ulala masz problem, ciężko jest skomponować zestaw spławikowy na sztycę do podbieraka :) proponuję spławik 10g i rzut zza głowy :D śrucinę 1g nad haczykiem na przyponie, o ile używasz przyponów :D i jeśli spławik jest z tego samego sklepu 10g oliwkę na żyłce głównej, generalnie omijaj takie wynalazki szerokim łukiem, zamiast nauczyć się "spławikowania" zniechęcisz się do łowienia w ogóle, mozesz przerobić to cudo na gruntówkę, która powinna sprawiać mniej kłopotów, albo na żywcówkę@ i o co chodzi z tą sztyca do podbieraka
Przyjacielu, dlaczego uwazasz ze wedka jest zla? w sensie wytlumacz jak glupiemu, mam po ojcu bardzo droga wedke, a ta wybralem sobie od dziewczyny miedzy innymi
Chodzi o obraz widziany bardzo często nad wodą. Masz wędzisko sztywne niczym kij od miotły (przzeznaczone do ciężkich zestawów gruntowych) i lekki zestaw spławikowy ważący pewnie góra kilka gram. Podczas zarzutu żyły Ci na czole wychodzą bo używasz całej siły a zestaw i tak spada ledwie kilkanaście metrów od Ciebie i to cały poplątany. Jeszcze jak do tego lekkiego zestawu dochodzi żyłka o dużej średnicy to masz przes.. ne.:)
Proszę pana! Idealnie Pan trafił, tak się dzieje, zasięg mizerny (na spławiku 7g) Faktycznie chyba zmienie to na sprężyne! A jeszcze pytanie z innej beczki, mam bardzo fajną wędkę Jaxona (pierwotnie 300cm) jednak poszły mi dwa elementy, szczytówka i zaraz po niej kolejny element, także wędka jest skrócona. Moge spokojnie na niej łowić? Czy da się gdzieś kupić pojedyńcze elementy?
nie napisałeś żadnych szczegółów dot. zestawu przywiązanego do tego kija, dałeś jasno do zrozumienia, ze chciałbyś łowić płotki na kij dedykowany szczupakom, więc dostałeś poradę adekwatną do opisu problemu, sam jestem ojcem i również posiadam bardzo drogie wędki, bardzo różne, niektóre czarne inne srebrno-czarne niektóre z czerwonymi czubkami, mam nawet jedną prawie czerwoną, ale nic z tego nie wynika; w dalszym ciągu nie wiem co chcesz tym patykiem złowić, opisz precyzyjnie problem dostaniesz właściwą receptę, na tym forum są asy łowienia spławikówkami, więc któryś na pewno Ci przyjacielu pomoże :)
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.