Zaloguj się do konta

Problem ze szczupakami w stawie

utworzono: 2015/07/18 14:20
zmora11

Mam problem ze szczupakami w stawie staw jest duży i płytki. Nie mogę go od łowić bo co chwilę urwe blach która gdzieś tam chaczy. szczupaki pożarly juz chyba nawet żaby bo nie kumkaja jak kiedyś. Jak je złowić [2015-07-18 14:20]

ryukon1975

Skoro staw jest płytki oczyść 2-3 metry kwadratowe i przekonasz się co tam pływa. Możesz zacząć od metody żywcowej. Możesz też użyć główek jigowych  antyzaczepowych np. Mustad ANTI-SNAG lub ukryć hak główki w przynęcie gumowej. Ogólnie wszystko da się zrobić trzeba tylko chcieć i myśleć. [2015-07-18 14:48]

zmora11

Gumki i żywca tez próbowałem jak bym zarzucał przynętę do studni. 5-6 lat temu wpuscilem tam ze 20 amurow i 20 sumow żeby pozbyć się trwa ale to nie poskutkowało jeszcze za 3 lata temu łowilem tam piękne krasie około 1 kg a teraz nic nie bierze.staw ma na moje oko kolo 1 hektara są tam też miejsca po kilka metrów głębokości ale w większości około 1 metr wody i muł. W zeszłym roku wpuscilem do tego stawu zlowiona na zeczce drobnice kolo setki może więcej małych plotek, okoni itp. Szczupaki miały super ucztę rzucały się ze wszystkich stron na drobnice. A na żywca próbowałem wiele razy i ani brania. [2015-07-18 16:49]

tomeczko1236

Wez sproboj podbierakiem jakims albo wlasnie na metode zywcowa. [2015-07-19 11:40]

baku3735

Podbierakiem jakimś?, heh dobre. Na żywca próbuj, jak jest szczupak to musi wziąć!! [2015-07-19 20:17]

Sandacz445

Albo zostaw te szczupaki i wpuść ryby,które dość licznie się mnożą. Np.karaś,wzdręga,ukleja itp. I niech szczupaczki się radują :) Niestety tak to jest jak szczupak nie ma już co jeść to albo kanibalizm w stawie albo pożerają wszystko co się rusza :) [2015-07-21 17:57]

Sandacz445

Można by też jakiegoś konkurenta szczupaka wpuścić by się biły o pożywienie np. Sandacze jeśli woda w tlen zasobna. [2015-07-21 18:00]

Artur z Ketrzyna

Gumki i żywca tez próbowałem jak bym zarzucał przynętę do studni. 5-6 lat temu wpuscilem tam ze 20 amurow i 20 sumow żeby pozbyć się trwa ale to nie poskutkowało jeszcze za 3 lata temu łowilem tam piękne krasie około 1 kg a teraz nic nie bierze.staw ma na moje oko kolo 1 hektara są tam też miejsca po kilka metrów głębokości ale w większości około 1 metr wody i muł. W zeszłym roku wpuscilem do tego stawu zlowiona na zeczce drobnice kolo setki może więcej małych plotek, okoni itp. Szczupaki miały super ucztę rzucały się ze wszystkich stron na drobnice. A na żywca próbowałem wiele razy i ani brania.

żucały się na drobnicę a na żywca nie?
To jak tego żywca ustawiałeś?
może na dnie?
Daj płytki grunt i postaw, a na pewno się skusi jak atakuje od wierzchem. (kolor spławika jaki masz, jak biały to węź go nawet korektorem pomaluj, pomaga)

Do tego te sumy, pewnie one te większe rybki ci wtryniają ;-)
[2015-07-21 22:31]