Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Powodzenia w łowach.
(2013/01/23 00:07)
Temat zamieszczania i usuwania niektórych postów jest niedopracowany!
Temat dodaje a nie zamieszcza zdjęć określonych jako do 100kb a usunięcie takiego postu jest niemal niemożliwe,trzeba wpisywać w to miejsce inne ble,ble,ble.. I z tym problemem moderatorzy powinni powalczyć aby był bardziej czytelny i łatwiejszy w użyciu! Powinni wprowadzić formułkę "Usuń tekst" tak jak to jest z "Zapisz zmiany".
Moderatorzy pomyślcie nad tym. Pozdrowienia.
(2013/01/23 00:09)Fajny opis.Wybieram się w tym roku więc z pewnością przydadzą się takie informacje.
Pozdrawiam
(2013/03/10 08:22)Witam. Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytanie chociaż częściowo.Termin to zazwyczaj koniec kwietnia/maj(zależy od pogody,ciepło zimno),gorsze połowy są również w czerwcu.Regulamin przejrzyj sobie pod podanym linkiem "Forum dyskusyjne" http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=12595.Sprzęt jaki ja używam to wędka 3-3.9m/c.w.100-150g.ze względu na b.dalekie wyrzuty.W Świnoujściu najlepiej sprawdza się zwykła z wł.szklanego ze względu na łapanie z falochronu betonowego(odkładanie przy odczepianiu ryb często po 3-5szt na przywieszce,węglówka szybko ulega uszkodzeniu) chociaż również używam węglówki. Obecnie w Świnoujściu z falochronu wschodniego przy latarni się nie połapie ze względu na budowę Gazportu. Ciężarki płaskie(ja odlewam z połówki starego naboju do autosyfonu-można znleść na złomowisku) mocowane jak do bocznego troka(35-75g)z dowiązaną końcówką z mocnej dratwy do uszka(nie przeciera się tak szybko jak żyłka-wystarczy pętelka ok.5-8cm i tak często się je traci ze względu na dużo zaczepów pod brzegiem(falochronem-duży zapas i przywieszek też).W domu przygotowuję sobie kilkanaście haczyków(jak na okonia) z krótkimi 5-7cm przyponami z pętelką,które po urwaniu dolnego zestawu dowiązuję sobie bez potrzeby wymiany całego zestawu(5 szt). Można łapać też w Dziwnowie,Międzyzdrojach,Kołobrzegu ale... wędkarzy bez liku!Co do spostrzeżeń to trudno je określić,jedziesz na połowy i jesteś na miejscu a pogoda zmienia się b.szybko. Jak fala zalewa falochron ("gwiazdo bloki")to można wybić sobie wędkowanie z nich-są cholernie śliskie i o wypadek nie trudno)sam kilka razy leciałem i trochę się potłukłem). Śledzie nie biorą cały dzień z tą samą intensywnością,trzeba wykazać się cierpliwością,podchodzi ławica to je łapiesz jeden za drugim,następuje przerwa i znowu wyciągasz po jednym ,dwie sztuki przez 2-3 godz i podpływa kolejna fala i znowu łapanie i tak może być do wieczora(ja zazwyczaj kończę ok.14,czyszczenie z łuski najlepiej w starym drucianym sadzyku uwiązanym na długim sznurku i kilka razy z rybą do wody).Aha wiaderko na gwiazdo bloki również na długim sznurku(bez wody) uwiązanym jak najbliżej wędki(z uwagi na dużo zrywającego się żywego sreberka) i szybkie odchaczanie.Jak zwykle nad morzem ciepłe ubranie,zawsze można się "rozpłaszyć".Fotka z moimi śledzikami przygotowanymi do wędzenia. Były super.Połamania kija!
Jak to obiecałem piszę .Śledzie dobrze brały z falochronu zachodniego przy wiatraku w Świnoujściu 3 tygodnie od 1 maja do 3 byłem i połowiłem około