Pomysłowy przypon Gamakatsu.
utworzono: 2011/12/17 23:40
Witam,
przeglądając internetowe sklepy wędkarskie natchnąłem się na "coś" takiego:
http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/gamakatsu-strategy-fuzz-rig-system-g4-a114-p1211-k9465.html
Stosował ktoś kiedyś takie przypony ? Jak tak to z jakim rezultatem ? Czy może tylko ja widzę coś takiego pierwszy raz na oczy ? [2011-12-17 23:40]
To zadna nowosc jest to przypon kamuflujacy sie na dnie stosowanie go nie zwieksza liczby bran a uszczupla portwel ale to jest moje zdanie moze ktos mysli inaczej
[2011-12-18 00:01]
jak przypon jest dobrze dobrany do łowiska to karpiki nie zwracają uwagi na niego :) ale tylko idealne dobranie przyponu do roślinności gwarantuje efekty... taki jak widać na foto na piaszczystym dnie tylko odstraszy karpia
CześćSzczególnie w nocy ten przypon jest przydatny ;-)Opisz miejsce gdzie kładziesz zestawy.
Ja od lat stosuję zwykły węzeł bez węzła na dobrych plecionkach lub stosuję plecionkę w otulinie. JK [2013-03-30 09:49]
Zainteresował mnie ten przypon ponieważ na moim łowisku jest właśnie sporo roślinności. Wiem że pływają tam spore sztuki ale udało mi się jak na razie złowić takiego tylko około 6kg.
[2013-03-30 11:04]
CześćTrzeba zacząć od dobrego wytypowania miejsca. Następnie prawidłowo złożyć zestaw a na końcu zastanawiać się czy karp zobaczy przypon wykonany z dobrej tonącej plecionki.JK [2013-03-30 11:10]
pic na wode- fotomontaż.
Lee 001 obejżyj sobie film "jet fish tour the europe" szczególnie cz 3 z karpikaekipa łowi używając ciężarków malowanych na różowo czy kolory fluo i karpiki brały jakoś.Poza tym Witek Smolarczyk wspominał o testowaniu przyponów na materiałach "oczojebnych".
[2013-03-30 11:11]
Czyli uważacie, że to żadna rewelacja taki przypon? Jak wytypować miejsce w którym taki karp się znajduje? Nie jest to duże łowisko, góra 1,5ha z jednej strony jest dość wąsko z raczej słabo rozwiniętą linią brzegową, a po drugiej stronie pojawia się sporo trzcin przy brzegu, jest dość szeroko, czasem w lato widać jak coś się spławia, wygląda to jakby okręt podwodny się wynurzał:)
[2013-03-30 11:21]
Czyli uważacie, że to żadna rewelacja taki przypon? Jak wytypować miejsce w którym taki karp się znajduje? Nie jest to duże łowisko, góra 1,5ha z jednej strony jest dość wąsko z raczej słabo rozwiniętą linią brzegową, a po drugiej stronie pojawia się sporo trzcin przy brzegu, jest dość szeroko, czasem w lato widać jak coś się spławia, wygląda to jakby okręt podwodny się wynurzał:)
CześćNapisałeś gdzie :-)JK [2013-03-30 11:34]
Tamto miejsce jest właśnie najbardziej porośnięte... Posyłałem tam zestawy niejednokrotnie ale nic...
[2013-03-30 11:39]
CześćTrzeba poświęcić trochę czasu i wyszukać taki kawałek wody, żeby nie był zarośnięty.Ale żeby to zrobić trzeba wypłynąć pontonem czy łodzią. Rzucając na oślep tracisz czas.JK [2013-03-30 11:51]
No akurat na tym zbiorniku jest zakaz. Cóż pozostaje kombinować, może z jakimiś bałwankami, pływająca plus tonąca.
[2013-03-30 12:35]
Ja jeśli łowię w bardzo czystej wodzie i mam taką możliwość to dobieram kolor plecionki przyponowej do koloru dna, nie zaszkodzi choć uważam że to nie jest potrzebne, najważniejsze jest to żeby przypon nie odstawał od dna i to też nie zawsze :), są wody w których karpiom to przeszkadza ale są też takie ( np. mocno zarośnięte ) że jest zupełnie odwrotnie to samo jest z napięciem żyłki, są wody na których mocno napięta linka nie przeszkadza karpiom ale są tez takie że używając swingerów nic nie złowimy np. Danny Fairbrass z kordy zapewnia że łowiąc na jego wodzie, używając swingerów można zapomnieć o braniu. Mój kamuflaż polega na tym :) żeby właśnie przypon przylegał do dna, stosuję leadcor i staram się żeby wszystko na dnie wyglądało w miarę normalnie ale zbytnio z tym nie przesadzam .
[2013-03-30 13:54]
Cały zestaw Witka na Rybnik, złowił na niego w tym roku między innymi karpia 24,5kg
[2013-03-30 15:39]
CześćA niech mnie kule biją ;-)Znów jestem niemodny bo moje ciężarki miały być w kolorze Barbi.JK [2013-03-30 16:09]
CześćA niech mnie kule biją ;-)Znów jestem niemodny bo moje ciężarki miały być w kolorze Barbi.JK
Cześć.
Chłopaki sobie łowią ryby + 20kg a człowiek musi w domu siedzieć :) bo wszystko w okolicy zamarznięte, ja to ju w domu nie mogę usiedzieć ....
[2013-03-30 16:34]
sliwa80 nie jesteś sam, u mnie wszystko już gotowe, kołowrotki tak wychuchane i wydmuchane, że aż żal będzie je nad wodę zabierać:) Z tego wszystkiego dwa razy dziennie wędki z pokrowca i oglądanie i przymierzanie, w domu się śmieją ze mnie:D w zeszłym roku jak byłem u wujka na śląsku to już karpie na zbiorniku w rybniku łowiliśmy, było to w marcu. Fajnie tam chłopaki mają:)
[2013-03-31 10:39]
Witam wszystkich ja w tym sezonie dopiero zaczynam przygodę z karpiami strasznie mnie fascynują. Czytam dużo w internecie na ten temat ale najlepsza jest praktyka. tylko że w tym sezonie zima nie chcę odpuścić,ale są plusy jest więcej czasu na przygotowania :-) pozdrawiam.
[2013-03-31 13:39]
sliwa80 nie jesteś sam, u mnie wszystko już gotowe, kołowrotki tak wychuchane i wydmuchane, że aż żal będzie je nad wodę zabierać:) Z tego wszystkiego dwa razy dziennie wędki z pokrowca i oglądanie i przymierzanie, w domu się śmieją ze mnie:D w zeszłym roku jak byłem u wujka na śląsku to już karpie na zbiorniku w rybniku łowiliśmy, było to w marcu. Fajnie tam chłopaki mają:)
Ja też z nudów wszystko poczyściłem, zrobiłem zakupy, zostało dokupić ziarna u gołębiarza :) i trochę tańszych zanętówek i czekam a wiosny jak nie było tak nima :)
[2013-03-31 15:17]
Ja też z nudów wszystko poczyściłem, zrobiłem zakupy, zostało dokupić ziarna u gołębiarza :) i trochę tańszych zanętówek i czekam a wiosny jak nie było tak nima :)
Nudno by było na świecie jak by każdy był taki sam i wszyscy by się ze sobą zgadzali w każdym temacie :) ;)
[2013-03-31 15:59]
Nudno by było na świecie jak by każdy był taki sam i wszyscy by się ze sobą zgadzali w każdym temacie :) ;)
sorry nie tu wysłałem :))))))
[2013-03-31 18:36]