Porozumienie na zasadzie dopłaty 50% składki - co

/ 4 odpowiedzi
Panie i Panowie,
Wiem, że pojawiają się tu specjaliści w sprawach PZW i może będą w stanie rozwiać moje wątpliwości.

Na stronie PZW okręgu Lublin na mapie porozumień jest taki zapis odnośnie okręgu w Piotrkowie Trybunalskim ( dalej PT) :

Okręg PZW w Piotrkowie Trybunalskim - porozumienie na wody nizinne
Porozumienie na zasadzie dopłaty 50% składki okręgowej w danym okręgu. Porozumienie nie dotyczy łowisk specjalnych i licencyjnych

Dopłata na wody nizinne: 55 zł (na Okręg Lubelski)

I szczerze mówiąc nic z tego nie rozumiem. Czy ja muszę zapłacić 55 zł żeby móc łowić w okręgu PT? czy te słowa w nawiasie ( na okręg lubelski) oznaczają, że to osoby z okręgu PT muszą dopłacić te 55zł a ja wystarczy, że "druknę" zezwolenie i mogę łowić mając tylko opłacony lubelski?

Dodam ze na stronie PZW PT jest zapis o porozumieniu z okręgiem lubeskim i brzmi on:

porozumienie na wody ogólnodostępne nizinne w opcji tzw. 50/50. Członkowie po wniesieniu składki okręgowej w macierzystym okręgu mają prawo indywidualnego wykupienia w danym okręgu ustalonej składki okręgowej ulgowej, jaka obowiązuje na terenie okręgu, na którego amatorski połów ryb będzie się odbywał. Wysokość składki rocznej w ramach porozumienia -55,- zł.
Dopłata na wody nizinne: 55,- zł

Tu jak widać nie ma nic w nawiasach.

Dla mnie te zapiesy są nieczytelne.
Artur z Ketrzyna

A co powiesz o porozumieniu PZW a Niemcy. za 25 euro maja dostęp do 22 okręgów. (2019/06/12 16:49)

Jakub Woś

A co powiesz o porozumieniu PZW a Niemcy. za 25 euro maja dostęp do 22 okręgów.

Nie znam Niemca ktory chciałby tu na ryby nawet za darmo przyjeżdżać. A le to nie jest odpowiedź na moje pytanie, niestety (2019/06/12 19:28)

Sith

Faktycznie Jakubie, te zapisy są zupełnie niezrozumiałe, ale weź poprawkę na "inteligencję" działaczy PZW wyższego szczebla... Pewnie uczeń I gimnazjalnej napisałby to znacznie bardziej zrozumiale (szkoda, że idiotyczną decyzją zlikwidowano gimnazja).
To porozumienie działa "w obie strony":
- wędkarz z O/Piotrków, jeśli chce łowić w O/Lublin musi dopłacić 50% składki lubelskiej;
- wędkarz z O/Lublin, jeśli chce łowić w O/Piotrków musi dopłacić 50% składki piotrkowskiej.
Teraz chyba wszystko jasne ;)) (2019/06/13 08:37)

Jakub Woś

Faktycznie Jakubie, te zapisy są zupełnie niezrozumiałe, ale weź poprawkę na "inteligencję" działaczy PZW wyższego szczebla... Pewnie uczeń I gimnazjalnej napisałby to znacznie bardziej zrozumiale (szkoda, że idiotyczną decyzją zlikwidowano gimnazja).
To porozumienie działa "w obie strony":
- wędkarz z O/Piotrków, jeśli chce łowić w O/Lublin musi dopłacić 50% składki lubelskiej;
- wędkarz z O/Lublin, jeśli chce łowić w O/Piotrków musi dopłacić 50% składki piotrkowskiej.
Teraz chyba wszystko jasne ;))
W takiej wersji to rozmiem. Dzięki. (2019/06/13 08:49)