Polscy Łowcy Sumików Karłowatych (Koluchów)
utworzono: 2009/06/15 14:23
Witam serdecznie, chodzę na ryby z reguły prawie codziennie wieczorem w granicach godz. 18.00-22.00. Moimi głównymi zdobyczami są liny ważące ok. 1kg i naprawdę spore koluchy niekiedy nawet większe nic 35cm i przekraczające wagę 0,5kg. Chciałbym zachęcić możliwie jak największą rzeszę członków wędkuje.pl do zasiadek koluchowo-linowo-karasiowych ponieważ dostarczają one niesamowite przeżycia związane zarówno z wędkarstwem jak i niekiedy z ogromną adrenaliną. Chciałbym również polecić doskonały sposób dzięki któremu uda wam się złowić ogromnego lina lub kolucha. 1. Na początek należy dobrać odpowiednie miejsce, na stawach i małych akwenach należy szukać miejsc płytkich i zarośniętych w okolicach trzcin, lilii wodnych lub zwykłych drzew czy glonów. 2. 100% sukces może nam zapewnić tylko idealnie dobrana zanęta o dość silnym zapachu. Są dwa sposoby na złapanie lina, 1 sprawdza się w ok. 50-70% natomiast, 2 w niemal, że 100%. Pierwszym sposobem jest dobranie łowiska i nienęcenie go wcale niczym!!!. Natomiast drugi to doskonała zanęta, która wabi liny i spore koluchy jak drobnice. A oto i przepis na nią : ugotować 3 duże ziemniaki tak żeby były na wpół surowe i skroić je w kostkę o średnicy 1cm kwadratowego do tego dodać dużą garść kukurydzy z puszki i na aromat są dwa sposoby:,1 wystarczy szczypta cynamony y ziemniaki zabarwiły się na lekko brązowy kolor lub drugi bardziej skuteczny sposób to garść zwykłego suchego jedzenia dla kota lub pasa zmielone na proch( ma to bardzo dobre efekty ponieważ karma ta robione jest z suszonego mięsa za, którym ryby przepadają. 3.Po zanęceniu wystarczy na kolucha 1 dzień natomiast lina należy nęcić już przez kolejne dwa dni. 4.Jako przynętę radzę stosować na hak 2-3, od 3 do 5 ziaren kukurydzy a na drugą wędkę założyć dużą rosówkę, natomiast na kolucha wystarczy postawić wędkę na małego japończyka lub płotkę, a drugą na hak 1 lub większy dwie porządne rosówki, które bez problemu można znaleść ok. godz 22.00 przy krawężnikach lub w dobrze skoszonej trawie po deszczu lub po podlaniu wiadrem wody. Dziękuje wszystkim z przeczytanie i proszę o komentarze lub wasze sposoby na lina/kolucha. Pozdrawiam LapiePlocie ;) [2009-06-15 14:23]
jak słysze KOLUCH lub SUMIK KARŁOWATY to mi sie zygac chce!!! jesli chcesz go połowić to zapraszam do katowic na staw Starganiec, tam nie potrzebujesz ani zanety ani zadnych podchodów, poprostu zakłasz na haczek byle co poodejrzewam ze jakbyc załozył gówno to tez byś złowił KOLUCHA. na tym stawie biorą na wszytko. Nie dość ze to małe, to zaczepia sie gdzieś w zołądku i jescze wydaje takie głupie odgłosy( jakby sie smiał) i do tego te kolce :/
Szkoda ze nie wiem jak je wykastrować bo szkoda mi je zabijać :) [2009-06-15 22:16]
Cała sztuka jest w tym, żeby łapać koluchy większe niż 25cm wtedy może być naprawdę dobra zabawa, ponieważ 30cm koluch walczy o wielllleeee mocniej od karpia czy lina 1kg. Pozdrawiam i życzę połamanego kija LapiePlocie [2009-06-16 05:52]
Wiedz o 1 rzeczy, że sumiki takich dużych rozmiarów są tylko na początku ich ekspansji, później duzym okazem bedzie 20 cm. U mnie Zalewie jest tak samo, z każdym rokiem są coraz mniejsze. 3 lata temu same takie po 30cm, a teraz takie po 15cm... Powodem tego jest ich zbyt duża populacja a co za tym idzie mała ilość pokarmu przypadająca na jednego sumika. Pozdr... oby TWOJE koluchy nie skarłowaciały [2009-07-09 21:41]
LapiePlocie ciekawie to opisales i dobry przepis na zanęte :) życze sukcesu :) [2009-07-09 21:49]
Łapiepłocie widze ze wyobraznia to Cie matka natura az zanadto obdarzyła:) [2009-07-09 21:55]
LapiePlocie nie przejmuj sie innymi poprostu niektorzy widza tylko swoja madrosc i zachlannosc zal mi takich ludzi niestety... [2009-07-09 22:22]
Martin25 popieram patrzcie na siebie;/ może kolega lubi coś innego niż wy??jedni szczupak a drudzy okonia a trzeci sumika (karłowatego) też dziś złapałem koluszka ale na fedre:) [2009-07-10 17:31]
do do walecznośći takiego 30 cm kolucha to chyba fantazja cię poniosła, kilogramowy karp jest o wiele większą frajdą niż taki sumik, wiem co mówię u mnie często biorą takie koluchy 30+
[2012-02-28 22:04]
Cała sztuka jest w tym, żeby łapać koluchy większe niż 25cm wtedy może być naprawdę dobra zabawa, ponieważ 30cm koluch walczy o wielllleeee mocniej od karpia czy lina 1kg. Pozdrawiam i życzę połamanego kija LapiePlocie
No tutaj to kolego mocno przesadziłeś. Gdzie byczek 30 cm, a gdzie karp 1 kg...
[2012-02-29 10:34]Wiedz o 1 rzeczy, że sumiki takich dużych rozmiarów są tylko na początku ich ekspansji, później duzym okazem bedzie 20 cm. U mnie Zalewie jest tak samo, z każdym rokiem są coraz mniejsze. 3 lata temu same takie po 30cm, a teraz takie po 15cm... Powodem tego jest ich zbyt duża populacja a co za tym idzie mała ilość pokarmu przypadająca na jednego sumika. Pozdr... oby TWOJE koluchy nie skarłowaciały
Niestety tutaj nie mogę się zgodzić z kolegą, gdyż na całym pojezierzu łęczyńsko-włodawskim od wielu lat występują sumiki karłowate i faktycznie tak z marszu na białe robaki łowi się głównie 15 cm sztuki natomiast nęcenie paskami mięsa rybiego, czyli filecikami i łowienie na tą przynętę daje niesamowite rezultaty. Byki 35 cm nie są niczym nadzwyczajnym.
Dobre efekty daje również mieszanie krwi suszonej 1:1 z ziemią i podawanie w formie kul zanętowych lub do koszyczka.
[2012-03-10 18:37]
Witam . Ja też lubię łowić byczki . Ale w obrębie Wołomina ich po prostu niema . Może ktoś zna jakąś miejscówkę koło Wołomina - Radzymina ?????????
[2012-06-27 13:40]
Witam
Ja dopiero zaczynam przygodę z wędkowaniem, ale myślę, że byczka to i w Zielonce w gliniankach byś wyciągnął i w Markach w każdej gliniance, bo to chwast jest.
Ja może na Meksyk koło zwałki w Markach kiedyś się wybiorę i zobaczę.
Pozdrawiam
[2012-08-13 14:21]
Witam . Dzięki za podpowiedź . Ostatnio znalazłem fajny stawik w Nadmie . Jest spory koluszek ok 30 cm - 40 cm , piękne wzdręgi , szczupły , i naprawdę spore liny 45 cm . A co do tego stawu ( Meksyk ) byłem ze dwa razy tylko parę wzdręg . Spróbuj w ciemnym fajne stawy sporo ryb amur , szczupły , okoń , karp , leszcz , płoć .... . Powodzenia .
[2012-08-13 19:30]