Połów szczupaka, sandacza, okonia

/ 19 odpowiedzi / 2 zdjęć
Jestem początkującym wędkarzem. Swoją przygodę z wędkowaniem zacząłem w UK jakieś 4 miesiące temu na prywatnym karpiowym łowisku. Gdy złapałem pierwszego karpia zakochałem się w tym sporcie. Teraz łowie na kanale Birmingham z którego wyciągam wiele okoniów (malutkich), 5 szczupaków (największy 71cm) i widziałem sandacze ale nie udało mi się żadnego złapać. Czy moglibyście podać mi jakieś nietypowe metody łowienia tych trzech ryb??? Spinning się nie sprawdził na szczupaka. Raz tylko złapałem tą metodą dużego okonia (mojego rekordowego) a na żywca biorą tylko podczas żerownia. Z góry dziękuje:)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

u?ytkownik57785

Spinning z przeróżnymi sztucznymi przynętami, także na żywca i sandacz na trupka.... Wędkarstwa nie nauczysz się na jednej wodzie i dziesięciu rybach. Próby, doświadczenia, obserwacje innych wędkarzy, i jeszcze raz próby.  (2010/11/04 09:34)

Jędrula

Dokładnie potwierdzam słowa Mastiffa i dodam jeszcze kolego , że ja użyłbym na kanale gruntówki z żywcem , przypon wolframowy czy stalówkę i zestaw do wody w miejsca głębsze od innych-przykosa czy dołek . Co do spiningu to używaj dużych przynęt na szczupaka zresztą na sandacza też , tam macie TAAAkie ryby , że mózg się lasuje ale trzeba się do nich dobrać a do tego potrzeba Ci trochę doświadczenia albo dobrej rady łowiących tam wędkarzy. Cudownego sposobu nie ma , trzeba sobie na rybę zapracować nawet u Was . Chociaż pewnie dość szybko dałbym popalić Twoim rybkom :-)

(2010/11/04 09:56)

Jędrula

Jestem początkującym wędkarzem. Swoją przygodę z wędkowaniem zacząłem w UK jakieś 4 miesiące temu na prywatnym karpiowym łowisku. Gdy złapałem pierwszego karpia zakochałem się w tym sporcie. Teraz łowie na kanale Birmingham z którego wyciągam wiele okoniów (malutkich), 5 szczupaków (największy 71cm) i widziałem sandacze ale nie udało mi się żadnego złapać. Czy moglibyście podać mi jakieś nietypowe metody łowienia tych trzech ryb??? Spinning się nie sprawdził na szczupaka. Raz tylko złapałem tą metodą dużego okonia (mojego rekordowego) a na żywca biorą tylko podczas żerownia. Z góry dziękuje:)

I wytłumacz co miałeś na myśli pisząc te słowa bo mnie zaintrygowałeś ?

(2010/11/04 10:07)

minus

poszukaj na forum - jest masa informacji o sposobach na okonia, szczupaka i sandacza. (2010/11/04 11:45)

dziobakokon

Dzięki chłopaki za cenne informacje:) Na razie nie próbowałem zbyt wielu sposobów tylko czepiłem się jednego a metodą prób i błędów powinienem się nauczyć. Nie długo jadę na wyprawę na większe jezioro więc tam będę miał szansę się wykazać. Na pewno zdam wam relację. Na razie wiem tylko ze to jezioro jest dosyć płytkie i bardzo porośnięte przy brzegach. Jaki sprzęt i metodę radzicie na to jezioro??? (2010/11/04 15:42)

gusto

kijek 2,70m-10-35g do tego odpowiedni kołowrotek wielkości 2500-3000,plecionka 0,15 ,przynęty to wobki płytko chodzące,duża guma na lekkich główkach,wirówki nr. 3-5 .Powodzenia (2010/11/04 15:57)

dziobakokon

I wytłumacz co miałeś na myśli pisząc te słowa bo mnie zaintrygowałeś ?

Pisząc te słowa miałem na myśli że na ryby wybierając się z samego rana tak około 07:00 miałem branie bardzo często a chodząc na ryby w porach popołudniowych nie było żadnych efektów. Raz też byłem w nocy licząc na węgorza ale nic nawet brania:/ więc z tego co zaobserwowałem ryby żerują najintensywniej z samego rana i właśnie wtedy miałem efekty w postaci szczupaków. Ale przyznam że mojego rekordowego okonia złapałem około godziny 14:00.

(2010/11/04 16:01)

u?ytkownik36310

Jeżdząc ze znajomym na ryby na spining, zawsze drze się na mnie, że za wcześnie jeździmy b najlepsze brania na spinn są dopiero jak się dooobrze rozjaśni ;) Próboj właśnie w tej porze. Poza tym na chomiku jest dużo filmów z Wędkarstwo moje hobby. Polecam Jig master, Sposób na sandacza, Jesienne szczupaki.  (2010/11/04 17:00)

Waldi Fish

Mam nadzieję, że łowiąc na kanale wypuszczasz złowione okazy, bo w przeciwnym wypadku możesz zostać ofiarą pobicia przez wyspiarzy, jak pewien polski wędkarz, który zabierał ryby złowione w Tamizie. (2010/11/04 19:35)

dziobakokon

Nie biorę ryb ze sobą bo w domu mi są nie potrzebne wole je na jeziorze lub kanale a tak w ogóle to mój kolega złowił tego samego szczupaka co ja wcześniej co dla mnie było nie małym zaskoczeniem. (2010/11/04 22:44)

Waldi Fish

A jak poznałeś, że to ten sam? Miał jakieś znaki szczególne? Sądzę, że tego szczupaka będzie co raz trudniej złowić, bo po kilku razach będzie co raz bardziej podejrzliwy i trudniej będzie go nabrać na sztuczne przynęty. (2010/11/05 21:11)

dziobakokon

Szczupaka poznalem po tym ze mial rane w bocznej czesci paszczy od mojego zaciecia. Pamietam ze meczylem sie dlugo zeby wyciagnac mu kotwiczke. Nawet mnie lekko dziabnol zebiskami bo nie uwarzalem. Nie dlugo ze mna walczyl bo chcialem go szybko wyciagnac (mialem zylke 2.5kg) ale wyrywal sie pieknie:) (2010/11/08 16:01)

dziobakokon

Mam wreszcie ogromnego szczupaka byłem ostatnio na kanale i wyciągnołem wielkoluda!!! Wił sie bardzo a ja miałem małą wendeczke, żyłke 4.5kg, kotwiczke 4, metalowa linka 20cm i mały okoń na kotwiczce. Zarzuciłem i po 1 min wzioł mój rekordowy okaz. Sam nie wiem jak go utrzymałem na tak delikatnym sprzęcie ale sie udało:):):). Branie miałem około godz. 11.30. W ten dzien złowiłem również ładnego leszczyka, mniejszego szczupaka i pełno malutkich okoni.

(2010/11/14 01:49)

waldemar1959

TAKŻE WĘDKUJĘ  DOPIERO OD PARU LAT I CAŁY CZAS MUSZĘ SAM OBSERWOWAĆ I PODGLĄDAĆ INNYCH A ONI JAK WIESZ SĄ BARDZO SKRYCI I ZA WSZELKĄ CENĘ NIECHCĄ SPRZEDAĆ SWOICH TAJEMNIC. PROPONUJĘ TROCHĘ KSIĄŻEK NASTĘPNIE TRENINGU I DUŻO WYPRAW NAD WODĘ TO NAJLEPSZA SZKOŁA A KOLEDZY RESZTĘ POMOGĄ???POZDRO... "WALA" (2010/11/16 17:01)

kalbares1

i tak na samym początku brak umiejętności nadrabia się fartem i to niesamowitym :) sam jestem tego świadkiem.Moim zdaniem im więcej wypraw z większa ilością wędkarzy też pomaga :)każdy coś tam swoje wie jak to się mówi. połamania! (2010/11/16 21:30)

dziobakokon

Byłem ostatnio na kolejnej wyprawie i powiem wam ze u mnie brania coraz lepsze. Miałem 2 wymiarowe szczupaki jeden z nich miał 81cm okonie na robaka to standardowo i łapiąc przynętę trafiłem na miłą niespodziankę mojego robaka wzieła płoć. Była dosyć duża i waleczna jak na te wcześniejsze które złapałem. Dołanczam zdięcie. (2010/11/20 18:24)

Papczak

----------------------------------------------------------------------------------------------
Polecam woblera.
---------------------------------------------------------------------------------------------- (2011/01/28 22:48)

ganczi-ganczi

Witam najlepiej biorą na żywca (2014/06/06 08:40)