potrawy z łososia - przepis na łososia
utworzono: 2010/04/15 12:40
Moim zdaniem to profanacja,tak przyrządzać łososia.W galarecie pasuje bardziej karp,węgorz.Z łososia najlepszy jest tatar,oraz wędzony.Ale to zależy od naszego podniebienia.Pozdrowienia.
[2010-04-16 21:50]
Widzę że kolega cjlis odżywia się energią z gwiazd i powietrzem.Nie mówimy tu o zabijaniu niewiadomo jakiej ilości ryb.Post jest o przepisach,można w nim użyc łososia z hodowli.A w naszych postach nie padło ani jedno zdanie o targaniu i jedzeniu.Były tylko aspekty kulinarne.Zastanawia mnie tylko jedno czy ty nigdy nie wytargaleś,zabiłeś i zjadłeś ryby.Zazwyczaj ignoruje takie zaczepki słowne,gdyż każdy z nas ma swoje sumienie i etyke wędkarską.A z moich obserwacji ci którzy krzyczą najgłośniej i wtrącają się z bezsęsownymi uwagami do postów,sami mają sporo za uszami.
[2010-04-16 22:51]
łosoś to szlachcic tak jak pstrąg a wiec tatar albo wędzony nam wet na patelnie go nie wsadzę nigdy
[2010-05-11 09:23]
łosoś to szlachcic tak jak pstrąg a wiec tatar albo wędzony nam wet na patelnie go nie wsadzę nigdy
Dziś nareszcie spróbowałem swego pstrąga małosolnego.
Rybkę myjemy,patroszymy,odcinamy płetwy i łeb,wycinamy kość grzbietową(zużyłem na pyszną zupę rybną).Lekko skrapiamy sokiem z cytryny,solimy mieszanką soli morskiej i cukru(4 : 1).Ile soli? Zawsze to robię na"wyczucie",ryby łososiowate nie wezmą soli więcej jak trzeba.Ale na 45cm pstrążka poszło około 2 łyżek mieszanki.Trzymałem w lodówce 3 dni.Cieniutko krojona rybka na świeże pieczywo z masłem - bajka! [2010-06-05 09:05]
a może tak pascacio z łososia podobnie troszkę do carpaccio z polędwicy tylko że rybkę tzn. fileta rozcinamy jak byśmy otwierali książkę do tego przyprawy sok z cytryny dużo koperku(posiekanego) zwijamy w rulon ,zawijamy go w folię spoż. i do zamrażarki na 1-2godz. potem wyjmujemy na 5-10 min. i cieniutko kroimy na talerze posypujemy selerem naciowym tartym parmezanem i kaparami do tego gorące pieczywo czosnkowe mmmmmmmh. PYCHOTA polecam
[2010-06-06 22:05]
Łosoś w łusce z cukinni.
Oczyszczone filety z łososia zabejcowane musztardą i miodem, obkładamy z wierzchu cienkimi plasterkami cukinni. (na wzór łuski). Możemy na przemian z cukinią ułożyć cytrynę bez skórki i białego miąższu (totalna gorycz). pieczemy w temp. 170 stopni. Czas zależny od wielkości porcji (nie za długo bo suchy to nie to!). Zalany cienką warstwą galarety staje się ciekawie wyglądającym daniem.
Smacznego ;-)
[2010-07-13 18:48]