Zaloguj się do konta

Połów feederem kilka słów

utworzono: 2011/08/22 21:35
rolo81

witam chciałbym porozmawiać o feederach jakie zestawy montować dobory koszy do nurtu bo jak wiemy wiele młodych wędkarzy zaczyna łowić tą metodą myślę że w tej grupie będziemy mogli powymieniać się sposobami oraz innymi metodami połowu feederem bo jak wiemy jest to najlepsza metoda połowu leszcza i nie tylko
[2011-08-22 21:35]

jarek30

ja już długo łapie na feedera ja montuje koszycki zależnie od nurtu czym większy nurt  tym większe ciężarek na koszu ale tak w granicach 50,  60  gr na wodzie stojącej nie ma sensu dawać obciąrzenia  ale są na odrze takie główki ze na koszyk też nie połapie się stosuje już ciężarki   [2011-08-23 06:42]

jarek30

ja już długo łapie na feedera ja montuje koszycki zależnie od nurtu czym większy nurt  tym większe ciężarek na koszu ale tak w granicach 50,  60  gr na wodzie stojącej nie ma sensu dawać obciąrzenia  ale są na odrze takie główki ze na koszyk też nie połapie się stosuje już ciężarki 
i dobry dobór żyłki nigdy nie stosuje grubych żyłek  chyba ze łapie na twardą kukurydze lub z gruntu na fileta a tak przeważnie stosuje na feedery żyłki 16 ,18 z przyponem 14 

[2011-08-23 16:15]

baloonstyle

Witam a Ja robię na Wiśle troszeczkę inaczej. Nie dostosowuje koszyczka do nurty, nie podmieniam nie kombinuje.Zawsze na jeden kij w ciemno montuje koszyk 90 gr. i on leci w warkocz a na drugi też w ciemno zakładam 60-70 ( w zależności który pierwszy złapie ) i taki zestaw zawsze ląduje w zatoczce :))
 Jak łapie w nurcie to już bez koszyków tylko na ciężkie oliwki, uważam że zanęta w nurcie to zbędna rzecz.Nurt tak szybko płynie , że zanęta znika w bardzo szybkim tempie i rozlatuje się na drobinki w różne strony.Ale Wisła i Odra to dwa światy :))
[2011-08-24 08:00]

ryukon1975

Przystępuję do grupy bo przecież ktoś musi uczyć jak się łowi profesjonalnie feederem.:)
Ja,feeder,rybka.
[2011-08-24 10:49]

baloonstyle

No właśnie jakoś mi tu Ciebie brakowało :))
[2011-08-24 18:29]

ryukon1975

Musiałem tu wejść.:)
Jak przeczytałem że jeden z kolegów łowi na żyłkę 0,16 mm i przypon 0,14 mm to dostałem palpitacji serca.:)Co się łowi takim zestawem?
Ja używam żyłki głównej 0,22 mm lub 0,25 mm,przypon standardowej długości do przynęt naturalnych z plecionki 5 kg lub 6 kg.Łowię w dzikiej nieregulowanej rzece pełnej gałęzi,drzew,krzaków i kamieni.Nastawiam się na ryby,nie narybek czyli zawsze liczę na minimum kilogram + może być oczywiście i dużo więcej.Oczywiście trafiają się mniejsze ale te traktuję jako rozrywkę w przerwach brań tych dużych.:)
[2011-08-24 18:44]

przemo1980

Kolego hefeed8.

Posiadasz takie fajne feederki+kołowrotki i troszkę pod to nie pasują mi te podpórki z gałęzi ,patyków.

Nie potraktuj tego tak że się czepiam. Tak jakoś wpadło mi to w oko przeglądając Twoje zdjęcia.

[2011-08-24 19:12]

ryukon1975

Kolego hefeed8.

Posiadasz takie fajne feederki+kołowrotki i troszkę pod to nie pasują mi te podpórki z gałęzi ,patyków.

Nie potraktuj tego tak że się czepiam. Tak jakoś wpadło mi to w oko przeglądając Twoje zdjęcia.

Skoro widziałeś zdjęcia to powinieneś zauważyć jak wyglądają brzegi mojej rzeki.Na niektórych odcinkach są tak zarośnięte że trzeba wyciąć wszystko na odcinku 4 m by w ogóle móc łowić.Nie czynie żadnej krzywdy że wytnę kilka witek które jak zostaną wbite w ziemie zaczną rosnąc.Nie wycinam tez każdego dnia ,niektóre na danym stanowisku służą mi miesiąc i dłużej.
Dawniej czyszczeniem brzegów zajmowała się Gmina,wycinali corocznie wszystkie te krzaki wiklinowe na brzegu jednak kilka lat temu przestali i wszystko zarosło.

Przykładowy obraz.
[2011-08-24 19:31]

przemo1980

już nie o to mi chodzi.

Nie pasują mi one do tak fajnych sprzętów...

a zabezpieczasz w jakiś sposób kije przed wyrwaniem podczas brania ?

[2011-08-24 19:37]

ryukon1975

Tak oczywiście.Te podpórki to solidne kije nie jakieś gnące się patyczki.W miejscu gdzie dolnik dotyka ziemi obok niego wbijam pod kątem kijek 40 cm ,tak że gdy duża ryba mocno weźmie nie przechyli kija tylko doprze dolnik do tego kijka.Kij doparty jednocześnie do mocnej stabilnej podpórki i do tego kijka zablokuje się i nie poleci do wody.
[2011-08-24 19:58]

ryukon1975

Tu widać o co mi chodzi.
[2011-08-24 20:05]

baloonstyle

Jak przeczytałem że jeden z kolegów łowi na żyłkę 0,16 mm i przypon 0,14 mm to dostałem palpitacji serca.:)Co się łowi takim zestawem?
Ja używam żyłki głównej 0,22 mm lub 0,25 mm,przypon standardowej długości do przynęt naturalnych z plecionki 5 kg lub 6 kg.Łowię w dzikiej nieregulowanej rzece pełnej gałęzi,drzew,krzaków i kamieni.Nastawiam się na ryby,nie narybek czyli zawsze liczę na minimum kilogram + może być oczywiście i dużo więcej.Oczywiście trafiają się mniejsze ale te traktuję jako rozrywkę w przerwach brań tych dużych.:)

Heheh wiedziałem, że z grubej rury tu wejdziesz. Bardzo dobrze , konkretnie tu będzie się rozmawiało :))
Ja jutro zaczynam pisać długi wpis o moich feederowych wypadach w tym roku.Taki mały przegląd półrocza.
[2011-08-24 20:05]

withanight88

Heheh wiedziałem, że z grubej rury tu wejdziesz. Bardzo dobrze , konkretnie tu będzie się rozmawiało :))
Ja jutro zaczynam pisać długi wpis o moich feederowych wypadach w tym roku.Taki mały przegląd półrocza.

No własnie a jak Ci idzie to feederowanie????? , z zimy i wiosny jeszcze co nieco skrobłes w temacie "JAK BYŁO........" o dorszowaniu .

[2011-08-24 20:28]

baloonstyle

No własnie a jak Ci idzie to feederowanie????? , z zimy i wiosny jeszcze co nieco skrobłes w temacie "JAK BYŁO........" o dorszowaniu .

No mi świetnie.Jak n nie ma mnie na dorszach to z feederkami po Wiśle się błąkam i ostatnio testuje odległościówkę ale jakoś mnie ona do końca nie przekonuje.

[2011-08-25 07:43]

runik

Witam. Panowie zamiast konkretnych informacji co do metody zwanej "feeder" (czyli po naszemu: podkarmiacz) zacząłem czytać o sporach jakie średnice żyłek każdy autor lubi używać :/ . ŚREDNICĘ żyłki, a więc parametr ogólnie określający jej wytrzymałość dobieramy do wielkości ryb, które są celem połowu i do warunków panujących na łowisku (rodzaj i ilość zaczepów). Napiszę jeszcze krócej: to kwestia gustu wędkarza; każdy używa takiej średnicy jaka mu odpowiada.
Każdy z pasjonatów tej metody ma jakieś swoje sprawdzone metody i sposoby. I właśnie tu jest miejsce aby je opisać, pokazać czy się pochwalić.
Ze względu na to że mam kilka jezior wokół swojego miasta wędkuję na nich metodą drgającej szczytówki. Swoje spostrzeżenia, uwagi i małe pomysły opisałem kiedyś i zamieściłem tu:
www.zpw.pl/czytaj-wiecej-,sid356.html
Było to kilka ładnych lat temu, potem pracowałem 2 lata w Irlandii Pn.Tam, podczas wypraw wędkarskich  mogłem zobaczyć jak wyspiarze stosują tę metodę oraz samemu byłem przez nich oceniony. (Zatoka Kinnego Marina)

[2011-08-25 12:07]

bigrybka95

Witam!
Ryby na rzece poławiam od jakiegoś roku , często z powodu pogody i stanu wody łowie feederem.Złowiłem kilka ładnych sztuk tą metodą ale to bardziej dzięki szczęściu i znajomości główki.Teraz gdy rzeka jest wysoka i ryba jest rozproszona , mam brania tylko i wyłącznie drobnicy .
Mam kilka , sądze że podstawowych pytań ;
Gdzie przy takim stanie wody szukać leszczy , w nurcie , na płyciźnie  czy może na dołkach?

Jakie są wasze sposoby na wyeliminowanie  drobnicy?

[2011-08-25 14:13]

ekoolo

Powinieneś szukać ich na zboczach główek. Im wyższa woda tym wyżej.Pęcherz pławny u ryb,oraz ciśnienie wpływają na to gdzie ich szukać..Kombinuj koleżko.Pozdro
[2011-08-25 14:39]

ekoolo

Witam.Jeżeli mowa jest o feederkach to na pewno jest to sprzęt o wiele bardziej narażony na przeciążenia,występujące w rzekach.Niema mowy o finezyjnych żyłkach 0,14 itp.W zależnosci od stosowanego obciążenia,moją dolna granicą(subiektywna oczywiście)jest 0,22 dobrej markowej zyłki z przeznaczeniem do tej metody.Co do kołowrotków ja stosuję minimum średnie z wolnym biegiem.Dobrze mi się pracuje także kołowrotkiem spiningowym z tzw hamulcem walki(spróbuj).Kije w przedziale3,60-3,90m,ja używam mikado w oplocie kevlarowym.Akcja oczywiście tylko szczytowa!!!To temat rzeka jak chcesz cos więcej ,to napisz do mnie,chętnie podziele się swoim doświadczeniem.pozdro
[2011-08-25 15:06]

jarek30

nie tylko ty jeden się dziwisz ale mam efekty i łapie klenie leszcze i takie do 2, 3 kg na takie zestawy i wiele i innych rybek     [2011-08-25 16:50]

Grzeechu1

no ja myśle,że .. Fedder został pomylony z pickeremNa feddery łowi się duże ryby ,a pickerkiem róźne-z naciskiem na niebyt duże.Picker wyrzut do 40 gramFedder od 40 wzwyż.ja łowie na aviatora( wyrzut 150 gram) spokojnie można holować na niego spore karpie i średnie drapieżniki= do czego go właśnie używam.żyłka minimum 0.25 i przypon na plecionce minimum 0,14Pozdrawiam
[2011-08-25 22:14]

baloonstyle

Już skończyłem wpis na blogu, zapraszam do czytania.
Co do żyłek to mam dwa zastawy, jeden ciężki na Wisłę a drugi delikatniejszy na wody stojące.
Na Wiśle w nocy tez zakładam troszkę grubsza żyłkę bo w nocy można spotkać się z potworem.
Osobiście uważam, że rybki do 3 kg można łapać na finezyjne zestawy, nie trzeba nie wiadomo jakich żyłek. no ale każdy łapie jak lubi.
[2011-08-26 09:29]

ryukon1975

Witam. Panowie zamiast konkretnych informacji co do metody zwanej "feeder" (czyli po naszemu: podkarmiacz) zacząłem czytać o sporach jakie średnice żyłek każdy autor lubi używać :/ . ŚREDNICĘ żyłki, a więc parametr ogólnie określający jej wytrzymałość dobieramy do wielkości ryb, które są celem połowu i do warunków panujących na łowisku (rodzaj i ilość zaczepów). Napiszę jeszcze krócej: to kwestia gustu wędkarza; każdy używa takiej średnicy jaka mu odpowiada.
Każdy z pasjonatów tej metody ma jakieś swoje sprawdzone metody i sposoby. I właśnie tu jest miejsce aby je opisać, pokazać czy się pochwalić.
Ze względu na to że mam kilka jezior wokół swojego miasta wędkuję na nich metodą drgającej szczytówki. Swoje spostrzeżenia, uwagi i małe pomysły opisałem kiedyś i zamieściłem tu:
www.zpw.pl/czytaj-wiecej-,sid356.html
Było to kilka ładnych lat temu, potem pracowałem 2 lata w Irlandii Pn.Tam, podczas wypraw wędkarskich  mogłem zobaczyć jak wyspiarze stosują tę metodę oraz samemu byłem przez nich oceniony. (Zatoka Kinnego Marina)

Zupełnie się nie zgadzam z tym że sprzęt np.żyłka to kwestia gustu.
Gustem kieruje się panienka która kupuje sukienkę,wędkarz nie może sobie pozwolić na fochy.Łowisko i ryby dyktują warunki,wędkarz musi się dostosować do tych warunków.Jeśli tego nie zrobi lub nie umie zrobić nie będzie nigdy wędkarzem tylko moczykijem który patrzy jak inni łowią.Ani łowisko ani ryby nie dopasują się do wędkarza,tego jestem pewny.Połamania.
[2011-08-26 09:39]

baloonstyle

No nie tu się zgodzę , że trzeba być zawsze gotowym. bo nie jest sposobem zamoczyc zestaw zaciąc rybke a potem sie martwic , że sprzęt a w tym wypadku zyłka nie wytrzyma i stracimy duża rybkę.
Trzeba być zawsze gotowym i brać poprawki na łowiska które znamy i wiemy co w nich występuj.
[2011-08-26 12:12]

rolo81

No nie tu się zgodzę , że trzeba być zawsze gotowym. bo nie jest sposobem zamoczyc zestaw zaciąc rybke a potem sie martwic , że sprzęt a w tym wypadku zyłka nie wytrzyma i stracimy duża rybkę.
Trzeba być zawsze gotowym i brać poprawki na łowiska które znamy i wiemy co w nich występuj.

tak to prawda wiele ryb idzie razem z zestawem bo żyłka nie wytrzymała i później my się wkurzamy a ryba się męczy ale większość wędkarzy myśli w ten sposób że jak nie bierze ryba to może cieńszy zestaw pomoże czasem warto zmontować  mocniejszy zestaw i po prostu uzbroić się w cierpliwość :)
[2011-08-26 19:47]

jarek30

W tej grupie będziemy mogli wymienić się radami jakie są nie zbędne do połowu feederem bo jak wiadomo jest to super metoda na leszcza i nie tylko ale narazie nie widzę rad  albo relacji z połowu feederem tylko kłótnie łapie na żyłki 18,20 z przyponem 14,16 i narazie   nie zerwałem żadnej rybki a jak będę chciał iść na gróbsą  rybe mam jeszcze dwie wędki z plecionką a każdy ma swoje doświadczenia z feederem i o tym mamy pisać         [2011-08-27 09:06]