Pozwolenie na wędkowaniw Mazury?
utworzono: 2011/02/08 20:57
Witam Koledzy . Wybieram się w maju na mały wypad na mazury do miejscowości Ryn. Czy można tam kupic pozwolenie na łowienie chodzi mi o takie kilku dniowe ? Czy normalnie na kartę wędkarską ? A i jak by co to jestem z woj Lubelskiego .
[2011-02-08 20:57]
jak dla mnie to te pozwolenia są chore, drogie jak ni wiem, byłem nad jeziorakiem w wakacje, to myślałem, że padne... 3 dniowe zezwolenie na łapanie, z brzegu lub pomostu, kosztuje 40zł. Za 40żl to ja mam opłacona karte cała z tego co pamietam xD, no ale coz, jak sie chce to trzeba placic ;P
[2011-02-08 21:12]
Pozwolenie kupisz na prawie każdej stacji paliw w tamtych okolicach, większość jezior jest gospodarstw rybackich ale jest kilka pzw , najlepiej powiedzą ci na miejscu jak kupujesz pozwolenie , jakbyś miał problemy w Rynie to masz 10 km do Giżycka a tam w centralnym ośrodku sportu zaraz na wjeździe do miasta wykupisz i dowiesz się wszystkiego dokładnie. Prawdę mówiąc to w sklepach wędkarskich w rejonie Mrągowo -Giżycko też zawsze mieli nawet z mapkami poszczególnych jezior.
Jak będziesz w Rynie wybierz się na Tajty ok 8 km fajna woda , chyba nadal jest PZW .....
Więcej info pisz na priv
[2011-02-08 21:18]
Przyznam koledze "poszukiwaczowisandacza" rację ,jest dość drogo , ale od kilku lat zawsze majówkę spędzam na Mazurach i rozpoczynam sezon szczupakowy ..... muszę przyznać zawsze się opłacało mimo że nie jem ryb , przynajmniej słodkowodnych...Łowie na dwóch jeziorach i jeszcze sie nie zawiodłem ale to moje zdanie i nie wszyscy je muszą podzielać
[2011-02-08 21:55]
Ja bylem w miejscowosci przed gizyckiem, nadal nad jeziorem niegocin. w granicach tej miejscowosci z perspektywy drogi na gizycko jadac z poludnia po lewej stronie jest takie niewielkie, bardzo plytkie jeziorko, rynna przy brzegu gdzie niegdzie dolki. ploteczki, okonie szczupaczki no i karasie. byki po kilo i ponad. na niegocinie z pomostu murowanego na sprezyne leszczy w pyte, liny karasie. i te tajty o ktorych wspomniales, zaszedlem tam spacerkiem i strasznie zaintrygowalo mnie to jezioro. poszedlem z feederkiem w sumie pod koniec pobytu, niestety, rzut i zestaw poszeeeeeeeeedl :( a tak sie napalilem...
pozwolenie wykupione na poczcie w gizycku, jest spis jezior jakie sa uwzglednione. cena, nie pamietam. ale moje zdanie: jak sie juz placi to trzeba korzystac, od godziny 4 rano do po 22 mialem tylko przerwe na obiad, tak to non toper nad woda :) nie ma co wybrzydzac. jestes przygotowany to mozna sie poczuc jak na komercji bo ryb ze tak powiem w pyte :)
pozdrawiam i zachecam mimo wszystko, za takie wrazenia cena nie gra roli ;)
[2011-02-09 11:44]sprawdzilem wlasnie, miejscowosc Wilkasy, Jeziorko Duże Wilkasy. Na pierwszy rzut oka nieciekawe, kaczki labecie stoja na lapach na srodku jeziora, ale naprawde, ta rynna przy brzegu skrywa prawdziwe okazy pomimo, ze glebokosc nie przekroczy 1,5 m :)Ja bylem w miejscowosci przed gizyckiem, nadal nad jeziorem niegocin. w granicach tej miejscowosci z perspektywy drogi na gizycko jadac z poludnia po lewej stronie jest takie niewielkie, bardzo plytkie jeziorko, rynna przy brzegu gdzie niegdzie dolki. ploteczki, okonie szczupaczki no i karasie. byki po kilo i ponad. na niegocinie z pomostu murowanego na sprezyne leszczy w pyte, liny karasie. i te tajty o ktorych wspomniales, zaszedlem tam spacerkiem i strasznie zaintrygowalo mnie to jezioro. poszedlem z feederkiem w sumie pod koniec pobytu, niestety, rzut i zestaw poszeeeeeeeeedl :( a tak sie napalilem...
pozwolenie wykupione na poczcie w gizycku, jest spis jezior jakie sa uwzglednione. cena, nie pamietam. ale moje zdanie: jak sie juz placi to trzeba korzystac, od godziny 4 rano do po 22 mialem tylko przerwe na obiad, tak to non toper nad woda :) nie ma co wybrzydzac. jestes przygotowany to mozna sie poczuc jak na komercji bo ryb ze tak powiem w pyte :)
pozdrawiam i zachecam mimo wszystko, za takie wrazenia cena nie gra roli ;)
[2011-02-09 11:47]
Witam koledzy . Wielkie dzięki za pomoc z tym pozwoleniem , a możecie mi jeszcze polecić jakieś dobre łowisko w okolicach Rynu albo nawet w Rynie ?? Był bym bardzo wdzięczny za pomoc .
[2011-02-09 17:34]
Niedaleko jest łowisko specjalne na jeziorze Wersminia, choć nie jest tanie warto tam połowić bo jest rybne. TU link do strony łowiska, warte jest także wypadu jezioro Guber , choć trudno dostępne( PZW ).
[2011-02-09 18:01]
W samym Rynie jeziora należą do gospodarstwa rybackiego Mikołajki, TU jest wszystko .
[2011-02-09 18:14]
Dzięki kolego Kristoph1 za wiadomości . W Rynie bede miał darmowe mieszkanko na działce i dla tego mnie ta miejscowośc interesuje . Ale zawsze mozna dojechać na jezioro bo w końcu jadę żeby rybki łowić i przy okazji odpocząć .
[2011-02-09 18:39]