połowów brzany w jakich miesiacach najlepsze brani

/ 5 odpowiedzi
Mam kilka pytań dotyczacych połowów brzany a mianowicie w jakich miesiacach moge liczyc na najlepsze brania tej pieknej ryby i jaka metode zastosowac spining czy grunt .pytam dlatego gdyż chciałbym troch poswiecic czasu tej rybie poniewaz trfiała mi sie jako przyłow i stwierdziłem ze warto pozdrawiam
u?ytkownik8030

Na rzece Odrze łowię brzanę na czerwone robaki na zestawie gruntowym. (2009/04/12 10:15)

grzegorzk75

Dawniej na brzanę jeździłem na dunajec na górne odcinki - zawsze grunt i zawsze robaki, ale jak popier....li okręgi i porozumienia to już dunajec nie jest dostępny dla Śląska.... no chyba, że zapłacisz sąsiedniemu okręgowi. (2009/04/12 10:48)

wedkarz2309

Złowić brzanę, to coś pięknego!:)

Mam ich na koncie kilkanaście [1 na spinning, reszta na feedera (drgająca szczytówka)].

Wszystkie, które złowiłem na feedera, zostały złowione w Odrze na opasce i większość na białe robaki.

Może nie były ogromne (dwie największe miały 61 i 60 cm), ale są niesamowicie waleczne!:)

Zwłaszcza w tych nurtach.

Miałem na kiju kapitalne brzaniska, ale niestety nie udało sie ich wyjąć...

Dno tej opaski jest kamieniste i żwirowate:)

I właśnie takich miejsc trzeba szukać, jeśli chce się złowić brzanę:)

Szybki nurt + żwirowate dno = klasyczne, podręcznikowe (i sprawdzone) brzanowe miejscówki!:)

(2010/04/15 11:11)

u?ytkownik13410

No i... najwcześniej można próbować w lipcu ;) (2010/04/15 11:23)

ponikwoda

Ja wszystkie swoje brzany złowiłem na Wiśle. Zestawy jakie stosuje to federy z koszyczkami zanętowymi  a na haczyk białe robaki. Trzeba pamiętać że brzana to nie leszcz i trzeba zastosować naprawdę dobry sprzęt. Zestawy moje staram się wyrzucić  w nurt rzeki . Na pewno trochę będzie znosić ale brzany  lubią właśnie takie miejsca. Próbowałem do zanęty dodawać startego sera żółtego i na haczyk taki sam ser ale bez rezultatów. Największa moja brzana to 66cm. 3,60kg. złowiłem ją właśnie na pęczek białych robaków. Pozdrawia i życze samych medalowych brzan.

(2010/04/15 20:30)