Zaloguj się do konta

Problem z rybami na stawie

utworzono: 2019/06/17 14:30
etobzyk

Witam
Otóz dzisiaj spotkała mnie niemiła niespodzianka. Znalazłem 3 śniete leszcze w stawie. Leszcze miały białe kropki w okolicach głowy, identyczne jak przy tarle. Wczoraj uruchomiłem pompke napowietrzającą z racji tego, że woda w rowach wyschła chciałem dotlenić wodę rybką. Staw ma wymiar 40mx 20 m ok 2 m głębokości. Zaznaczę, że w tamtym roku też natleniałem wodę tą pompką. Pompka jest mała, wtłacza 50l powietrza na minutę a kamienie napowietrzające są umieszczone ok 50 cm na dnem. Pompka chodzi od wczoraj od 12 w południe do teraz. Inne ryby wyglądają normalnie, praktycznie nic nie pływa pod powierzchnią i nie łapie tlenu otwierając pyszczki. Karpie, amury są bardzo żywe i nie wyglądają jakby im się coś działo. Ale zmartwił mnie fakt, że właśnie 3 leszcze padły i każdy miał te plamki na głowce. Ktoś mądrzejszy ode mnie może mi doradzić co robić. Czy wyłączyć tą pompkę, ale to chyba niemożliwe żeby rybki padły od natleniania wody. Proszę o pomoc. [2019-06-17 14:30]

ogtw

Pompkę włączaj dopiero, jak temperatura powietrza będzie niższa od temperatury wody i wyłączaj, kiedy powietrze się nagrzeje powyżej temperatury wody. [2019-06-17 15:05]

etobzyk

czyli w prostych slowach pompke wlaczac na noc? [2019-06-17 16:20]

patryk1113mw

Witam. A może te ryby padły podczas tarła, nieraz tak się dzieje lub po prostu od czegoś innego. Przyducha szczególnie w takie upały jak w ostatnich latach były w naszym kraju zdarza się często i to nie tylko na stawach ale i rzekach czy jeziorach. Podczas przyduchy często właśnie ryby dają o tym znać pływając pod powierzchnią, łapiąc powietrze itd. Pompka napowietrzająca wodę to oczywiście dobre rozwiązanie. Lecz nie ma to jak naturalny ekosystem, zawsze takie rozwiązania kojarzyły mi się z oczkami wodnymi, a w stawie dążyłbym do osiągnięcia odpowiedniego ekosystemu by przyducha nie występowała. Puki co można sięgać po takie środki jak pompki, fontanny, kaskady itd lecz docelowo myślę, że warto coś zmienić przy pomocy roślin. Też nie wiem jak wygląda twój staw bo nie ma żadnej foty więc trudno doradzać. Mówię teraz w ciemno, że może przydałby się jakieś drzewa nad brzegiem zbiornika, które dawałby cień. Wierzby płaczące lub np. świerki jeśli nie chcesz opadających liści do stawu. Roślinność na brzegach zbiornika typu trzciny itd. Może jakieś rośliny podwodne, które typowo tlenują wodę. Dobrym rozwiązaniem jest np. posadzenie grzybienia białego lub grążela żółtego np. na 1/4 zbiornika. Ryby pod tymi roślinami swobodnie pływają, a pięknie zacieniają taflę wody i przepięknie wyglądają. Pomyśl o tego typu naturalnych rozwiązaniach. Czym mniej glonów czyli powszechnego zakwitu wody podczas wysokich temperatur oraz czym chłodniejsza woda tym więcej w niej tlenu. Pozdrawiam serdecznie. [2019-06-17 18:24]

etobzyk

Patryk, dzieki za odpowiedz
Otoż staw z jednej strony jest zacieniony iglakami, także przez cały dzień pewna część stawu jest zacieniona. Z roslinami nic nie zadzialam ze wzgledu na amury w stawie.
Jestem zdziwiony właśnie, że jakieś rybki padły. Tak jak pisałem wcześniej, nie dawały żadnych oznak przyduchy. A mam w stawie okonie i szczupaki także jakby było nieciekawie z tlenem to by pływały pod powierzchnią, a nic takiego nie zauważyłem. Możliwe, że jest tak jak mówisz, że podczas tarła coś im się stało, bo miały takie białe kropki na glowie. Z tego co znalazłem w internecie to wygladalo to na wysypke tarlowa. A pompke włączyłem zapobiegawczo, ponieważ staw ogolnie jest przeplywowy natomiast teraz rowy sa puste i woda niestety stoi. Myślę, że poziom tlenu jest ok ponieważ w okolicznych stawach zauwazylem juz sinice, a u mnie na szczescie jej nie ma. [2019-06-17 18:40]