Pożywienie Kormorana
utworzono: 2011/12/12 20:53
Uwaga! Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty
Koledzy ,mam pytanko ,czy kormoran żywi się tatarakiem i innymi roślinkami wodnymi????? [2011-12-12 20:53]
Ja bym go dubeltówką nakarmił.
no coś ty nie lubisz przyrody????ja proszę o poważne odpowiedzi
[2011-12-12 21:02]
http://www.pzw.org.pl/opw/cms/4810/kormoran_czarny
poczytaj sobie co kormorany lubią
[2011-12-12 21:43]Kolego Hansie!!! Jest to pytanie z rodzaju, czym się żywi niedziedż poalrny. Cukinią, czy kabaczkiem ??? Pozdrawiam za niepoprawny optymizm. hej. [2011-12-13 00:25]
Według mojej skromnej wiedzy kormorany żywią się najszlachetniejszymi gatunkami ryb. Przysmakiem jest węgorz. Śtednio dziennie kormoran zjada ok. 800 g ryb. Gniazdowanie na naszych terenach ok. 200 dni w roku. Łatwo obliczyć ile jeden kormoran pożera ryb rocznie - 160 kg!!!
Ile ryb ubywa z jeź. o pow. 300 ha gdzie stado liczy 50 osobników???
[2011-12-14 21:22]Koledzy ,mam pytanko ,czy kormoran żywi się tatarakiem i innymi roślinkami wodnymi?????
Tatarak i grążel to podstawa diety kormorana. Dla lepszego trawienia czasem zagryza torebką foliową, plastikową butelką a najlepiej puszką.
[2011-12-14 21:47]
Kolego Hansie!!! Jest to pytanie z rodzaju, czym się żywi niedziedż poalrny. Cukinią, czy kabaczkiem ??? Pozdrawiam za niepoprawny optymizm. hej.
Pytanie moje jest jak najbardziej na czasie :)))))))))postanowiłem się spytać fachowców co sądzą o tym :))))))przecież nażeka wielu wędkarzy że nie ma ryb ,następna grupa twierdzi że populacja kormorana rośnie:))))))to się zastanawiam czy przypadkiem kormoran nie żre roślinek :)))))
[2011-12-14 22:09]
Według mojej skromnej wiedzy kormorany żywią się najszlachetniejszymi gatunkami ryb. Przysmakiem jest węgorz. Śtednio dziennie kormoran zjada ok. 800 g ryb. Gniazdowanie na naszych terenach ok. 200 dni w roku. Łatwo obliczyć ile jeden kormoran pożera ryb rocznie - 160 kg!!!
Jak jak kocham te idiotyczne statystyki .... Praktyki tego rodzaju przywodzą na myśl telewizyjne wróżki Kassandry , co to wróżą z kart i ideogramów szczęścia a naiwniakom sprzedają filtry miłosne. - Skąd ty możesz wiedzieć czy kormoran gustuje akurat w "najszlachetniejszych gatunkach ryb "? Po pierwsze , zacznijmy od tego , że takie stwierdzenie to durny sofizmat - w rzeczywistości bowiem , nie ma w przyrodzie " podziału kastowego na chwasty i zupełnie im przeciwstawną , doskonałą "rasę szlachecką ". Każdy gatunek spełnia określoną funkcję w przyrodzie . Podziały na to co pożyteczne i szkodliwe w przyrodzie - tworzą tylko ludzie. Żaden gatunek stworzenia , jakie spotykamy nad wodą - to nie jest dopust boży , lecz gatunek ogromnie potrzebny w ekosystemie . I co podkreślić należy : potrzebny nam wszystkim , jest jako twór samoistny , a nie poddany regulacji ludzkiej. Powyższa wypowiedż , przypomina mi de facto - proste zadanie tekstowe ,którego nijak nie można rozwiązać . Na jakiej podstawie może uzyskać wynik gdy :wszystkie dane i szukane są bzdurne i błędne ? "Przysmakiem jest węgorz " - moczykij , skory do wyznań mówi prawdę - bo chyba po pijanemu . Twoim przysmakiem na pewno jest węgorz i to pewne , ale czy kormoran , ptaszek cokolwiek sympatyczny - "zagina parol " akurat na węgorze ? Nastawia anteny wyłącznie na urojone w ludzkich głowach "gatunki szlachetne"? Diablo , odpowiedz im , bo ja już nie wytrzymuję.
[2011-12-14 22:14]
No tak.
Ryb nie ma,a kormorany wciąż takie nażarte że tylko o rozmnażaniu się myślą.To daje do myślenia.:)
[2011-12-14 22:15]
Kolego Hansie!!! Jest to pytanie z rodzaju, czym się żywi niedziedż poalrny. Cukinią, czy kabaczkiem ??? Pozdrawiam za niepoprawny optymizm. hej.
Pytanie moje jest jak najbardziej na czasie :)))))))))postanowiłem się spytać fachowców co sądzą o tym :))))))przecież nażeka wielu wędkarzy że nie ma ryb ,następna grupa twierdzi że populacja kormorana rośnie:))))))to się zastanawiam czy przypadkiem kormoran nie żre roślinek :)))))
Zapomniałeś dodać że według niektórych również bóbr żywi się rybami i na dobre mu to wyszło bo bobra też zatrzęsienie ostatnio:)
[2011-12-14 22:15]
Jak jak kocham te idiotyczne statystyki .... Praktyki tego rodzaju przywodzą na myśl telewizyjne wróżki Kassandry , co to wróżą z kart i ideogramów szczęścia a naiwniakom sprzedają filtry miłosne. - Skąd ty możesz wiedzieć czy kormoran gustuje akurat w "najszlachetniejszych gatunkach ryb "? Po pierwsze , zacznijmy od tego , że takie stwierdzenie to durny sofizmat - w rzeczywistości bowiem , nie ma w przyrodzie " podziału kastowego na chwasty i zupełnie im przeciwstawną , doskonałą "rasę szlachecką ". Każdy gatunek spełnia określoną funkcję w przyrodzie . Podziały na to co pożyteczne i szkodliwe w przyrodzie - tworzą tylko ludzie. Żaden gatunek stworzenia , jakie spotykamy nad wodą - to nie jest dopust boży , lecz gatunek ogromnie potrzebny w ekosystemie . I co podkreślić należy : potrzebny nam wszystkim , jest jako twór samoistny , a nie poddany regulacji ludzkiej. Powyższa wypowiedż , przypomina mi de facto - proste zadanie tekstowe ,którego nijak nie można rozwiązać . Na jakiej podstawie może uzyskać wynik gdy :wszystkie dane i szukane są bzdurne i błędne ? "Przysmakiem jest węgorz " - moczykij , skory do wyznań mówi prawdę - bo chyba po pijanemu . Twoim przysmakiem na pewno jest węgorz i to pewne , ale czy kormoran , ptaszek cokolwiek sympatyczny - "zagina parol " akurat na węgorze ? Nastawia anteny wyłącznie na urojone w ludzkich głowach "gatunki szlachetne"? Diablo , odpowiedz im , bo ja już nie wytrzymuję.
Głównym "składnikiem" pokarmowym kormoranów są płocie później okonie następnie krąpie i leszcze. Węgorze, miętusy, pstrągi, klenie, liny to tylko ślepy traf przy polowaniu.
[2011-12-14 22:20]
Kormoran z pewnością pochłania rośliny choćby takie jak rośliny niedoskonałe ( fitoplankton ) czy grzyby ( wyłączone z królestwa , a dziś konsekwentnie zaliczane do innej grupy : jądrowców ). Dostają się one do organizmu : wraz z pokarmem , wodą itp !
[2011-12-14 22:24]
a mnie jeszcze zastanawia fakt że tu w niemczech jest dużo ryb i kormoranów ale znika trzcina i roślinność wodna i zastanawiam się czy kormoran jej nie pożera :))))))
[2011-12-14 22:29]
To mogą być amury, zmieniające się środowisko, zmiana pory roku i zarybienia, lub inne zwierzęta, ale na pewno nie kormorany :) [2011-12-21 18:28]
To mogą być amury, zmieniające się środowisko, zmiana pory roku i zarybienia, lub inne zwierzęta, ale na pewno nie kormorany :)
A no co Pan opowiada,kormoran uwielbia trzciny i moczarkę ,płotka ,leszcz czy inna ryba to ślepy traf w zielsko,amur natomiast uwielbia kormorany ....wszystko przekręciliście....
[2011-12-21 18:39]
No godom wom,trza by było więcej amura wpuścić i trzciny zlikwidować .Bo kormoran lubi amurowi w trzciny uciec .
Chyba że amura w klatce potrzymać,troche trzciny na podpucha dla kormorana wyłożyć i czekać ,jak kormoran zacznie mielić trzcine w pysku to szybko amura wypuścić i po gadzie--czy owadzie -zależy jaki kormoran.
trza kombinować a nie narzekać że amurów ,czy kormoranów za dużo--już żech zapomniał czego jest więcej i co tępimy.
[2011-12-21 19:06]
a mnie jeszcze zastanawia fakt że tu w niemczech jest dużo ryb i kormoranów ale znika trzcina i roślinność wodna i zastanawiam się czy kormoran jej nie pożera :))))))
Kormoran zjada duże ilości ryb drobnych np : karpiowatych żywiących się min fitoplanktonem .Z kolei człowiek odwrotnie odławia selektywnie : ryby w jego mniemaniu cenne : szczupaki , sandacze. Niedobór tych przykładowo podanych drapieżców prowadzi do wzrostu populacji ryb karpiowatych , które wydalają duże ilości odchodów co wpływa rozwojowi fitoplaktonu i suspensji ( tworzenia mieszaniny substancji budulcowych ) w wodzie - potrzebnych do rozwoju roślin pełnych ( np trzciny , pałki itp ) . Roślinność stanowi doskonałe podłoże do odbycia tarła przez karlejący białoryb - a ten rosnąc w siłę - pochłania duże ilości materii organicznej z opadłych części roślin oraz fitoplankton , który opadając zwiększa żyzność wody , lecz jednocześnie odcina światło przenikające do roślin zanurzonych , rośliny zanurzone gniją bo nie mogą przeprowadzać procesu fotosyntezy i zmienia się trofia zbiornika , która nie sprzyja zbytnio bioróżnorodności. Cóż , wygląda na to ,że wszystko jasne.
[2011-12-21 20:32]
Koledzy ,mam pytanko ,czy kormoran żywi się tatarakiem i innymi roślinkami wodnymi???[2011-12-21 21:27]
Zadziwiasz mnie coraz bardziej, tak jest jaroszem, twoich składek
amen!!!
Kormoran zjada duże ilości ryb drobnych np : karpiowatych żywiących się min fitoplanktonem .Z kolei człowiek odwrotnie odławia selektywnie : ryby w jego mniemaniu cenne : szczupaki , sandacze. Niedobór tych przykładowo podanych drapieżców prowadzi do wzrostu populacji ryb karpiowatych , które wydalają duże ilości odchodów co wpływa rozwojowi fitoplaktonu i suspensji ( tworzenia mieszaniny substancji budulcowych ) w wodzie - potrzebnych do rozwoju roślin pełnych ( np trzciny , pałki itp ) . Roślinność stanowi doskonałe podłoże do odbycia tarła przez karlejący białoryb - a ten rosnąc w siłę - pochłania duże ilości materii organicznej z opadłych części roślin oraz fitoplankton , który opadając zwiększa żyzność wody , lecz jednocześnie odcina światło przenikające do roślin zanurzonych , rośliny zanurzone gniją bo nie mogą przeprowadzać procesu fotosyntezy i zmienia się trofia zbiornika , która nie sprzyja zbytnio bioróżnorodności. Cóż , wygląda na to ,że wszystko jasne.
Zjada może ryby drobne koło pół kilograma, ale widziałem leszcze nawet 1,5 kilogramowe zadziobane przez kormorany
[2011-12-21 21:35]
Człowiek to po prostu ( wybacz @Chewbacca) zwierzę !Podstępnie i z nienawiścią morduje pluskwy i karaluchy oraz inne insekty o gryzoniach nie wspominając. Veto Veto Veto !!! Przecież człowiek podstępnie zawładnął ich terenem zasiedlając wykopane przez nie norki i inne schronienia. Żądam zwrotu norek !!!!Nie od dziś wiadomo, że na terenie aktualnej Polski bytowały termity ! Ale to człowiek najpierw je zeżarł a następnie zamieszkał w ich kopcach (nieznacznie je modyfikując).Żądam zwrotu termitier !!!!Osobiście poprę wprowadzenie stanu termitierowego na terenie całego kraju !Opuszczających termitiery zobowiązani są do zabrania z sobą sprzętu komputerowego i rtv.Insekty i tak nie czytają manifestów @Chewbaccy, a sprzęt miejsce zajmuje....Dalej to mam problem bo nie wiem, gdzie się mamy jako ludzkość zutylizować w sposób nieszkodliwy dla otoczenia (zwłaszcza z zabraną elektroniką...)Człowiek nie jest elementem żadnego łańcucha biologiczno - pokarmowego !!!. Jest to gatunek od początku ewolucj nastawiony na niszczenie i nienawiść. Jestem pewny, że już schodząc z drzewa kombinowaliśmy, jak by tu tym znienawidzonym kormoranom dopieprzyć. Na szczęście Ci światlejsi (co to nie zeszli a spadli), już wtedy postanowili, że jak nosorożce wymyślą internet, to gwałtownie się przeciwstawią bestialstwu Homo Sapiens !Precz z ludźmi !Niech żyją karaluchy !Niech żyje @Chewbacca !!!! (i tu mam dylemacik.....chyba mnie poniosło....?)pozdrawiamT.P.S. @Chewbacca. Od dziś obiecuję, że jeśli znajdę (wątpliwą) ochotę odniesienia się do jakiegoś Twojego posta, to uczynię to w formie którą sam stosujesz. [2011-12-21 21:59]
Opuszczających termitiery zobowiązani są
(przepraszam - nie potrafię edytować tekstu na tym portalu. Albo mam coś wyłączone albo jeszcze schodzę z wysokiego drzewa;) ) Miało być:
* Opuszczających termitiery zobowiązuje się T [2011-12-21 22:05]