Problem ze sterami w woblerach
utworzono: 2010/03/12 18:11
Witam, mam problem ze sterami w moich woblerach. Polega on na tym, że często się łamią. Jeżeli ktoś zna jakiś wytrzymały ogólnodostępny materiał z którego można je wykonać, ewentualnie gdzie można taki nabyć będę wdzięczny za informacje. Najlepszy byłby taki który można by było podginać.
[2010-03-12 18:11]
To co napisał Kol. karoltsu1, to właśnie to. Poliwęglanu używam od kilku lat i polecam Tobie również. [2010-03-12 21:11]
Ja urzywam starych płyt CD i tez sa luks i jeszcze nigdy nie miałem problemu z połamanym sterem a wyginac sie daja tylko trzeba podgrzać [2010-03-12 23:00]
Płyty CD to właśnie poliwęglan nie trzeba kupowac na allegro wystarczy zdrapac nadryk ze starej łatwo schodzi i masz stery idealne [2010-03-12 23:12]
Ten z płyt to nie poliwęglan,lecz plastik z większą ilością węgla.Problem jest w ich grubości,bardzo rzadko są grubsze niż 0,6mm.A do głęboko schodzących woblerów,które mają w założeniach 'opukiwać' dno w celu podniesienia 'obłoku mułu' w celu zwabienia ryby,czy też 'opukiwaniu pnia' w spiningu rzecznym-takie płyty się nie sprawdzą.Najnormalniej ukruszą się.Nie będę się licytować ile takich 'bubli' wyszło z pod Mojej ręki ze względu na obniżenie kosztów dużo wcześniej nim dotarło do Mnie że to rozwiązanie nie jest warte zachodu.Poliwęglan posiada różne grubości,przezroczystość,sprężystość,niełamliwość-za to się płaci-ale warto.
[2010-03-13 00:10]
Płyt cd nie polecam,ale poliwęglan przedstawiony wyżej z allegro pierwsza klasa.Sam używam takiego od kilku lat.Śmiało możesz go podgiąć po wklejeniu.Jeszcze jedną bardzo istotną rzeczą jest klej którym wklejasz stery.Jeżeli używasz klejów cyjanopanowych ,takich jak krppelka,czy super glu odłóż je do szafki i przeznacz do innych celów,a wklejania sterów najlepsze są kleje dwuskładnikowe,Ja na przykład używam przezroczystego POKSIPOLU.
[2010-03-13 00:15]
Wielkie dzięki Karol!!! Tego mi właśnie było trzeba. Do tej pory zawsze urzywałem płyt CD ale mam już dość wymiany sterów. Do tego zauwarzyłem że niektóre z woblerów tracą na swojej łowności jest to przypuszczam spowodowane minimalnymi różnicami w wykonaniu następnego steru. A jakoś tak u mnie jest, że w tych moich najłowniejszych najczęściej się łamią. Jeszcze raz wielkie dzięki , a Tobie życze połamania!!! [2010-03-13 19:56]
Robert ja używam distalu też dwuskładnikowy, ale twoj kiedyś trzeba będzie też wyprubować. Powinien być nawet lepszy bo przezroczysty. Powiedz jeszcze czy już wszystko dopiołęś na ostatni guzik do zawodów? Bo u mnie pewnie wszystko będzie na ostatnią chwile, ale będe napewno! [2010-03-13 20:12]
Płyty CD właśnie mogą się połamać w rzece. A po dłuższym używaniu to sie będa łamać kruszyć i wgl. Chyba warto wydac te 5 zl i mieć idealny materiał na kilkanście lub kilka woblerów. Pozdrawiam.
[2010-03-13 21:26]
Robert ja używam distalu też dwuskładnikowy, ale twoj kiedyś trzeba będzie też wyprubować. Powinien być nawet lepszy bo przezroczysty. Powiedz jeszcze czy już wszystko dopiołęś na ostatni guzik do zawodów? Bo u mnie pewnie wszystko będzie na ostatnią chwile, ale będe napewno!
Sczerze powiedziawszy jeszcze nic nie mam przygotowanego,ale jakoś się wyrobie.
[2010-03-13 21:39]
Ja sądzę że każdy materiał jest dobry jeśli spełnia oczekiwnia wędkarza a że troche mniej trwały ? w końcu nic nie jest wieczne ;) Byle było skuteczne .
[2010-03-16 10:37]