Problem z Spro Passion

/ 6 odpowiedzi
Witam

Miesiąc temu dokonałem zakupu kołowrotka Spro Passion 740 fd. Do tej pory sprawował się znakomicie. Wczoraj podczas nawoju żyłki usłyszałem dziwne "tykanie". Mianowicie w najwyższym oraz najniższym punkcie szpuli(w górnym punkcie dźwięk jest dobrze słyszalny, natomiast w dolnym punkcie bardzo cichy). Dodam że jestem pewien iż tego dźwięku wcześniej nie było.

Chciałbym się zapytać czy to poważna wada i co z tym zrobić. Szczerze to niezbyt chce mi się odsyłać go na gwarancję, ale jeśli to będzie konieczne to będę musiał to zrobić. I takie pytanie jeszcze czy mogę na niego łowić nadal?
esox61

Jeśli nie ma zwiększonych oporów przy obracaniu korbką to śmiało moźna nim łowić. To klasyczna przypadłość większości kołowrotków tzw słabszych marek. Wynikają te stuki z luzów w mechanizmie posuwu szpuli i serwis nic tu nie pomoże. Przesmarowanie wyciszy trochę te odgłosy ale nie na długo. Generalnie łowić, nie moczyć (bo łożyska zardzewieją).

(2012/10/17 23:50)

mar83

E w trakcie ściągania musiałeś mieć zaczep.Kręciołowi nic nie będzie Miałem ten sam przypadek tykał jak zegarek (2012/10/18 17:12)

Lin1992

Możliwe że jest tak jak koledzy wcześniej wspomnieli.
Niemniej jeśli masz na niego gwarancję a problem tykania Cię denerwuje  -  oddaj go po prostu do serwisu.
Nic za to nie zapłacisz a problem może się rozwiąże i przestanie cię denerwować. (2012/10/18 17:48)

enzo2211

Witam. Może to lekki odkop, ale ma podobny problem tylko z wersja 730.  Czy te stuki nadal sie wydobywają?  (2013/02/17 11:19)

kiertom

Mam tak w Passion 740, bluearc 7400 i Ryobi applause 3000 (to prawie takie same kołowrotki). Myślę, że to wada konstrukcyjna. Kręcę dalej i olewam to. Pozdr. (2013/02/17 12:26)

marek-wesolowsk

Witam,
Zakupiłem rozmiar 720. Po 3 miesiącach okoniowania wystąpił opisywany problem (mnie akurat bardzo denerwowało owo "tykanie"). Kołowrotek oddałem do naprawy gwarancyjnej i wrócił do mnie bez usterki. Czekam na wiosnę, pierwsze łowy pokażą czy problem się powtórzy. Pozwolę sobie napisać opinię na temat passiona 720. Kołowrotek w tej kategorii cenowej wyjątkowo mnie zaskoczył płynną i cichą pracą oraz regulacją hamulca. Ciekawy jestem jak będzie pracował po kilku sezonach wędkowania bo w końcu najważniejsze jest aby utrzymywał te parametry pracy cały czas. Pozdrawiam, Marek (2013/02/21 18:34)

Sklep wedkuje.pl

Spro Red Arc Legend