Prażucha wędkarska-Wasze przepisy.

/ 3 odpowiedzi
Witam wszystkich kolegów, mam pytanko poszukuję przepisu na prażuchę pod różnymi smakami (oczywiście chodzi o prażuchę na ryby a nie do polędwiczki) pozdrowienia dla wszystkich i połamania kija.
WALA.
marek-debicki


Pierwszy raz spotkałem się z taką nazwą, więc szybko do wikipedii i okazuję się, że jest tu mowa o "FOSI". Nazwa z lubelskiego. Bynajmniej tam się z nią spotkałem. Normalnie do jedzenia szykuje się ją w stosunku 1kg ziemniaków na 100 gram mąki, czyli 10:1. Do wędkowania stosunek trzeba znacznie zmniejszyć, nawet 5:1 i zależny będzie od ziemniaków. Przy wtyrabianiu na ręce rozcieramy odrobinę oleju. Zapobiega klejeniu się i pomaga w wyrabianiu. Smaki, kolory, atraktory można dobierać stosownie do do gatunku ryby. Mamy więc ogólnie mówiąc z pewnym rodzajem ciasta i tak trzeba postępować. Pozdrawiam. (2011/06/27 08:39)

trygław


He he. A myślałem że tylko ja się pierwszy raz spotkałem z tą nazwą ;-).Jak się okazuje jak byłem mały to wujek coś takiego robił,ja jednak jeszcze wtedy nnie wędkowałem.
Pozdrawiam
Trygław (2011/06/27 09:17)

waldemar1959


Panowie więcej ikry czyżby nikt nie znał konkretnego przepisu na prażuchę ,(na przykład z czosnkiem lub anyżem).
pozdro WALA. (2011/06/27 12:31)