Witam. Prosze mi wytłumaczyc jak to jest z przepisem mówiącym :cudzoziemcy przebywający w Polsce na okres czasowy, są zwolnieni z posiadania karty wedkarskiej. Jaki to jest okres czasowy? Jest tych cudzoziemców u nas w rejonie dużo,poniewaz rynek pracy sie dla nich otworzył,są to obywatele Ukrainy. to jak to jest,oni moga sobie łowic jak chcą i gdzie chcą i na ile wedek chcą bez oplat? Pozdrawiam.
Cudzoziemcy oraz osoby zameldowane na pobyt stały poza granicami Polski są zwolnione z obowiązku posiadania karty wędkarskiej. Płacą ok. 40 zł. za dzień wykupując licencje. Zasady ogólne RAPR. (2016/01/21 16:48)
Jak pisze zbynio, są zwolnieni z posiadania karty wędkarskiej. Ale z żadnym wypadku z obowiązku posiadania zezwolenia, jak i przestrzegania regulaminu łowiska i prawa obowiązującego w naszym kraju. Jeśli chodzi o PZW to są ustalone Sładki dla nie zrzeszonych, w zamian za które otrzymają zezwolenia całoroczne czy tzw. dniówki (2016/01/21 17:38)
....na pewno żadne 40 zł na dzień, kolega wprowadza w błąd! ... Cudzoziemiec wykupuje sobie pozwolenie na łowienie na danym zbiorniku. Pozwolenie jest datowane na okres, który interesuje wędkarza. Do pozwolenia dołączony jest również rejestr połowu ryb, który musi być prowadzony i powinien być oddany. Ceny za pozwolenie są różne. Inne w zielonogórskim inne w rzeszowskim. W razie kontroli musisz okazać też dowód tożsamości, aby stwierdzić, że jesteś obywatelem "zagranicznym". Pozwolenie możesz sobie opłacić i wydrukować przez internet (np. w gorzowskim), wykupić na poczcie, albo w sklepiku wędkarskim, jeśli sklepik jest do tego upoważniony. Jest jeszcze jedna możliwość. Zdać egzamin w Polsce, wstąpić do koła, opłacić składkę, wyrobić legitymację PZW, do tego dostajesz rejestr połowu i łowisz gdzie chcesz i kiedy chcesz w swoim okręgu. Wtedy nie otrzymujesz tylko karty wędkarskiej, bo nie jesteś na stałe zameldowany w Polsce. Jednak jesteś członkiem PZW i koła, i takie rozwiązanie jest korzystniejsze, niż zabieganie o jakieś okresowe pozwolenia, jeśli w kraju jesteś często i często chcesz łowić. (2016/01/22 13:58)
@aldente, nie dupc że wprowadzam kogoś w błąd. Dane są ze str.Pzw Wałbrzych, czyli z koła pzw Świdnica o które pyta kol. Grzegorz. Pytanie było konkretne, o pobyt czasowy i opłaty a Ty byś zaraz pół Ukrainy do Pzw wciągnął :)
L.p.Rodzaj składkiWartość1.Roczna składka okręgowa członkowska uprawniająca do wędkowania na wodach nizinnych z brzegu i z łodzi (na wyznaczonych łowiskach) oraz na wodach górskich:
a) podstawowa140,00 b) ulgowa 50%:- młodzież szkolna i studenci od 16 do 24 roku życia (decyduje rocznik)- odznaczeni srebrną odznaką PZW- mężczyźni od 65 roku życia- kobiety od 60 roku życia70,00 c) dla członka uczestnika20,00 d) ulga 75%: - dla odznaczonych złotą odznaką PZW35,00 e) ulga 100%: - dla odznaczonych złotą odznaką PZW z wieńcami- dla członków honorowych PZW- dla członków PZW od 80 roku życia- 2.Składki okresowe upoważniające do wędkowania na wodach nizinnych z brzegu i z łodzi (na wyznaczonych łowiskach) oraz na wodach górskich:
a) dla członków PZW – 1 dzień20,00 b) dla członków PZW - 3 dni50,003. Opłaty okresowe upoważniające do wędkowania na wodach nizinnych z brzegu i z łodzi (na wyznaczonych łowiskach) oraz na wodach górskich:
a) dla niezrzeszonych – 1 dzień40,00b) dla niezrzeszonych – 3 dni100,00
4.Opłata roczna (dla niezrzeszonych i obcokrajowców), uprawniająca do wędkowania na wodach nizinnych z brzegu i ze środków pływających (na wyznaczonych łowiskach) oraz na wodach górskich.350,00 Tu strona:http://www.pzw.org.pl/walbrzych/wiadomosci/4194/63/oplaty_za_wedkowanie_na_wodach_okregu_pzw_w_walbrzychu__rok_2015 (2016/01/22 16:35)
a to ci ciekawostka...2 lata temu bylem tam, gdzie nysa wpada do odry i za 2 tygodnie wedkowania zaplacilem 112 zlotych, a 3 lata temu za tydzien wedkowania na jeziorze solinskim zaplacilem tez okolo stowy. W okregu gorzowskim za 3 dni weekendowe zaplacilem grosze. 3 lata temu za jeden dzien na Mietkowie zaplacilem w stanicy pzw 40 zl. PZW Swidnica , to nie pepek swiata. Przepisy dla cudzoziemcow na cala Polske sa jednakowe. Roznice robi jedynie cena pozwolenia w danym okregu. Moze dla turystow ze wschodu jest inaczej... ja na szczescie jestem z drugiej strony..:-) (2016/01/22 23:58)
Dzień dobry wszystkim. Z następnego powodu mogę oto żepowiedzieć - ja Ukrainiec, teraz znajduję się jak uciekinier i wait for procedurę otrzymania statusu uciekiniera. Z wszystkich dokumentów posiadam tylko TZC - tumczasowe zaswiadczenie cudzoziemca. Na przestrzeni 2015 rokubyłem wielokrotnie na łowieniu ryb - i oto że mi wiele rybaków i właścicieli sklepów odpowiedziało - nie mogę otrzymać kartę rybaka, i dla łowienia ryb miwystarczy mieć przy sobie tzc i kupić imienną licencję na ten czas na które jadę na łowienie ryb czyli na 1 na 3 dni czyroczna na przykład. Na przykład rybaczyłem na zatoce w Zambrowe - i kupił sobie do końca roku licencję na rok. Z nim ą podchodziłem do miejscowej policji i zapytywałem - problemów nie byłopozwoliły rybaczyć spokojnie.Że i czynię. Po samym łowieniu ryb zasadniczorozstrzygnąłem kilka prostych rzeczy - mieć zawsze z sobą. 1. dokumenty 2. 2 wędka поплавочных (zachwycam się właśniepławikiem) 3. na śmieci pakiety. zawczasu wdzięczny (2016/01/26 19:01)
Ocień charaszo Kirill, dokumenty i pakiety na śmieci i budjesz charoszyj rybak. W Polsce trzeba być zawczasu wdzięczny bo to taki podupczony kraj :))) Ps.Горілка тобі подобається? (2016/01/26 21:44)
a jak to jest z wędkowaniem w niemczech a dokładnie w dolnej saksonii ?? oriętyje się ktos ?? bo pracuje tam i myślałem o wędkowaniu . jakie są przepisy i gdzie nabyć ewentualne zezwolenia . (2016/03/20 14:06)