Porozumienia wędkarskie na 2011 rok

/ 59 odpowiedzi
Strzegom

Masz całkowitą racje moja wiedza ogranicza sie tylko do wymienionej strefy.Na tym mi najbardziej zalezy bo mieszkam w miejscu gdzie te strefy sie prawie stykaja.Powstała nowa stanica wedkarska w Mietkowie (śliczności) mają gdzie obradowac.Miałem okazje ja zwiedzic. Hehehe a teraz bede ja mógł podziwiac z daleka.Co do dalszych to pewnie dalekooooooo (2010/11/28 16:45)

perwer

Te porozumienia to sa nieporozumienia....Płace POLSKIEMU Związkiowi ,czyli powinienem w polsce w każdym miejscu łapac.Karty wędkarskiej tez niemam Katowickiej tylko ogólnopolską,a pojade 50klm od domu i musze spieprzac jak jakiejs dopłaty nie mam....banda.. (2010/11/28 20:20)

bluehornet

Do Kol. perwer . Przypuszczam ,że będzie tak dotąd dopóki nie rozpirzą tej rozbuchanej biurokracji PZW - jak to jest możliwe , że województw mamy w Polsce 16 , a Okręgów ok.50 ? ( w samej Małopolsce jest 6 okręgów - 1. Kraków , 2. Katowice , 3. Kielce , 4. Bielsko Biała , 5. Tarnów , 6. Nowy Sącz ) . Dla mnie coś takiego w medycynie nosi nazwę " stołkologia " i dopóki się stary beton nie wykruszy ( a psiakrew jeszcze trzyma się całkiem , całkiem ) , to nie prędko będzie lepiej . Przepraszam za dużą dawkę pesymizmu i sceptyki , ale pocieszam się myślą , że wreszcie kiedyś to nastąpi . Z wędkarskim pozdrowieniem - połamania kija . (2010/11/28 20:44)

J

Przypuszczam ,że będzie tak dotąd dopóki nie rozpirzą tej rozbuchanej biurokracji PZW

Kto
(2010/11/28 20:57)

Sebastian Kowalczyk

No tak, wszystko dla wszystkich i najlepiej za pół darmo... życie niczego nie nauczyło. :( (2010/11/29 14:23)

J

W tym wcieleniu inaczej nie będzie. (2010/11/29 15:28)

rufi26

taka moja uwaga do tematu

-Dania , Norwegia , Anglia , Irlandia , Holandia , Belgia Niemcy i tak mozna wyliczac bez konca , wszedzie oplaca sie jakis region ( dzien , tydzien , miesiac rok ) gdzie chce sie wedkowac , i tam sie wedkuje , i nikomu to niesprawia trudnosci , czy jakichs niedogodnosci , bo i tak dalsze wyjazdy na ryby sa juz stosunkowo wczesniej planowane ( no tak robia przynajmniej ludzie ktorzy jada wedkowac a nie krasc ryby -  " planuja " ) niewyjezdza sie ponad 100 czy 200 km na ryby z godziny na godzine , a w dzisiejszych czasach zawsze mozna skozystac z internetu coby sie dowiedziec gdzie takowe zezwolenia mozna wykupic , ba , mozna nawet zamowic przez internet ! , . Moze ktos powie , " o jakis filozof sie znalazl " , ale zapewniam Was koledzy ze wiem co pisze , wekuje duzo na zachodzie , i wiem jak dziala ten caly system , i niejest to wcale a wcale uciazliwe , wrecz przeciwnie , zezwolenia w tych krajach niewykupuje sie w zadnym chorym zwiazku czy kole , poprostu w sklepach wedkarskich lub odpowiednich placowkach , pieniadze zas z tego tytulu laduje u zarzadcy wod i kolo sie zamyka .

Dodam jeszcze tylko tyle , zobaczcie co sie stalo z Europa po jej zjednoczeniu , wszyscy smigaja tam gdzie jest lepiej , a gdy sie tam nagromadzi zaduzo tych wszystkich pseudoturystow to robi sie tam czarna dziura i oni wedruja dalej , tak samo bedzie z wodami jezeli bedzie mozna za jedna skladke wedkowac w calym kraju , a jezeli ktos wpadnie na pomysl ze skladka bedzie np. potrojona z tego tytulu , no to napewno wzrosnie procent wedkarzy bez zezwolenia bo napewno nie wszystkich bedzie stac zeby zaplacic 400,500 czy 600 zl za karte no i naturalnie niewszyscy uprawiaja turystyke wedkarska , a wiec powinni placic tylko ci ktorzy z tego kozystaja

KAZDY DZIEN JEST DNIEM DO WEDKOWANIA ; LECZ NIE KAZDY DO ZLOWIENIA (2010/11/29 16:35)

J

zezwolenia w tych krajach niewykupuje sie w zadnym chorym zwiazku czy kole , poprostu w sklepach wedkarskich lub odpowiednich placowkach , pieniadze zas z tego tytulu laduje u zarzadcy wod i kolo sie zamyka .

No to pozamiatane, teraz zaczną się niepokoje społeczne
Połowa wędkarzy w Polsce zapije się ze zgryzoty. (2010/11/29 18:29)

J

A druga połowa wyjedzie za granicę nie za pracą tylko na ryby (2010/11/29 18:33)

J

Nie mogę sobie wydarować, że w 45 roku nie wzięli nas w niewolę Amerykanie (2010/11/29 18:39)

pawelz

Bo w normalnym kraju placac za usluge, pieniadze powinny zrekompensowac koszt dostarczonej uslugi. Lowienie rybb to hobby, ale takze usluga jaka dostarcza nam administrator wody.
Jesli place pieniadze za to ze danego dnia moge polowic ryby, a jeszcze dodatkowo je zabrac i zjesc, to ta kwota powinna pokryc straty jakie w zwiazku z tym poniosl administrator danego lowiska, a nie jakis tam centralny zwiazek. Pieniadze powinny zostac na lowisku a nie rozdzielane odgornie.
Ale poki wiekszosc tego nie zrozumie, poty bedzie jak jest. Do d..y.
Problem w tym ze wiekszosci taka bylejakosc pasuje. (2010/12/02 08:58)

mielec

Bo w normalnym kraju placac za usluge, pieniadze powinny zrekompensowac koszt dostarczonej uslugi. Lowienie rybb to hobby, ale takze usluga jaka dostarcza nam administrator wody.
Jesli place pieniadze za to ze danego dnia moge polowic ryby, a jeszcze dodatkowo je zabrac i zjesc, to ta kwota powinna pokryc straty jakie w zwiazku z tym poniosl administrator danego lowiska, a nie jakis tam centralny zwiazek. Pieniadze powinny zostac na lowisku a nie rozdzielane odgornie.
Ale poki wiekszosc tego nie zrozumie, poty bedzie jak jest. Do d..y.
Problem w tym ze wiekszosci taka bylejakosc pasuje.

Jakś się z tym muszę zgodzić i nie powiem że niestety :)::) heheh (2010/12/02 09:14)

J

Bo w normalnym kraju placac za usluge, pieniadze powinny zrekompensowac koszt dostarczonej uslugi.......Pieniadze powinny zostac na lowisku a nie rozdzielane odgornie.

O to chodzi. Pieniądze powinny iść za wędkarzem i na tym powinny polegać ewentualne porozumienia. A nie Krajówka a pieniądze w d...e. Dlatego padła na pysk a okręgi powiedziały wara od naszych wód z darmo.
(2010/12/02 12:22)

mielec

Co do krajówki jak chcą to i moga mieć nadal krajówkę lecz nie za stawkę Okręgówki wybrać dobre 2 lub 3 porozumienia i opłaci i będzie miał krajówkę jak w mordę strzelił:):):) I cena adekwatna do tego również. (2010/12/02 12:45)

pawelz

W zasadzie kilka okregowek zalatwia sprawe. Ale to juz z 1000 zl / rok. Wg wielu krajowka nie powinna byc drozsza jak 200 zl.
PS. Tez chcialbym lowic za darmo, w calym kraju. Mam rodzine i mam na co wydawac kase.
Ale zdaje sobie sprawe ze nic na tym swiecie nie ma za darmoche. Za wszystko trzeba placic. Kazdy system oparty na deficycie wczesniej czy puzniej sie roz.... Nie da sie w nieskonczonosc dokladac. (2010/12/02 14:04)

J

Z mądrymi dobrze pogadać i posłuchać (2010/12/02 15:19)

dziobak

we Wloszech gdzie mieszkam placi sie za karte wedkarska (25 € wazna w calym kraju ale nie upowaznia do wedkowania tylko stwierdza ze znasz przepisy wedkarskie) a pozniej to placisz praktycznie za kazda wode zalezy gdzie chcesz wedkowac.I tak kaska zostaje naprawde w wodzie gdzie lowisz..  :) (2010/12/02 17:50)

tom98765

rufi26 to zamieszkaj w Dani Angli czy w Niemczech jak ci sie polska nie podoba aPZW to znaczy Polski Zwiazek Wedkarski a nie Okregowy Zwiazek Wedkarski jak sie nie podoba to wyjazd paPA (2010/12/05 13:57)

tom98765

UALUGE TO CI MOZE ZROBIC PANI NA ULICY A NIE NA LOWISKU (2010/12/05 14:02)

rufi26

UALUGE TO CI MOZE ZROBIC PANI NA ULICY A NIE NA LOWISKU

po pierwsze niewiem o co Ci kolego tom 98765 chodzi w tym co tu napisales
po drugie , niedenerwuj sie tak bo dostaniesz przedwczesnie zawalu serca
a po trzecie , to po tym co napisales , i jak to napisales to , wygladasz mi na kogos kto napycha se kieszenie wlasnie pieniedzmi ze skladek "PZW"

a no i po czwarte , to pomoge Ci zrozumiec moj poprzedni post , bo widze ze cos niezabardzo kumaty jestes ! a wiec niechodzi mi oto ze niepodoba mi sie wedkowanie czy ogolnie w naszym kraju , tylko ze , moim zdaniem , i napewno zdaniem jeszcze wielu innych , tak wielka zmiana ( tj. zebys dobrze zrozumial - ogolnokrajowe zezwolenie za jedna skladke ) , tylko pogorszy jeszcze bardziej stan naszych lowisk i tyle

no i po piate - serdecznie pozdrawiam (2010/12/05 14:49)

sp1ap

Dla Strzegomia!

Bardzo Ci współczuję wydarzenia z tą trawą od kosiarki, ale ja pisałem o zachowaniu wędkarzy i ich rodzin, a nie o babie koszącej trawę, ani nawet też nie o turystach! Opisałem koczowanie rodzin wędkarskich i pozostałości po ich odjeździe!!!

A teraz jeszcze raz o porozumieniach! Jestem za utrzymaniem opłaty okręgowej z możliwością wykupienia w to miejsce ogólnopolskiej krajowej, ale tej już nie za tak przystepną cenę, tylko znacznie droższej, to chyba całkiem logiczne! Kto nie chce łowić poza swoim okręgiem, temu wystarczy wykupić w miarę tanią opłate okręgową, ale kto chce łowić na wojażach, to w zależności od ilości okręgów, w których chce połowić, musiałby opłacić krajówkę, lub np jedną gościnna okręgówkę jeśli jedzie na urlop do innego okręgu! To chyba nie byłoby złe rozwiązanie, jak myślicie???

No i sprawa okręgów, rzeczywiscie to paranoja, żeby w 16-tu województwach było kilkadziesiąt okręgów, a w każdym po kilkanaście dobrze płatnych etatów!!! To jest rozbój w biały dzień, ale u nas już od lat nienormalne uważane jest za normalne i z reguły "nie do ruszenia"!!! Ale skoro walne zgromadzenia PZW nic z tym nie robią, to co możemy my tutaj, na forum zrobić???

Pozdrawiam!

(2010/12/10 18:23)

Romuald55

Na ostatnim walnym zebraniu mojego koła nie było nawet 10% członków koła.Nie padł żaden wniosek do realizacji.Nad wodą słyszy się natomiast ciągłe narzekania.To członkowie koła wybierają swoje władze...tylko,że każdy to ma w nosie.Lepiej narzekać. (2010/12/19 19:19)

gral

Niebawem początek nowego roku, a o porozumieniach na 2011r. w większości okręgach cisza, w poprzednich latach już było wstępnie wiadomo gdzie będzie można wędkować. Wie może ktoś o co chodzi??? (2010/12/26 10:53)

mielec

NA 99,9% Okręg Rzeszów pozostanie bez zmian, a prawdopodobnie może się powiększyć o jeden okręg. Pewne będzie wszystko na 100% koło lutego. (2010/12/26 11:35)