Połów na żywca w regulaminie
utworzono: 2011/10/28 08:21
Jaką mamy pewność, że hodowca sprzedający nam rybę do zarybienia, przedstawia autentyczne świadectwo zdrowia ryb ? Nadużycia są i prawdopodobnie jeszcze długo będą.Piszę to dlatego, ponieważ w zeszłym roku zarybiliśmy stawy rybą, która była chora, a została kupiona jako zdrowa.Było konieczne wprowadzenie na zbiornikach okresu kwarantanny i stosowanie lekarstwa (co nie jest tajemnicą).Lekarstwo dostarczał hodowca na swój koszt,straty były.... niewielkie, ale jednak były.
Wspomnę jeszcze o Dżokersie sprowadzanym zupełnie legalnie z Rosji i służącym za dobry wabik na ryby.(Polski Dżokers jest dużo lepszy) ... i jaki jest sens tego przepisu ? ...moim zdaniem bezsens, ale taki przepis.Na szczęście ja nie łowię na żywca, filety i mrożonki.
Zależy w jakiej sytuacji:)
[2013-05-25 12:28]
To naprawdę taki duży problem złapać żywca? Weź ze sobą bat taki 5m powinien wystarczyć trochę białych robaczków i trochę zanęty. Ja tak sobie załatwiam żywca i poświęcam na to max 30min. pozdrawiam [2013-06-15 12:38]
Tylko jeszcze nie dopisałeś, że trzeba umieć złowić sobie żywca. Dla wielu 30min. to absolutnie strata czasu lepiej zaraz po rozłożeniu żywczyki na kotwice (ponoć złapane przed sekundą w tym samym akwenie) i jazda...
Tak to wygląda.
Dodaj jeszcze do tego wszystkiego limit jednocześnie (na dwie wędki metodą spławikową lub guntową) i masz odpowiedz.
Dlaczego lepiej łamać zapisy RAPR i dlaczego "oni" to robią.
Teraz już wiesz?
[2013-06-15 19:09]
u mnie jest tak ze łąpie na 7m bat i czasem do tego stawiam zywca
wiec nic prostszego jak normalnie zanecic na bata i ustawic maly grunt :)
ukleje az prosza sie o wejscie na haczyk :)
lapie pare ukleji i robie odpowiedni grunt i jest OK :)
[2013-06-15 22:44]
Kolego tobiasz024 dwa lata temu łowiąc leszcze i płotki złowiłem jazgarza.Wrzuciłem go do siatki jako żywca nie wpisując go do rejestru,bo to przecież rybi chwast.Wieczorem przyjechała strarz rybacka i tylko że byłem cichutko i udawałem głupa obeszło się bez mandatu.Więc radzę ci wpisuj wszystko bo nie wiesz czy trafisz na człowieka czy na"człowieka".
Kolego rusikus nie wątpię w twoje umiejętności wędkarskie ,ale ciekawe czy będziesz tak bez problemu łowił ukleje pod koniec listopada czy w grudniu,bez urazy.POZDRAWIAM WSZYSTKICH!
[2013-06-16 00:42]
w grudniu nie lowie a w inne miesiace to nie mam problemow, moze takie wody u nas sa ze ukleji sporo :)
[2013-06-16 15:17]
w grudniu nie lowie a w inne miesiace to nie mam problemow, moze takie wody u nas sa ze ukleji sporo :)
Skoro uklejki jest pod dostatkiem i o każdej porze możesz bez problemu złowić to znaczy że jest mało drapieżnika a tym bardziej bolenia. Ale są też łowiska ze powiedzmy teraz w czerwcu od godz już 16-17 uklejki nie złowisz bo już najpierw mały drapieżnik żeruje a po nim zaczyna większy. Czli na takich łowiskach wędkarze po pracy nie mają możliwości złowić żywca, woda wodzie nie jest równa.
[2013-06-16 19:41]
drapieznika jest duzo ale i krąpia mnóstwo, dlatego moze i ukleje mozna zlapac zawsze :)
[2013-06-16 21:36]
Już widzę jak pod koniec listopada i w grudniu do kiedy lód pozwoli łowicie ukleje za ukleją
[2013-06-19 10:52]
witam co do żywca to fakt jest taki przepis że tylko z wody na której łowimy należy używać potencjalnej rybki na szczupłego ale kto mi udowodni że jak przywioze żywca np.z sklepu to że ja go tam nie złowiłem albo że złowiłem dwa miesiące wcześniej tylko trzymałem w oczku a po drugie najgorsi są tacy co za przeproszeniem pieprzą głupoty że oni tylko z tego samego miejsca biorą żywca a przykładowo w listopadzie jak już praktycznie zero bań białorybu to na co łowicie rególaminowcy właśnie na cudem gdzieś zakupione nieszczęsne małe żywce pozdrawiam [2013-11-19 07:17]
dobra zywiec zywcem, a jak sie ten ma przepis do martwe ryby ?? np. filet? te musi byc z danego akwenu ??? jak chce na wodzie pzw lowic na filet z makreli ...
[2014-01-17 06:48]
Nie jest ujęte w RAPR że trupek musi pochodzić z akwenu na którym łowimy.
[2014-01-17 13:30]
jest to ujęte. bzdura czy nie, trupek tez ma byc z łowiska w którym łowimy.
[2014-01-17 14:47]
u mnie to jest punkt 3.11. RAPR
Ryby przeznaczone na przynętę mogą byc wprowadzone wyłącznie do wód z których zostały pozyskane.
[2014-01-17 14:55]
Nie jest ;-)Ale interpretując zapis można wysnuć tylko jeden wniosek. Przepis bowiem mówi o rybach przeznaczonych na przynętę, a nie o rybach żywych lub martwych. O rybach żywych przeznaczonych na przynętę przepis ten (RAPR 3.11) stwierdza tylko, że można je przechowywać w specjalnym sadzyku lub w siatce, jak w pkt. 3,5. Tak więc także to co Kolega nazywa filetami musi pochodzić z wód, w których zostały pozyskane.
JK [2014-01-17 15:07]
Nie chciałbym sporów jakichś prowadzić ale jest różnica między rybą żywą a trupkiem jak między wędkarzem nad wodą a nieboszczykiem nad brzegiem.
Gdyba tak autor miał w zamyśle to napisałby że trupka należy pozyskać też na danym zbiorniku.
[2014-01-17 16:51]
to skoro ryba, trupek musi pochodzic z danego zbiornika to ryba trupek zmielona w postaci maczki w kulkach proteinowych tez musi pochodzic z danego akwenu ...????
[2014-01-17 19:18]
Nawet nie wiesz jakim obostrzeniom i przepisom podlega import i produkcja kulek i mączek.A w ogóle co ma piernik do wiatraka ?JK [2014-01-17 20:11]
no wlasnie co ma piernik do wiatraka czyli co za znaczenie maja jakies tam obostrzenia przy produkcji maczek czy kulek skoro to nie ma najmniejszeo znaczenia bo ryba w postaci mączki nie jest pozyskana z danego zbiornika i zgodnie z rapr niepowinno sie czegos takiego dodawac do kulek i łowic na takie kulki ...
[2014-01-17 21:38]
no wlasnie co ma piernik do wiatraka czyli co za znaczenie maja jakies tam obostrzenia przy produkcji maczek czy kulek skoro to nie ma najmniejszeo znaczenia bo ryba w postaci mączki nie jest pozyskana z danego zbiornika i zgodnie z rapr niepowinno sie czegos takiego dodawac do kulek i łowic na takie kulki ...
a dążę do tego - bo co za roznica czy kawalek makreli czy ta sama makrela w postaci maczki - a na jedno lowic nie moge, a na drugie juz chyba tak ...
[2014-01-17 21:41]
Hmmm ...A gdzie to jest w tym RAPR zapisane o tych mączkach he he? Daj se na luz, walnij piwko przy piątku i poczytaj co piszesz.
JK
[2014-01-17 21:57]
no dobra to napisze bardziej obrazowo - kupuje sobie makrele - przecinam ja na pół- jedna polowa, filecik - nie moge na nia łowic ... ?? drugą czesc sobie ususze, zmiele w młynku, dodam do kulek (w sumie to moze byc ciekawy dodatek, musze sprobowac:):))) i teraz nikt juz sie do mojej makreli niedoczepi ... no dla mnie to absurd...
[2014-01-18 05:25]
No z tą mączką to zupełnie inaczej i nie tak prosto.
Nad produkcją mączek, kulek i sprzedażą tychże czuwa właściwy dla zamieszkania SANEPID.Żeby sprzedawać należy prowadzić ewidencję.To tak tylko w skrócie.JK [2014-01-18 09:29]
Panowie coś mi sie wydaje że źle interpretujecie regulamin; w pudkcie 11 "zasad wędkowania" pisze o rybach przeznaczonych na przynęte 11.Ryby przeznaczone na przynętę mogą być wprowadzone wyłącznie do wód, z których zostały pozyskane - z wyłączeniem gatunków wymienionych w pkt.IV.3.7. Ryby przeznaczone na przynętę, w stanie żywym można przechowywać w specjalnym sadzyku lub w siatce jak w pkt.IV.3.5. chodzi o wprowadzanie ryb czyli muszą być żywe ale nie ma chyba ani słowa o częściach ryb (o ikrze ryb tak),a także nie ma słowa o rybach martwych tu chyba mówi o tym punkt 3
- Przynęty naturalne zwierzęce to organizmy żywe lub martwe, a także ich części. W przypadku stosowania ryb jako przynęt, mogą być użyte tylko ryby wymiarowe lub nie objęte wymiarem ochronnym oraz nie znajdujące się w okresie ochronnym.
[2014-01-18 11:54]