Skręcająca się żyłką -przyczyna ?
utworzono: 2017/08/03 10:17
Miałem problem z żyłką, stara żyłka skręcała się, postanowiłem ją wymienić. Kupiłem żyłkę NANO CARP 0.25mm firmy BALSAX (pan w sklepie bardzo chwalił).
Okazało się, że żyłka zachowuje się identycznie,skręca się w warkocz dwa końce w jeden co pokazuję na załączonym pliku.
Łowię na method drennan, łowisko komercyjne (karp, amur,lin, leszcz, karaś), metoda bardzo mi się sprawdza tylko martwi mnie ta żyłka.
Wyciągając z wody dam jej trochę luzu (zakładanie przynęty) i zaraz jest ostre skręcanie, które po ostrym pociągnięciu zamienia się w supeł.
Proszę o pomoc, co robię źle? Zła żyłka ,złe nawijanie?
Kolega mówił abym namoczył szpulę z żyłką w płynie do naczyń.
Co o tym sądzicie?
Może inna żyłka?
Może to wina sztywnego koszyka przy metodzie? [2017-08-03 10:17]
Stosujesz krętlik w zestawie? Może podczas ściągania przynęta wiruje przekazując to na linkę? Kołowrotki także skręcają żyłkę w mniejszym lub większym stopniu.Jeśli rolka jest sprawna i obraca się to może tak musi być o ile żyłka nie kłębi się w ptasie gniazda.Czasem tak miałem w spinningu że łowiąc na obrotówki mimo zastosowania krętlika żyłka się skręcała ale po jakimś czasie przestała być na to zjawisko podatna.Zwyczajnie wyglądało to tak jakby linka się adaptowała...Nie żyłek czy plecionek które się "mniej skręcają".Może te sztywniejsze są nieco mniej podatne ale siły na nie działające pozostają takie same. [2017-09-06 13:01]
Przyczyn może być wiele, od kołowrotka do kiepskiej żyłki. Żyłką masz kiepską, to po pierwsze, kup Daiwe Sensor, Dragona Maxime lub Taubucco pod feeder. Sprawdź wodzik w młynku, czy się obraca i poprawnie działa. Fajnym patentem pod Metodę, jest odcinek 50cm plecki, który za pomocą dużego i ciężkiego krętlika łączymy z żyłka główną, mocujemy na tym odcinku koszyk i potem normalnie przypon. Korzyści są takie, że wspomniany krętlik zapobiega skręcaniu się żyłki, dodatkowo dociska linkę do dna. [2017-09-06 13:27]
Czy tę żyłkę na kołowrotek nawijałeś sam??? Czy robił to pan na maszynowej nawijarce??
Jeśli była nawinięta maszynowo, to po prostu ...wejdź na most, odwiń cały zapas żyłki z kołowrotka , spuszczając ją z falami rzeki i nawiń ją jeszcze raz korbką swojego własnego kołowrotka.
Jeśli to nic nie da, to kup nową żyłkę, wsadź szpulę do wiadra z wodą i sam nawiń ją sobie na kołowrotek zamontowany do dolnika, lekko napinając, przytrzymując żyłkę jedną ręką. Możesz ją wsadziś też w książkę, aby przy nawijaniu była trochę naprężona.
Ostatnio słyszałem na temat skręcania się żyłek i plecionek właśnie taką teorię, że jest to wina tych mechanicznych nawijarek w sklepach. Sam muszę to też wypróbować, bo czasem skręca mi się plećka, podczas rzutu obrotówką. I jest to tak dramatyczne, że muszę wtedy odcinać parę metrów sznura.
[2017-09-06 14:09]
Żyłkę odkręć i spróbuj więcej jej nie skręcać. Żeby żyłkę odkręcić, należy zdjąć szpulę, żyłkę wcisnąć pod klips i trzymając żyłkę w odległości około metra od swobodnie wiszącej szpuli, pozwolić jej się odkręcić. Żeby żyłki nie skręcać, musisz się postarać o to, aby to, co jest na końcu żyłki nie kręciło się podczas jej zwijania. Odkręcanie się szpuli na wolnym biegu, albo podczas pracy hamulca, też powoduje skręcanie żyłki. Więcej powodów skręcania się żyłki niema.
[2017-09-06 16:15]
Sprawdz rolkę kabłąka, wiosną nawijałem nową plecionkę i podczas nawijania pokręciła się jak diabli, rolka stała nieruchomo a kołowrotek nowy :) Dużo pomaga rozwinbięcie całej linki i nawinięcie od nowa, tak jak kolega aldente pisze. [2017-09-06 16:49]
BALSAX to przeszłość. Jeśli polecili ci ją w sklepie to radzę zmienić sklep (odwiń ze szpuli tyle ile użyłeś i zobacz jaka ta żyłka jest powinna być tłusta i śliska jeśli jest tępa w dotyku i odbarwiona to sprzedali ci starą). Chcesz dobrą tanią żyłkę kup sobie Jaxona Monolitcha Carpa z tym że patrz co kupujesz bo żyłki karpiowe sprzedają się rzadziej co powoduje że często są zleżałe. [2017-09-06 17:51]
...wejdź na most, odwiń cały zapas żyłki z kołowrotka , spuszczając ją z falami rzeki i nawiń ją jeszcze raz korbką swojego własnego kołowrotka.Dobry sposób na odkręcenie żyłki, nawet nie musisz na most wchodzić, po wypuszczeniu całej żyłki można poczekać parę minut, żeby się do końca odkręciła. Nazwa i cena żyłki niema nic wspólnego ze skręcaniem się. [2017-09-06 18:07]
Nazwa i cena żyłki niema nic wspólnego ze skręcaniem się żyłki.
Balsax to nie nazwa żyłki tylko jej producenta. [2017-09-06 18:12]
Nazwa producenta, nazwa i cena żyłki niema nic wspólnego ze skręcaniem się.Nazwa i cena żyłki niema nic wspólnego ze skręcaniem się żyłki.
Balsax to nie nazwa żyłki tylko jej producenta.
[2017-09-06 18:26]