Zaloguj się do konta

Potrawa z żywej ryby

utworzono: 2011/12/23 14:04
marek47

Skoda tego karpia musiał się długo męczyć biedak http://www.sadistic.pl/potrawa-z-zywej-ryby-vt25665.htm [2011-12-23 14:04]

szefus

ludzka bezmyślność nie zna granic
[2011-12-23 14:18]

Dla was bezmyślność, dla mnie przesada, a dla żółtków zwyczajna rzecz. Tam nie ma piźniętego prokuratora który chce żeby każdy kto zabije karpia w chałupie szedł do pudła na 3 lata tak jak u nas. Nasza kuchnia ma zaledwie kilkaset lat, a kuchnia chińska czy japońska to kilka tysięcy lat doświadczeń. Krytykować możemy i owszem, ale pojedźmy do USA i tam będziemy mogli osobiście w trakcie posiłku rozwalić małpce łeb drewnianym młotkiem na żywo i zjeść ciepły móżdżek prosto z roztrzaskanej czaszki zwierzątka.  [2011-12-23 14:42]

toten

Czy jak by był martwy to by miał inny(gorszy)smak?


[2011-12-23 15:16]

A może jest martwy? Może żółte ludziki mają jakiś sposób by zachować aktywność nerwów takiej ryby? Ileż to razy ryba spierniczała z mojej patelni?.  Może odpowiedni sposób przyrządzenia świeżo uśmierconej ryby (szybkie przyrządzanie) powoduje że jakieś nerwy są aktywne? Wiemy coś na temat tej potrawy? Nie znamy ani jej, ani sposobu jej przygotowania, ani opisu zredagowanego przez publikującego, nie wiemy nic. Widzimy tylko poruszający się pysk ryby, a to nie świadczy o tym że jest żywa. A jak się gotuje lub piecze raki? Albo na żywca wrzuca się je do żaru, do wrzątku, na skwierczący olej albo kupuje się żywcem zamrożone. A ostrygi? Ostryga jak jest martwa, to się jej nie je! A to nie są żywe stworzenia? A jak się uśmierca ślimaki winniczki? Popatrzcie sami. Widzicie że coś się rusza na talerzu i już jest afera. [2011-12-23 15:46]

MaN90

Tam nie ma piźniętego prokuratora który chce żeby każdy kto zabije karpia w chałupie szedł do pudła na 3 lata tak jak u nas.


Dzisiaj gdzieś w Polsce jakiś ksiądz dostał 2,5 roku więzienia za molestowanie małej dziewczynki... a za karpia 3 lat.... już się im do reszty popie***liło w dupach.... [2011-12-23 16:17]

Piotr 100574

Tam nie ma piźniętego prokuratora który chce żeby każdy kto zabije karpia w chałupie szedł do pudła na 3 lata tak jak u nas.


Dzisiaj gdzieś w Polsce jakiś ksiądz dostał 2,5 roku więzienia za molestowanie małej dziewczynki... a za karpia 3 lat.... już się im do reszty popie***liło w dupach....




mało powiedziane że w dupach 

[2011-12-23 16:41]

Jeśli chodzi o tych czarnych zboków to należy im wszystkim kopać do d* aż po Watykańską granicę.  [2011-12-23 17:04]

dragon1980

Nikt niechce sie meczyc nawet człowiek
[2011-12-23 17:17]

str

"Kiecole" - "kiecolami""- ale karpia na stole będę miał:)
[2011-12-23 17:18]

Moje 6 sztuk jak dostały w dekiel z pały to się aż pogięły. Pewnie mnie zamkną na kilkanaście lat za recydywę. [2011-12-23 17:24]

rryybbaa

ta potrawa to barbarzyństwo
[2011-12-23 18:24]

Ten karp jest wypatroszony, więc jak może być żywy? To zwyczajnie świeży karp wyjęty wprost z wody. Bardzo żywy i w dobrej kondycji. Jest zabity przez wykrwawienie i wypatroszony. Zrobiono to bardzo szybko i sprawnie. Potem nacina się jego ciało w kilku miejscach i przy pomocy sprytnego uchwytu zanurza się go w oleju o bardzo wysokiej temperaturze do poziomu poniżej łuków skrzelowych. Olej jest przyprawiony ziołami i solą morską, a cała obróbka trwa kilkanaście sekund. Właśnie dlatego ze ta ryba jest wyjęta z wody i bardzo żywa oraz silna, a tkanka w szybkiej obróbce momentalnie się ścina a temperatura nie zdąży nawet dojść do kręgosłupa i ze następnie wprost z oleju jest szybko schłodzona, to mózg ryby nie jest naruszony i zachowuje szczątkową aktywność elektryczną.  DLATEGO JAK SIĘ DZIABNIE KRĘGOSŁUP WIDELCEM, TO SIĘ RYBIE PORUSZA PYSK, BO MÓZG JESZCZE ŻYJE I KRĘGOSŁUP CZĘŚCIOWO TEŻ!

Nie jedzcie nigdy raków, ostryg, krabów, krewetek, ślimaków, bo one cierpią podczas przyrządzania milion razy bardziej niż ten karp z tego filmiku.

[2011-12-23 18:41]

pstrag222

ja pie........... jak tak mozna
[2011-12-23 19:32]

ordyniec

Ten karp jest wypatroszony, więc jak może być żywy? To zwyczajnie świeży karp wyjęty wprost z wody. Bardzo żywy i w dobrej kondycji. Jest zabity przez wykrwawienie i wypatroszony. Zrobiono to bardzo szybko i sprawnie. Potem nacina się jego ciało w kilku miejscach i przy pomocy sprytnego uchwytu zanurza się go w oleju o bardzo wysokiej temperaturze do poziomu poniżej łuków skrzelowych. Olej jest przyprawiony ziołami i solą morską, a cała obróbka trwa kilkanaście sekund. Właśnie dlatego ze ta ryba jest wyjęta z wody i bardzo żywa oraz silna, a tkanka w szybkiej obróbce momentalnie się ścina a temperatura nie zdąży nawet dojść do kręgosłupa i ze następnie wprost z oleju jest szybko schłodzona, to mózg ryby nie jest naruszony i zachowuje szczątkową aktywność elektryczną.  DLATEGO JAK SIĘ DZIABNIE KRĘGOSŁUP WIDELCEM, TO SIĘ RYBIE PORUSZA PYSK, BO MÓZG JESZCZE ŻYJE I KRĘGOSŁUP CZĘŚCIOWO TEŻ!

Nie jedzcie nigdy raków, ostryg, krabów, krewetek, ślimaków, bo one cierpią podczas przyrządzania milion razy bardziej niż ten karp z tego filmiku.






No można jak widać.



[2011-12-24 14:30]

JOPEK1971

A ilu z wędkarzy używa żywca?;-) [2011-12-24 14:40]

ordyniec

;) racja [2011-12-24 14:43]

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia