Polskie wędkarstwo czy są potrzebne zmiany?

/ 46 odpowiedzi

Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty

pawelz

Kol. perwer. Po pierwsze:
1) Kola nie sa uprawnione do gospodarowania na danych akwenach. Tylko ZO ma prawo zarybiac i gospodarowac. Kola sa tylko jakby mackami ZO. Kola ktore powstaly pobieraja skladki, ktore i tak odprowadzaja wyzej. Wiec gdzie tu analogia do w pelni autonomicznych kol czy klubow jakie mamy w Anglii czy np krajach dawnej Jugoslawii?. Kola owszem dostaja jakies glinianki czy stawiki pod opieke (jesli chca). Pokaz mi choc jedno kolo ktore samodzielnie decyduje czym i kiedy zarybiac, gospodaruje (z wlasnych funduszy zarybia i pilnuje) w Polsce na akwenie wiekszym jak 5 ha. Ja takiego nie znam. Natomiast znam wiele kol ktore nie maja pod "opieka" zadnej wody. Tak wiec kola sa. Tylko co z tego wynika.
W Tomaszowie w jednym z kol zostaly pewne nadwyzki (czesc, niewielka skladek zostaje w kolach).
Nie mogli wpuscic za to nawet jednego szczupaczka do Pilicy bo okreg sie nie zgodzil.

2) SSR nie jest organizacja PZW. Nie podlega pod wladze PZW i tak naprawde kontroluje co chce i gdzie chce. A chodzi o to zeby kazdy na swoim terenie sam decydowal jak pilnowac, kiedy i jakie fundusze na to przeznaczyc. Majac odpowiednie srodki kola czy inne stowarzyszenia powinny powolac wlasna (nadzorowana przez siebie) ochrone a nie liczyc na laske innych.

I tym rozni sie nasza wspaniala struktura (ktora wg Ciebie podobna jest do modelu Angielskiego) od tego jak byc powinno. (2011/09/23 10:56)

Gorgoth82

Masakra----jak ekspedient który musi klientowi podac lizaka,którego ma pod nosem...

CYT:        Co proponuję w zamian uproszczenie regulaminu, likwidacja PZW, przejęcie zarządzania nad łowiskami przez biuro gospodarki wodnej które wydawało by karty wędkarskie, możliwość dzierżawienia łowiska w najbliższej okolicy przez koła wędkarskie za symboliczną złotówkę (każdy dba o swoje) koło zbiera składkę członkowską ale za to pilnują porządku, zarybiają ustalają swój racjonalny regulamin uzupełniający ten ustalony przez BGW itp. Wiem że to jest nie realne ale pomarzyć można.

Przeczytaj ostatnie zdanie---czym sie różni marzenie (takie myśle że ma ) i propozycja --od tego co mamy?     BGW +PZW --załóżmy .

Jak dalej nie kapujesz....to ja już nie pomoge...

To chyba Ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Tym to się różni, koła zbierają składki i one wydają ją na opiekę nad swoimi wodami, a nie przekazują do ZO i ZG PZW, które przejadają te składki.

Ja piernicze----co za .....ok --jak dzieciakowi ....Patrz: Cyt ostatnie zdanie :

koło zbiera składkę członkowską ale za to pilnują porządku, zarybiają ustalają swój racjonalny regulamin uzupełniający ten ustalony przez BGW itp. Wiem że to jest nie realne ale pomarzyć można.

Koła zabieraja składke czy nie? Jest tak czy nie ma---marzenia czy realie?

Pilnuja porządku---Słuzby SSR to służby prywatne--może miejskie czy kół?---sa realistyczne ,czy to marzenia?

Zarybiają,czy nie zarybiają koła--marzenia,fantazją,a może premier zarybia?

Regulamin--ustalanie--tutaj tym głównym zamiast BGW jest PZW --uzupełnienie może wprowadzić okręg--fantazja ,czy marzenia? 

Tak koło zbiera tą składkę, ale gdzie ona później idzie. Zastanów się trochę to nie jest takie trudne. BGW ustala regulamin, żeby nie było totalnej samowolki, ale nie zabiera większości pieniędzy ze składek, którymi zarządzają koła.

To co napisałes niżej niczego nie zmienia...... BGW czy PZW --nic to nie zmienia---branie skłądek przez BGW,czy PZW to to samo----Zmeniają natomiast wszystko ludzie--LUDZIE--jacy zasiadają w danej organizacji.Bo to czy bedzie regulamin PZW czy Innej organizacji ,to jest nieważne--dobra wola ludzi,brak złodziejskiej polityki,większe zainteresowanie sie problemami itd......a ludzie z PZW zaraz znależli by sie w zarządach innych ........Tutaj jest problem......a rozwiązaniem  nie sa nasze marzenia,krzyki na forum i płacz że niczego nie ma--zresztą wyolbrzymiona w większości.

Gdzie masz napisane, że BGW zabiera składki? Ono wydaje karty, a koła dzierżawią wody.
(2011/09/23 10:57)

Gorgoth82

Masakra----jak ekspedient który musi klientowi podac lizaka,którego ma pod nosem...

CYT:        Co proponuję w zamian uproszczenie regulaminu, likwidacja PZW, przejęcie zarządzania nad łowiskami przez biuro gospodarki wodnej które wydawało by karty wędkarskie, możliwość dzierżawienia łowiska w najbliższej okolicy przez koła wędkarskie za symboliczną złotówkę (każdy dba o swoje) koło zbiera składkę członkowską ale za to pilnują porządku, zarybiają ustalają swój racjonalny regulamin uzupełniający ten ustalony przez BGW itp. Wiem że to jest nie realne ale pomarzyć można.

Przeczytaj ostatnie zdanie---czym sie różni marzenie (takie myśle że ma ) i propozycja --od tego co mamy?     BGW +PZW --załóżmy .

Jak dalej nie kapujesz....to ja już nie pomoge...

To chyba Ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Tym to się różni, koła zbierają składki i one wydają ją na opiekę nad swoimi wodami, a nie przekazują do ZO i ZG PZW, które przejadają te składki.

Ja piernicze----co za .....ok --jak dzieciakowi ....Patrz: Cyt ostatnie zdanie :

koło zbiera składkę członkowską ale za to pilnują porządku, zarybiają ustalają swój racjonalny regulamin uzupełniający ten ustalony przez BGW itp. Wiem że to jest nie realne ale pomarzyć można.

Koła zabieraja składke czy nie? Jest tak czy nie ma---marzenia czy realie?

Pilnuja porządku---Słuzby SSR to służby prywatne--może miejskie czy kół?---sa realistyczne ,czy to marzenia?

Zarybiają,czy nie zarybiają koła--marzenia,fantazją,a może premier zarybia?

Regulamin--ustalanie--tutaj tym głównym zamiast BGW jest PZW --uzupełnienie może wprowadzić okręg--fantazja ,czy marzenia? 

Tak koło zbiera tą składkę, ale gdzie ona później idzie. Zastanów się trochę to nie jest takie trudne. BGW ustala regulamin, żeby nie było totalnej samowolki, ale nie zabiera większości pieniędzy ze składek, którymi zarządzają koła.

To co napisałes niżej niczego nie zmienia...... BGW czy PZW --nic to nie zmienia---branie skłądek przez BGW,czy PZW to to samo----Zmeniają natomiast wszystko ludzie--LUDZIE--jacy zasiadają w danej organizacji.Bo to czy bedzie regulamin PZW czy Innej organizacji ,to jest nieważne--dobra wola ludzi,brak złodziejskiej polityki,większe zainteresowanie sie problemami itd......a ludzie z PZW zaraz znależli by sie w zarządach innych ........Tutaj jest problem......a rozwiązaniem  nie sa nasze marzenia,krzyki na forum i płacz że niczego nie ma--zresztą wyolbrzymiona w większości.

Gdzie masz napisane, że BGW zabiera składki? Ono wydaje karty, a koła dzierżawią wody.
Chłopak, cały post pisał o zdecentralizowanym systemie zarządzania wodami, a Ty insynuujesz, że BGW to odpowiednik polskiego molocha jakim jest PWZ. Czytaj całość ze zrozumieniem, a nie czepiaj się ostatniego zdania i interpretuj go na swój błędny sposób.

(2011/09/23 10:59)

jurek

Zmiany są zawsze potrzebne  , nie tylko w wędkarstwie , chodzi o to , żeby propozycje tych zmian były realne i była za nimi większość ---------- To tak jak aktualizacja programu komputerowego , z tymże że nie od samej góry , lecz omawiane przez Nas wędkarzy , bo przecież to My wiemy jakie są Nasze bolączki i niedociągnięcia władz na górze
(2011/09/23 11:02)

u?ytkownik87604

Człowiek napisał jak jest w cywilizowanym kraju, a wy od razu, że buja w obłokach i że z daleka to sobie pisać. Ja rozumiem, że żyjemy w dzikim kraju ale może pora zacząć to zmieniać i brać przykład z krajów gdzie ryby są a nie tylko wodne pustynie. Co do mentalności Polaków to częstsze kontrole i wyższe kary zmieniły by ją trochę. Wędkuję od niedawna bo drugi sezon, ale nad wodą jestem kilka razy w tygodniu i powiem, że do tej pory miałem tylko jedną kontrolę, a w zasadzie to członkowie jakiegoś koła przyszli zapytać czy coś bierze bo nazajutrz miały być zawody. Więc jak ma być ryba w wodzie, skoro kłusownik może spokojnie działać bo wpadnięcie w zasadzkę to jak trafienie 6 w totka? Zaraz ktoś napisze, że nie ma pieniędzy na większą ilość straży. Nie ma tez pieniędzy na częstsze zarybianie, więc gdzie do jasnej ch...r są pieniądze ze składek?

W jakim dzikim kraju? Co ty pier*******
Angila to cywilizowany kraj, a Polska to niby nie?

Skąd ty się urwałeś chłopie? 

(2011/09/23 11:02)

Gorgoth82

Znalazł się Polak patriota. (2011/09/23 11:03)

u?ytkownik74578

Z kultura osobista to jeszcze chyba w epoce kamienia lupanego jestesmy hehehe ;)

(2011/09/23 11:07)

perwer

Norbert ,nie baw sie w małolata z kręconymi włosami.Napewno jesteś fajnym i inteligentnym facetem,ale czytaj co pisze ze zrozumieniem,bo z każdym postem jak mam Ci tłumaczyc ,to ręce opadają. Nie pisze że BGW zabiera składki--tylko przyjołem forme jaka by była ,jakby było po mysli,( marzeniach naszego anglika).Porównałem to do realiów i przyjołem za odniesienie PZW.

Pawełek do Ciebie nie mam już sił he he he......dla świętego spokoju napisze po naszymu ..jako dla indywidualisty --masz rycht chłopie....

(2011/09/23 11:10)

u?ytkownik87604

Z kultura osobista to jeszcze chyba w epoce kamienia lupanego jestesmy hehehe ;)

W epoce kamienia łupanego jesteście? No tak, to widać :D (lol)

Dużo was tam (tych moli) przed monitorem się nudzi?

Nie wiem gdzie mieszkają te Molki, ale ja żyję w Polsce ... w niepodległym, demokratycznym i cywilizowanym kraju, a jak coś komuś nie pasuje i nasza ziemia ojczysta jest dla niego dzikim krajem to ... droga wolna (byle daleko!). 

(2011/09/23 11:17)

Gorgoth82

Norbert ,nie baw sie w małolata z kręconymi włosami.Napewno jesteś fajnym i inteligentnym facetem,ale czytaj co pisze ze zrozumieniem,bo z każdym postem jak mam Ci tłumaczyc ,to ręce opadają. Nie pisze że BGW zabiera składki--tylko przyjołem forme jaka by była ,jakby było po mysli,( marzeniach naszego anglika).Porównałem to do realiów i przyjołem za odniesienie PZW.

Pawełek do Ciebie nie mam już sił he he he......dla świętego spokoju napisze po naszymu ..jako dla indywidualisty --masz rycht chłopie....

Chyba się nie dogadamy:) Ja to trochę inaczej zinterpretowałem niż Ty. Jest KZGW (bo według mnie to o to mu chodziło pisząć o BGW), od niego koła dzierżawią okoliczne zbiorniki lub zbiornik i się nim opiekują. Całość składek idzie na te zbiorniki i nie są przejadane przez PZW. Czy to jest realne? Raczej tak. Czy proste do zrobienie? To niestety jest Polska ze swoim "chorym" prawem. Ale skoro są zbiorniki dzierżawione przez osoby prywatne, to czemu nie mogą być dzierżawione przez poszczególne koła. (2011/09/23 11:19)

Gorgoth82

W epoce kamienia łupanego jesteście? No tak, to widać :D (lol)

Dużo was tam (tych moli) przed monitorem się nudzi?

Nie wiem gdzie mieszkają te Molki, ale ja żyję w Polsce ... w niepodległym, demokratycznym i cywilizowanym kraju, a jak coś komuś nie pasuje i nasza ziemia ojczysta jest dla niego dzikim krajem to ... droga wolna (byle daleko!).

Człowieku pisząc dziki kraj chodzi o nasz system prawny. Więc nie pień się. Z tą pełną niepodległością to bym polemizował:)

(2011/09/23 11:21)

u?ytkownik87604

Człowieku pisząc dziki kraj chodzi o nasz system prawny. Więc nie pień się. Z tą pełną niepodległością to bym polemizował:)

Jestem spokojny, jak zwykle. Nie zgadzam się z idotycznym stwierdzeniem i tylko tyle.

(2011/09/23 11:32)

baloonstyle

To nie chodzi o dziki kraj. Może xle to odczytałeś.
Polska to piękny cywilizowany kraj.
Sam mieszkałem kilka lat w Szkocji. porównując wędkarstwo tam i w Polsce to jak porównać głodnego bezdomnego z nasyconym bogaczem.
Tam ludzi chodzą na ryby u Nas dużo ludzi chodzi po ryby.
Ogólnie to sami sobie jesteśmy winni. nie potrafimy działać razem. widać to w rządzie i u wędkarzy. Tu na portalu jest sporo wariatów wędkarskich gotowych do działania ale to jest kropla ww morzu.Większość braci to ludzie którzy dostosowują sie do tego jak jest i nie w głowie im jakiekolwiek rewolucje.
Kiedy rozmawiam nad woda z wędkarzami większość mówi: niech sobie kłusują ważne że mi bierze, biorę wszystko bo płacę to wymagam.
Sam przerabiałem kilka akcji,, które miały na celu poprawę czegoś w wędkarstwie. Na początku masa ludzi  jak człowiek zaczął działać to zostały dwie osoby i temat upadał. Tak to my działamy.
Jak działamy tak mamy.Nikt za nas tego nie zmieni. bo Ci którzy teraz robią kasę są zadowoleni.Zmienić to możemy tylko my, ale z nami wiadomo jak jest.Cześć ma obawy że gdzieś jego nazwisko będzie widniało, cześć ma ten temat głęboko, część nawet tu nie zagląda, część nawet się nie dowie i temat pada.
Prawda jest taka że nasza Polska przyroda, nasze piękne wody maja potencjał. niestety zamiast dbać i polepszać potencjał to władze go obniżają a my tylko się temu przyglądamy.
Winni tu są wszystkie strony nie tylko ci którzy ciągnął z tego korzyści.

Pozdrawiam serdecznie (2011/09/23 12:48)

Gorgoth82

Masz rację. Tylko zauważyłem, że ilekroć pojawia się temat zmian na forum to zaraz pojawiają się posty, że to utopia, że się nie da itp. Albo zarzut, że na forum to łatwo krzyczeć. To gdzie mam "krzyczeć"  pod siedzibą koła (otwarta 2 razy tygodniu w tym raz jak jestem w pracy)? Nie wiem czy to coś zmieni ale warto o tym rozmawiać i pisać swoje pomysły. (2011/09/23 13:09)

Woa-VooDoo

Człowiek napisał jak jest w cywilizowanym kraju, a wy od razu, że buja w obłokach i że z daleka to sobie pisać. Ja rozumiem, że żyjemy w dzikim kraju ale może pora zacząć to zmieniać i brać przykład z krajów gdzie ryby są a nie tylko wodne pustynie. Co do mentalności Polaków to częstsze kontrole i wyższe kary zmieniły by ją trochę. Wędkuję od niedawna bo drugi sezon, ale nad wodą jestem kilka razy w tygodniu i powiem, że do tej pory miałem tylko jedną kontrolę, a w zasadzie to członkowie jakiegoś koła przyszli zapytać czy coś bierze bo nazajutrz miały być zawody. Więc jak ma być ryba w wodzie, skoro kłusownik może spokojnie działać bo wpadnięcie w zasadzkę to jak trafienie 6 w totka? Zaraz ktoś napisze, że nie ma pieniędzy na większą ilość straży. Nie ma tez pieniędzy na częstsze zarybianie, więc gdzie do jasnej ch...r są pieniądze ze składek?

Patrząc na twoje prymitywno-prowokacyjne wypowiedzi łącznie z użytkownikiem tomas81 to raczej nie jest cywilizowany kraj... (2011/09/23 14:37)

JaroDaw

Patrząc na twoje prymitywno-prowokacyjne wypowiedzi łącznie z użytkownikiem tomas81 to raczej nie jest cywilizowany kraj...

;)))) (2011/09/23 14:40)

u?ytkownik87604

Patrząc na twoje prymitywno-prowokacyjne wypowiedzi łącznie z użytkownikiem tomas81 to raczej nie jest cywilizowany kraj...

niech zgadnę, kolejny fanatyk C@R? ... z prosiakiem na fotce w roli głównej :D (2011/09/23 14:52)

u?ytkownik74578

Niestety, jak ktos nie ma argumentow to tylko potrafi obrazac innych. A z takimi prostymi osobami szkoda czasu na dyskusje

(2011/09/23 14:53)

u?ytkownik87604

Niestety, jak ktos nie ma argumentow to tylko potrafi obrazac innych. A z takimi prostymi osobami szkoda czasu na dyskusje

Panie Baran wstydzisz się pan nazwiska? W profilu ino P B zostało ... mole literki zeżarły C@R-owski bocie? :D (2011/09/23 14:59)

siri34

Co ty w ogóle koleś pierdolis.... Jakie zmiany?Rozwiązać PZW?Przestań, bujać to las ale nie Nas kolego polaku! Jak Ty jesteś polakiem i potrafiłeś swoich krajan wpierdolić w ręce angielskiej policji to Ty jesteś zwykła szmat....Łów sobie w anglii i w ogóle zostań angolem bo na polaka to Ty mi już nie pasisz. Nara (2011/09/23 15:07)

JaroDaw

No i temat poleciał w kosmoooooossssssssssssssssss (2011/09/23 15:23)