Problem z rzutem
utworzono: 2016/10/21 18:08
Dzień dobry, zaczne od tego, że jestem amatorem, przy wiekszości rzutów, plącze mi się haczyk, a to wokoło spławika, supły, tego typu przykre sprawy. Jak u Was wygląda złożenie wędki? Możecie dokladnie rozpisać etapy, co w jakiej kolejności i odległości zakładacie? Może źle rzucam? [2016-10-21 18:08]
Google, "zestaw spławikowy" - szukaj... dwa dni czytania, obrazki, filmiki, technika :)) [2016-10-21 18:30]
www.decathlon.pl/wdka-essentiel-predator-350-id_8350651.html tego typu wędka :) [2016-10-21 18:32]
ulala masz problem, ciężko jest skomponować zestaw spławikowy na sztycę do podbieraka :) proponuję spławik 10g i rzut zza głowy :D śrucinę 1g nad haczykiem na przyponie, o ile używasz przyponów :D i jeśli spławik jest z tego samego sklepu 10g oliwkę na żyłce głównej, generalnie omijaj takie wynalazki szerokim łukiem, zamiast nauczyć się "spławikowania" zniechęcisz się do łowienia w ogóle, mozesz przerobić to cudo na gruntówkę, która powinna sprawiać mniej kłopotów, albo na żywcówkę [2016-10-21 18:47]
ulala masz problem, ciężko jest skomponować zestaw spławikowy na sztycę do podbieraka :) proponuję spławik 10g i rzut zza głowy :D śrucinę 1g nad haczykiem na przyponie, o ile używasz przyponów :D i jeśli spławik jest z tego samego sklepu 10g oliwkę na żyłce głównej, generalnie omijaj takie wynalazki szerokim łukiem, zamiast nauczyć się "spławikowania" zniechęcisz się do łowienia w ogóle, mozesz przerobić to cudo na gruntówkę, która powinna sprawiać mniej kłopotów, albo na żywcówkę@ i o co chodzi z tą sztyca do podbieraka
Przyjacielu, dlaczego uwazasz ze wedka jest zla? w sensie wytlumacz jak glupiemu, mam po ojcu bardzo droga wedke, a ta wybralem sobie od dziewczyny miedzy innymi
[2016-10-21 18:57]
Wędka ta ma za duży ciężar wyrzutu żeby szło nią skutecznie łowić na spławik, albo użyjesz tej wedki do innej metody, albo będziesz musiał kupić inną wędke przystosowaną do tej metody. I na przyszłość nie kupuj w decatchlonie, nie chce cie wystarczyć ale wedki tam są naprawde słabej jakości. Nie chodzi mi też o to żebyś kupował odrazu sprzęt za 1500zł tylko sprzet który sprosta minimalne wymagania. A z sztycą chodzi o to ze ta wedka jest bardzo sztywna, tak jak właśnie sztyca ;) [2016-10-21 19:10]
A o co chodzi z tym ciężarem wyrzutu, mógł byś w miarę prosty sposób mi to wytlumaczyc? :) mam wędki na wyrzut 20g tez :) [2016-10-21 19:13]
Chodzi o obraz widziany bardzo często nad wodą. Masz wędzisko sztywne niczym kij od miotły (przeznaczone do ciężkich zestawów gruntowych) i lekki zestaw spławikowy ważący pewnie góra kilka gram. Podczas zarzutu żyły Ci na czole wychodzą bo używasz całej siły a zestaw i tak spada ledwie kilkanaście metrów od Ciebie i to cały poplątany. Jeszcze jak do tego lekkiego zestawu dochodzi żyłka o dużej średnicy to masz przes.. ne.:) [2016-10-21 19:15]
Chodzi o obraz widziany bardzo często nad wodą. Masz wędzisko sztywne niczym kij od miotły (przzeznaczone do ciężkich zestawów gruntowych) i lekki zestaw spławikowy ważący pewnie góra kilka gram. Podczas zarzutu żyły Ci na czole wychodzą bo używasz całej siły a zestaw i tak spada ledwie kilkanaście metrów od Ciebie i to cały poplątany. Jeszcze jak do tego lekkiego zestawu dochodzi żyłka o dużej średnicy to masz przes.. ne.:)
Proszę pana! Idealnie Pan trafił, tak się dzieje, zasięg mizerny (na spławiku 7g) Faktycznie chyba zmienie to na sprężyne! A jeszcze pytanie z innej beczki, mam bardzo fajną wędkę Jaxona (pierwotnie 300cm) jednak poszły mi dwa elementy, szczytówka i zaraz po niej kolejny element, także wędka jest skrócona. Moge spokojnie na niej łowić? Czy da się gdzieś kupić pojedyńcze elementy?
[2016-10-21 19:22]
nie napisałeś żadnych szczegółów dot. zestawu przywiązanego do tego kija, dałeś jasno do zrozumienia, ze chciałbyś łowić płotki na kij dedykowany szczupakom, więc dostałeś poradę adekwatną do opisu problemu, sam jestem ojcem i również posiadam bardzo drogie wędki, bardzo różne, niektóre czarne inne srebrno-czarne niektóre z czerwonymi czubkami, mam nawet jedną prawie czerwoną, ale nic z tego nie wynika; w dalszym ciągu nie wiem co chcesz tym patykiem złowić, opisz precyzyjnie problem dostaniesz właściwą receptę, na tym forum są asy łowienia spławikówkami, więc któryś na pewno Ci przyjacielu pomoże :) [2016-10-21 19:23]
Już zrozumiałem, tak sztywny kij powinienem używać przynęty znacznie częściej, która (tak zrozumialem) zmusi kij do wyrzucenia ją znacznie dalej :)
nie napisałeś żadnych szczegółów dot. zestawu przywiązanego do tego kija, dałeś jasno do zrozumienia, ze chciałbyś łowić płotki na kij dedykowany szczupakom, więc dostałeś poradę adekwatną do opisu problemu, sam jestem ojcem i również posiadam bardzo drogie wędki, bardzo różne, niektóre czarne inne srebrno-czarne niektóre z czerwonymi czubkami, mam nawet jedną prawie czerwoną, ale nic z tego nie wynika; w dalszym ciągu nie wiem co chcesz tym patykiem złowić, opisz precyzyjnie problem dostaniesz właściwą receptę, na tym forum są asy łowienia spławikówkami, więc któryś na pewno Ci przyjacielu pomoże :)
[2016-10-21 19:40]
O elementy pytaj w sklepach wędkarskich. Szczytówki do tanich wędzisk można w wielu dostać i dobrać coś. Jeśli chodzi o zakup elementów do konkretnych modeli droższych wędzisk to w serwisie firmy. [2016-10-21 19:41]
Ja proponuje tak... Powiedz co chcesz łowić, gdzie i na co. A my spróbujemy dobrać odpowiednią wędkę, kołowrotek, żyłkę, zestaw itd. Wszystko musi do siebie pasować dopiero wtedy będzie miło przyjemnie i skutecznie :) [2016-10-21 19:51]
Kolego na jutubie jest masa filmów na temat różnych technik połowu rybek. Pooglądaj godzin kilka ... wierz mi warto. [2016-10-21 19:58]
Łowie na jeziorkach :) Ryby białe, typu płoć, karp, lin. Z drapieżników jedynie okoń.
Posiadany sprzęt:
1) Ta felerna wędka z włókna szklanego o ciężarze wyrzutu 100g (jutro ją przerobie na gruntówkę)
2) Wędka po tacie, moim zdaniem idealna. Bardzo miękka, tata całe życie, ciągnął z łódzi nią płocie, karpie, liny i okonie
3) Wędka Jaxona (pozbawiona dwóch ostatnich szczytówek) o podstawowej długośći 3m i ciężarze wyrzutu 26g
4) Dwa kołowrotki (sędziwe) jeden firmy Daiwa, drugi po dziadku, raczej bardzo dobre (podchodzi do sprawy na poważnie)
Żyłki mam na pewno źle dobrane to już pewne, bo jedna do z biedronki na pstrąga a druga na szczupaka
Haczyki używam ósemki i siódemki, na pewno za dużę, też do zmiany* :) [2016-10-21 20:02]
Jaką długość i cw. Ma dokładnie ta wedka po tacie? Optymalnie było by około 2-15g cw. I długość około 3,6. Żyłkę zastosował bym o średnicy 0,10-0,12. [2016-10-21 20:05]
To muszę na pewno zastosować nowe żyłki, chyba że na starych da się jakoś normalnie łowić? :) [2016-10-21 20:11]
Nie daj się skusić na cienką żyłkę, 0,18 albo 0,2 jest wystarczająco cienka na karpiki. Zanim wyciągniesz z wody karpika na żyłkę 0,12 to w tym czasie możesz złowić kilka płoci i lina. Na cienkiej żyłce robią się węzły pomiędzy haczykiem a ołowiem.
[2016-10-22 09:04]
Na 0,18 najwieksza ryba jaką wyciągnąłem był szczupak 83cm, używam jej so spinningu okoniowego. Także na płotki i leszczyki zdecydowanie polecał bym cieńsze ;)
ââââââ [2016-10-22 13:32]
W decatchlonie mają liche wędki, ale haczyki mają dobre np. nr.14 na płotki ale i karpiowi da radę. [2016-10-22 14:05]
Po prostu weź ta wędkę po tacie nawiń na kołowrotek żyłke0.20 załóż ten spławik,7gr i nad wodę trenować rzuty . A co do super cienkich żyłek na początek odradzam zdecydowanie [2016-10-22 16:10]
Mam chyba grubsze żyłki na wędkach, to gorzej? Myślałem, że lepiej właśnie. Mam 0,25 na spławikówce, na spinning, mam żyłke z biedronki oznaczona jako na szczupaka.
Żyłka po tacie ma chyba 20-26 ciężąr wyrzutu ale ręki sobie nie utnę! Nie mam możliwosci aktualnie sprawdzic [2016-10-22 18:09]
Jeśli z biedronki to raczej będzie licha, naprawdę jesli chcesz sie nauczyć łowić to kup odpowiednią żyłkę. To nie jest duży wydatek. Nie dość że pewnie nie masz wprawy bo dopiero zaczynasz to jeszce sprzęt będzie do kitu. To sie nie skończy dobrze poprostu ci się odechce. Jeśli masz na tyle chęci i pieniędzy to polecał bym też kupić odpowiednią wędkę. Na początek 150zł starczy, kołowrotek możesz użyć stary jeśli jest sprawny. :) [2016-10-22 19:36]