Problem z rybami
utworzono: 2010/09/18 19:59
Niedaleko mnie jest staw, który kiedyś był stawem na którym ok. 10 lat temu istniało kółko rybackie. Były tam karpie liny karasie sumy i sandacze. Jeszcze 4 lata temu gdy łowiłem przy samym upuście na chleb brały duże karasie i bąki. Jakiś rok później gdy łowiłem z lewej strony stawu, (ponieważ tamto miejsce zarosło) ok. 2m od brzegu no chleb złowiłem lina 0.95kg.
Teraz są trzy miejsca do wyboru: pod dębem, z lewej strony i z prawej strony. Staw na około porasta duża warstwa trzciny. Od czasu kiedy złowiłem tego lina nic dużego nie wyciągnąłem co gorsza jak się złowi dużego bąka raz na tydzień to już można nazwać to sukcesem, ponieważ cały czas biorą małe bąki od 7 do 15cm. Staw ma ok. 50m szerokości i 100m długości a jego głębokość to od 40 cm do 100cm (obszar na którym da się łowić) przy upuście ok 160cm. Dno jest zamulone. Ostatnio byłem tam przez 4 godziny i łowiłem na ciasto z kaszy manny i złapałem 62 małe bąki i 2 średnie. Proszę o jakieś wskazówki jak mam zwabić jakąś większą rybę. Łowię metodą spławikową, i zapomniałem powiedzieć że to dziki staw. Proszę o wskazówki.
[2010-09-18 19:59]
Cześć...z tego opisu co można poradzić:) dobra była by fotka tego łowiska,wtedy więcej można było by coś ustalić...no ale spróbujmy:) słuchaj napisałeś że jest płytki i blisko brzegu wędkujesz! a jak daleko siedzisz lustra wody! może po prostu machając kijem większa ryba się płoszy i wchodzi w zarośla! spróbuj usiąść tak aby szczytówką nie machać nad wodą , może również przejdź na delikatniejszy zestaw!!! A może są oczka w tych zarośniętych miejscach to popróbuj w nich...u mnie na podobnym łowisku na bagnach było podobnie...większe sztuki są a na lustrze nie biorą dopiero wymacałem że siedzą w samych zaroślach:) Spróbuj i daj znać,jak i co! i zrób fote tego łowiska! będzie można więcej coś ustalić!!! Pozdrawiam :)
[2010-09-18 20:11]
Fotki wrzucę jutro. Chciałem powiedzieć że łowię ok 15 -20 m od brzegu i mam zawsze pod słońce więc nie mogę dawać cienia. Mój zestaw to żyłka 0,30 i spławik 2,5gr i haczyk 10.
Łowie ok 5cm od dna lecz gdy obserwuję staw to gdy tylko zawieje wiatr to ryby od razu uciekają w trzcinę. Czasem w dni słoneczne widać jak ryby krążą, ale gdy zmniejszę grunt to i tak biorą małe bąki.
[2010-09-18 20:40]
Fotki wrzucę jutro. Chciałem powiedzieć że łowię ok 15 -20 m od brzegu i mam zawsze pod słońce więc nie mogę dawać cienia. Mój zestaw to żyłka 0,30 i spławik 2,5gr i haczyk 10.
Łowie ok 5cm od dna lecz gdy obserwuję staw to gdy tylko zawieje wiatr to ryby od razu uciekają w trzcinę. Czasem w dni słoneczne widać jak ryby krążą, ale gdy zmniejszę grunt to i tak biorą małe bąki.
...to dość daleko! ta żyłka to główna? czy masz przypon cieńszy? spławik spróbuj zmienić na lżejszy,taki co nie robi plusku! również może popróbuj na inne przynęty może białe lub czerwone robaki..!
[2010-09-18 20:45]
To moja żyłka główna nie mam przyponu. Na dżdżownicę to zależy nieraz się trafi lepszy bąk ale zdecydowanie przeważają małe bąki.
[2010-09-18 21:01]
kurde kolego po kiju 0,30 to chyba lekka przesada spróbuj może dobrać sobie lżejszy zestaw od żyłki począwszy a na spławiku skończywszy a pozatym popróbuj systematycznego podkarmiania i połamania
[2010-09-18 21:12]
żyłka 16 przypon 14 haczyk zależy od przynęty nie do ryby a wieć
żyłka 16
przypon 14-12
spławik 1g-1.5g
[2010-09-18 23:18]
Tiaaaaa. No to ja się wypowiem. Mniemam, że łowisko jest skomplikowane. "Pod dębem" powiada Kolega. Czaję z tego, że będzie niejaki kłopot z wyrzucaniem zestawu. Tak więc krótki kij należy zastosować.
Żyłka główna nie powinna być grubsza niż 0,22, a jeśli tak, to należy zadbać by była żyłką dobrej jakości. Wytrzymałość jest ważna. Krótki kij, więc stopery tylko sznurkowe, by nie wadziły o przelotkę szczytową. Spławik - jest to mit! Spławik polecam 2+2, ponieważ daje on możliwość dalekich rzutów nawet krótkim kijaszkiem. Inna sprawa, ze powinien ten spławik być dokładnie wyważony tak, by wystawało go tylko około centymetra do półtorej. Tak wyważony spławik dobrze będzie sygnalizował nawet dość delikatne brania.
Druga sprawa to dokładne poznanie topografii dna. Jeśli żyłka jest 0,22, to przypon około 0,18, może 0,16, o długości około 30-35 cm, z żyłki o dobrej charakterystyce. Można kupić taki dość mocne przyponówki. Ostatni ciężarek, który będzie pełnił rolę sygnalizacyjną, powinien być zaciśnięty jakieś 10 cm od haka. Zestaw ma tak wisieć nad dnem, żeby ten ciężarek nie leżał na dnie, ale wisiał tuż nad nim, nawet 5 cm powyżej dna.
Haczyk zastosuj około nr.9-10. To pozwoli na złowienie ryb o różnym kalibrze, poczynając od małej wzdręgi kończąc na kilkukilogramowym karpiu. Taki hak można ustroić zarówno gwiazdkowym makaronem, jak i grochem, kukurydzą z puszki, czerwonym robalem, pęczkiem pinki.... no czym tam chcesz.
Ze względu na krótki kij należy pamiętać o sztywności jego pracy, więc pamiętaj by hamulec na młynku był dobrze ustawiony. Żyłka ma się wywijać kiedy ją pociągniesz ręką, ale musi też stawiać opór by zacięcie było skuteczne.
Jeśli masz nad głową czysto i możesz rzucać długim kijem, to go użyj, bo to ułatwia operowanie zestawem wśród trzcinowisk.
Zanęcaj punktowo, dokładnie w jednym miejscu aż wykapujesz co można złowić w tym stawie. Potem dostosujesz metody do gatunków.
Niech moc będzie z Tobą!
Witam wszystkich... wiesz co Adam byłem dzisiaj u siebie na podobnym zbiorniku jak twój i wiesz co również nie brały te duże Bąki same takie 20/25 cm...ale też wszystko centralnie w samych trzcinach nic na lustrze nie brało..więc moze to jest związane z tą porą roku że one za czymś w te krzaczory wlazły:) Pozdrawiam:)
[2010-09-19 20:33]
Nie wiem czy uda ci sie te duze wywabic. W zaroslach maja duzo pozywienia i kryjowek. Dam przyklad jednego stawu na ktorym nikt nic nie zlapal przez dobrych pare lat. Byl caly zarosniety wywlocznikiem i trzcinami. Nie widac bylo oznak ryb a latem do lustro wody do roslin to ok 10 cm. Staw zostal oczyszczony jesienia i co okazalo sie wiosna ze sa tam duze karasie mniejsze liny i plocie, sumiki karlowate. Niekiedy nie doceniamy takich zarosnietych lowisk i zdaje nam sie ze nie ma tam zycia ale my tego po prostu nie dostrzegamy. Radze necic kuku w jakies oczko miedzy zaroslami to i wieksze sztuki po czasie przyjda.
[2010-09-20 10:14]