Poziom wody a wyniki połowów?

/ 7 odpowiedzi
zadam takie pytanko z ciekawosci: czy jak w odrze woda opadnie i plynie tylko w korycie to jest duza szansa zlowienia ryby niz przy normalnym poziomie wody? koledzy czesto powtarzaja ze jak duza woda to ciezko zlowic rybe a jak woda opadnie to szybciej mozna zlowic rybke...prosze o odp.z gory wielkie dzieki
kaban

Odpowiedź wydaje mi się prosta i dotyczy wszystkich rzek.Na wezbranej(lub przy normalnym stanie) wodzie ryby się rozpraszają na większej powierzchni i trudniej je znaleźć,podczas niżówek skupione są w miejscach zapewniających im pokarm i schronienie. (2011/02/01 09:21)

Sniper64

Witaj Mateusz:))
Pytasz czy ryba będzie brała na takim niskim stanie wody,nie wiem co inni koledzy powiedzą,więc powiem ze swojego do świadczenia.Otóż..kiedy często jeździłem na rzeki to spotykałem się z częstym opuszczaniem wody,zawsze zawracałem i szukałem innego miejsca,aż któregoś razu z Ojcem spróbowaliśmy usiąść przy takim stanie wody i co się okazało,po dłuższej chwili właśnie na federka bo uciąg wody był szybszy pięknie zaczęła brać rybka,mimo niskiej wody ryba brała jak się patrzy:)) Więc Moja rada! Spróbuj na tym stanie wody u Siebie i zobaczymy co się będzie działo:) myślę że powinny brać..jak jest ryb to będzie brała!Pozdrawiam:) (2011/02/01 09:22)

780528

Cześć Marek masz rację nie raz połapałem sobie rybek przy niskim stanie odry.A zauważyłem ,że musi minąć kilka dni aby ryba zdążyła przywyknąć do nowych warunków i wtedy zaczyna brać od nowa.Taki przypadek miałem w zeszłym roku po tych powodziach.Ryba brała przed ,gdy był wysoki stan i pózniej jak opadła ale musiało minąć kilka dni.A łowiłem koło zoo, przystań statków niedaleko śluzy. (2011/02/01 09:32)

Sniper64

witaj ..:) dodałeś to co ja zapomniałem napisać...:)) (2011/02/01 09:39)

erykom

dzieki koledzy za rade:) (2011/02/01 09:58)

Sniper64

<Nie ma za co..Połamanie kija:)) Daj znać co się działo! (2011/02/01 10:03)

broz4

Odpowiedź wydaje mi się prosta i dotyczy wszystkich rzek.Na wezbranej(lub przy normalnym stanie) wodzie ryby się rozpraszają na większej powierzchni i trudniej je znaleźć,podczas niżówek skupione są w miejscach zapewniających im pokarm i schronienie.

Bardzo dobrze napisane i jak jest szubki nurt to nie zanęcisz bo ci woda szystko wymyje i nic zanęty na dnie nie zostanie a bez zanęty masz mniejsze szanse na rybe (2011/02/01 19:08)