słyszałem że są bardzo dobre tylko właśnie nie wiem z jakim koszykiem wybrać bądź jak mówisz ze skórą chodzi mi o to żeby aż tak bardzo się nie rozsypywało na boki przy strzale na ok 30m najwyżej jak się nie uda tak to będę kleił kuku z zanętą...
[2012-07-31 08:58]

JKarp

CześćA dostrzelisz procą te 30m ?Do lekkich rzeczy typu np kukurydza powinno się używać procy " szybkiej ". Powinna być podobna jak do nęcenia białymi lecz mocniejsza.Moje zdanie to zrób sobie procę z wentyli a mieszek zrób ze skóry. Będziesz miał dobrą i tanią procę.JK
[2012-07-31 09:12]

ayem

Kukurydza w czasie lotu jest bardzo podatna na powiew wiatru i ciężko nią daleko wystrzelić , myślę , że połowa tego dystansu to max.
[2012-07-31 09:27]

frotto

Właśnie te 30m też tak myślę że może być problem ale na szczęście mam jeszcze jedno miejsce które nie wymaga dalekich rzutów.. No nic kupie dziś jakąś proc jak kolega napisał szybką coś ala białe robaki bo też nad taką myślałem jak do białych z koszykiem tyle że kolega wyżej odradza koszyków więc wezmę ze skórką i zobaczymy co z tego wyjdzie :) Dziękuję wszystkim za porady :)
[2012-07-31 09:44]

bednar14

Jak chcesz kupić procę to lepiej za nią trochę wybulić, ja kupiłem kiedyś traperowską do ziaren i kulek proteinowych za 55 zł chyba po trzech wyjazdach się zepsuła :-(
[2012-07-31 10:15]

maciek34

Ja kupiłem stonfo z koszyczkiem z elastycznego plastiku za 35 zł z zapasową gumą i obejmami.Polecam! ;)
[2012-07-31 12:07]

frotto

no właśnie te stonfo są niezłe słyszałem
[2012-07-31 17:34]

bielik1971

Nie polecam po pierwszym razie pękł koszyk i spadła guma fajans Daiwa MaxFish [2017-03-16 09:03]

Haryyy5

trochę procy poużywałem i powiem szczerze że na 30m to będziesz miał tą kukurydzą niezły rozrzut ... nawet kulki proteinowe wrzucone kilka naraz latają troche jak chcą, kukurydzą nie próbowałem ale myślę że nanęcisz wszędzie, tylko nie tam gdzie chcesz. A nie lepiej kupić rakiete czy spomba ?  [2017-03-16 09:53]

Tom998

Kolego polecam proce firmy STONFO  guma dobra koszyki też różne do wyboru tak jak koledzy pisali żadnych plastików tylko koszyk miękki.
Pozdro [2017-03-16 13:24]

Haryyy5

aha i jeszcze ja dla odmiany nie polecę z czystym sumieniem procy stonfo. Mam bodajże najmocniejszą wersję :

http://allegro.pl/proca-stonfo-maxi-2-italy-mocna-do-zanety-do-80m-i6702030668.html

i tak na dzień dobry parę razy dostałem gumą w pysk bo zwyczajnie nie trzymała się na bolcach, przy mocniejszym naciągnięciu spadała. Pomogło przyklejenie ale po jakimś czasie guma pękła  zaraz przy bolcu. Pozatym ok, strzela daleko, celnie i powtarzalnie ale jakoś powyższy mankament mnie do niej zniechęcił, tym bardziej że teraz będzie trzeba się namęczyć żeby tą przyklejona pęknięta gumę ściągnąć. [2017-03-16 13:51]

Romuald55

Kup procę do nęcenia kulami zanętowymi.Kukurydzę sklej gliną lub bentonitem.W ten sposób zanęcisz celnie.Możesz zamiast procy użyć łyżki zanętowej.Też zdaje egzamin. [2017-03-16 21:39]

swyniu

Polecam prose stonfo koszt koło 40 zł. niezniszczalne i dobry zasięg.. mam już3 lata i daje radę [2017-03-23 15:14]

TotalCarpBaits

O wiele skuteczniejsza jest łódka zanętowa, ale to tylko moje doświadczenia z zasiadek b oprzeciez wiele zależy także od samego miejsca w którym łowisz. Co do procy to określ budżet jaki posiadasz, wtedy łatwiej będzie coś doradzić w sensie samego mdoelu.
[2017-10-12 13:54]

notaki

O wiele skuteczniejsza jest łódka zanętowa (...)
Koledzy rozmawiają tu o procy za kilkadziesiat zlotych ( no powiedzmy sto ), a nie o lódce za jakies tysiace.
Równie skuteczniejszy przy przemieszczaniu się  jest wlasny helikopter , a nie rower.

A w temacie.... na te trzydziesci kilka m próbowalem w tym roku rakietę zanetową i świetnie robiła robotę .
Jedyna wada - w płytkich zbiornikach robi za dużo halasu w wodzie i  i tam lepiej sprawdzi się proca. Chyba, ze tylko necimy wstępnie, nie donecając w trakcie lowienia, bo plusk walnięcia rakieta o wodę plus hałas przy jej sciąganiu potrafi skutecznie wyploszyć ryby . [2017-10-12 22:04]

Romuald55

Jakiś czas temu kupiłem procę z wyższej półki.Po roku mniej więcej musiałem wymienic gumy bo w trakcie wędkowania jedna się urwała.W tym roku,na zawodach rozpadł mi się koszyczek,plastikowy akurat.O łowieniu nie było mowy.Inne proce miałem ale nie do kul akurat na większe odległości.
Zamiast gum kupiłem cewniki w aptece za grosze,koszyczek z dermy za parę złotych w wędkarskim i nareszcie mam procę jak należy. Z "wysokiej półki" zostały tylko widełki.Trzeba przyznać,że dobre..Drogo to wyszło ale nauka kosztuje. [2017-10-12 23:03]

LowcyKarpi

Ciekawa historia, tylko jeżeli mozesz to sprecyzujo jaki model procy karpiowej dokładnie chodzi, bo z reguły te z "wyzszej półki" znakomicie się sprawdzają i są bardzo chwalone przez Użytkowników. [2017-11-30 14:12]

merceli

Widełki łatwo można zrobić, jako gumę  polecam cewniki z apteki(....tak z apteki).Jabłkami strzelam ponad 100m.  Tylko z koszyczkiem mam problemy, te  kupne są słabe,  może ma  ktoś patent albo sprawdzony do  kupienia. Jest zima może  bym coś  wystrugał.  Jakaś  gruba skóra? może   coś  innego?  [2017-12-29 19:25]

merceli

padaj link albo obrazek bo jest kilka modeli [2017-12-31 11:02]

MARCIN CK

Kup spomba i po kłopocie ,robaki kukurydza ,co chcesz wsadzisz i wszystko w jednym miejscu po zarzuceniu cena od 13zł  [2017-12-31 17:30]

merceli

Rakieta jest dobra, ale hałaśliwa. Na płytkie zbiorniki do donęcania gdy ryby się kręcą w pobliżu miejsca lowienia to chyba tylko proca. W zeszłym roku nęciłem koszykiem takim dużym, ale jak donęcałem to karpie znikły nawet na kilka godzin, łowię na płytkim zbiorniku 1,2m. [2018-01-13 09:47]

Leszek1331

Mowa o procy więc się wtrącę. Miałem różne i więcej już nie kupię. No chyba że te z górnej półki, to nic nie mogę powiedzieć bo nie wydam kilkaset złotych. Zrobiłem sobie własną z porady Pana Marka link:
https://www.youtube.com/watch?v=U_B0fOoDyEg
Link do koszyczka nie działa więc podeśle mój obrazek.
Gumy (cewniki) kupiłem w aptece po 3.80 zł sztuka, koszyczek zrobiłem ze skóry widełki mam metalowe któreś z poprzednich procy (Bubla).
Powiem zrobiona moja proca to rewelacja. Świetne gumy sztywny koszyk ze skóry i drugi sezon sprawuje się rewelacyjnie.
Pozdrawiam i polecam. [2018-01-13 13:46]