Zaloguj się do konta

Połączenie PZW Płock-włocławskiego z mazowieckim

utworzono: 2013/12/21 11:20
grzeweg

Witam forumowiczów. Czy ktoś z uczestników forum wie może jakie będą składki w tym wielkim okręgu i czy Wisła od Płocka po Włocławek będzie związkowa czy może ktoś inny będzie się nią "opiekował"  [2013-12-21 11:20]

grzeweg

Dziękuje za linki [2013-12-21 12:16]

Radzę dokładnie sprawdzić jak to jest. Słuchy chodzą o jakichś rewelacjach dla dawnego Płocko-Włocławskiego , od ktrych to słuchów głowa boli. Ale na razie nic oficjalnie jeszcze nie podano. Plotka niesie o astronomicznych opłatach dla byłego okręgu. To tylko zasłyszana plotka ,  A za jakiś czas........ [2013-12-22 22:45]

danielkas

Dzwoniłem do mazowieckiego PZW, Regionalny Zarząd Wód ogłosił przetarg na odcinek Wisły będący wcześniej w okręgu płocko-włcławskim, w styczniu będzie wiadomo, kto będzie gospodarował na tej wodzie. Na razie trzeba wstrzymać się z kupnem zezwoleń.
[2013-12-24 08:44]

Kasjusz

jesli mozna zapytac to czemu sie wstrzymac z kupnem zezwolen ?? [2013-12-25 12:35]

danielkas

Lepiej się wstrzymać, jeżeli chcemy łowić na Wiśle - gdy przetarg wygra ktoś inny niż mazowiecki PZW, to zezwolenie na wody mazowieckiego PZW nie będą miały żadnego znaczenia na Wiśle. Tak jak od 2 lat na odcinku od oczyszczalni we Włocławku - tam trzeba mieć odrębne zezwolenie. Przetarg ponoć rozstrzygnie się na początku stycznia - trzeba zaglądać na stronę mazowieckiego PZW. Pewnie wygra związek, bo to ogromny odcinek rzeki, ale nigdy nie wiadomo...
[2013-12-25 13:11]

duszek83

a czy moze ktos ma wykaz wód na 2014 okregu mazowieckiego tylko chodzi mi o taki który uwzglednia wody okregu plocko wloclawskiego.  [2013-12-27 13:03]

danielkas

Na  stronie mazowieckiego związku jest już wykaz wód - nie ma m. in. zalewu włocławskiego i Wisły poniżej zapory. Jest informacja, że w styczniu RZGW ogłosi przetarg, który rozstrzygnie się najprawdopodobniej w czerwcu. Mazowiecki PZW w przetargu wystartuje i w przypadku wygranej wyda za darmo uzupełniające zezwolenie. Wtedy problemu nie będzie. Są jednak niewiadome - co do tego czasu? I co w przypadku wygranej innego oferenta, niż mazowieckie pzw? Gdy wygra ktoś inny (tak jak na odcinku poniżej oczyszczalni we Włocławku wygrała osoba prywatna) zezwolenie z mazowieckiego pzw na tym odcinku Wisły najprawdopodobniej będzie można wsadzić w buty, jak ktoś chce być wyższy. Trzeba będzie drugi raz zapłacić. W związku oczywiście mówią, żeby kupować, że to będzie ważne na cały rok. Ale moim zdaniem oznacza to tylko tyle, że ktoś mówi. W wykazie wód nie ma tego odcinka i tyle. Burdel i naciąganie na kasę!!!

[2014-01-02 10:26]

a czy moze ktos ma wykaz wód na 2014 okregu mazowieckiego tylko chodzi mi o taki który uwzglednia wody okregu plocko wloclawskiego. 

http://ompzw.pl/modulesData/files/2901_zezwolenia_pzw_w_2014_do_druku_3_2pfhmfwg.pdf
[2014-01-02 10:47]

duszek83

dzieki juz znalazłem wczesniej nie bylo dopiero 2 dni temy umieścili i juz wcale sie nie dziwie dlaczego tak pozno. poza tym ze nie ma wisły to jeszcze sporo jezior.  [2014-01-02 11:47]

jurzur3

mam coś ciekawego sami zobaczcie
[2014-01-02 19:25]

jurzur3

witam mam dla was ciekawe pismo czytajcie ciekawe kto kłamie
[2014-01-02 19:47]

jurzur3

słuchajcie napisałem e-mail do rzgw w warszawie i dostałem odpowiedz że okręg płocko włocławski nadal figuruje w rejestrze sądowym i w sprawie składek za 2014 należy kontaktować się z nimi czyli rzgw chyba żadnego przetargu nie ogłaszało skoro dostałem taką odpowiedz,ciekawe kto kłamie?
[2014-01-02 19:52]

cierpliwy1

Zacznę z innej beczki.
Jak pewnie wiecie w ustawie nastąpiły zmiany tzn jak uprawnionemu będzie się kończy okres dzierżawy i zgłosi to w odpowiednim momencie ,będzie najprawdopodobniej dalej prowadził gospodarkę rybacką  na akwenie ,którym wcześnie zawiadywał .Może to ostatni dzwonek ,aby zakładać stowarzyszenia i brać się za sensowną gospodarkę a nie patrzeć na PZW ,bo wiadomo ,że sytuacja się nie poprawi .
Osobiście uważam ,że PZW jest słabym gospodarzem ich przewagą są tysiące ha wody ,ale czy oto chodzi a może mieć lepiej 150 ha w kilkaset osób rybnej wody a nie czekać na lepsze działanie PZW ,które prawdopodobnie nie nastąpi nigdy. Piszecie o konkursach np. na lewobrzeżną Skrwę czyli jezioro Lucieńskie ,jezioro Soczewka z dopływami i odpływami.Razem daje to 250 ha pięknej wody.
Koledzy a może trzeba założyć stowarzyszenie , stanąć do konkursu i mieć własną wodę może najwyższy czas dorosnąć .Tak naprawdę jest to wszystko bardzo proste ,przy składkach na początek 150 zł rocznie można mieć wodę gospodarzyć na niej prawidłowo i cieszyć się,że nie trzeba szukać ryb w Szwecji .Pomyślcie [2014-01-02 21:28]

A to jezioro Lucieńskie W 2014 nie będzie we władaniu PZW?
[2014-01-03 09:05]

cierpliwy1

Jeżeli RZGW ogłosi konkursy na obwody o których ostatnio forumowicze pisali, to jezioro  jest w obwodzie Skrwa lewa. [2014-01-03 10:31]

jurzur3

witam mówię wam że rzwg nic nie wie o przetargu i twierdzi że 2014 nadal administratorem wody będzie okręg płocko włocławski nie mogę pomniejszyć tego pisma tak to bym wrzucił
[2014-01-03 16:04]

cyprinus m

słuchajcie napisałem e-mail do rzgw w warszawie i dostałem odpowiedz że okręg płucko włocławski nadal figuruje w rejestrze sądowym i w sprawie składek za 2014 należy kontaktować się z nimi czyli rzgw chyba żadnego przetargu nie ogłaszało skoro dostałem taką odpowiedz,ciekawe kto kłamie?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Dla tego okręg mazowiecki znając realia  i szybkość działania urzędów państwowych w Polsce napisał na swojej stronie przybliżony termin to czerwiec 2014.do końca 2013 gospodarzem obwodu rybackiego nr 5 na rzece Wiśle  był   RYBAK  płucko-włocławski okręg PZW Uważasz  kolego ze w  REGIONALNYM ZARZĄDZIE GOSPODARKI WODNEJ W WARSZAWIE pracują tak szybcy urzędnicy że trzeciego dnia nowego roku mają aktualne dane w swoich systemach , to się mylisz.Mają miesiąc na ogłoszenie konkursu ,miesiąc na zebranie ofert, miesiąc na rozstrzygnięcie, miesiąc na ogłoszenie wyników  ITP. O ile któryś z oferentów nie poczuje się oszukany i nie odwoła się od decyzji R.Z.G.W. TO CZERWIEC jest najbliższym terminem.
Do tego czasu R.Z.G.W. Reprezentujący Skarb Państwa właściciela wód płynących na których są ustanowione obwody rybackie. Ustala swoje opłaty za amatorski połów ryb  na w/w. wodach.   Na stronie R.Z.G.W. jest podany nr. konta i stawki  - 1dzien = 10zł.          3dni = 25zł.         30dni = 90zł     regulamin połowu zgodny z ustawą o rybactwie w Polsce.   Po wpłacie  możemy łowić   do woli choćby od jutra. Życzę połamania kija na medalowych rybach.     
[2014-01-03 17:22]

cierpliwy1

Ja słyszałem ,że konkurs ma być ogłoszony w styczniu a więc mają jeszcze czas . [2014-01-03 19:20]

danielkas

Dzisiaj (8 stycznia) RZGW ogłosiło przetarg i umieściło obręb w stosownym wykazie. Kto chce łowić musi dokonać opłaty na konto RZGW. Z ogłoszenia o przetargu - przewidywany termin zakończenia konkursu ofert - 7 sierpień 2014 r.

Istnieje tragiczna w skutkach możliwość - ponoć rybacy i byli rybacy chcą się połączyć. Co będzie, jeżeli uda im się "przejąć" Wisłę?! Trzeba będzie szukać nowych łowisk, bo tu nie zostanie nic.

[2014-01-08 10:43]

cierpliwy1

Jak wcześniej pisałem potrzeba 200-ustu ludzi z Gostynina ,tyle samo z Płocka plus inni którzy są zainteresowani działalnością na "swoim" szybko zawiązać stowarzyszenie i nie oglądać się na PZW tylko zacząć działać .Jezioro Lucieńskie i Soczewka połączone rzeką skrą lewą ,to piękne wody. [2014-01-08 12:22]

jurek

http://www.wedkarstwotv.pl/component/content/article/35-wydarzenia/1549-wdkowanie-na-wile-zabronione

Wędkowanie na tej rzece, przynajmniej do połowy roku, nie będzie możliwe. Powód? Problemy formalne po połączeniu się okręgów PZW.

Dlaczego nie można wykupić zezwolenia na wędkowanie na Wiśle? - pyta poirytowany wędkarz z Włocławka. - Stało się tak po połączeniu byłego okręgu płocko-włocławskiego z mazowieckim. Teraz na odcinku kilkudziesięciu kilometrów nie możemy łowić.

Sytuację potwierdza Janusz Klenczon, dyrektor biura Okręgu Mazowieckiego Polskiego Związku Wędkarskiego: - Stało się tak po połączeniu naszych okręgów - wyjaśnia dyrektor. - Nasi członkowie nie mogą wykupić zezwoleń, gdyż takie stanowisko przyjął Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej. Uważa, że dotychczas zawarte umowy "są niezbywalne", a przecież dotyczą Polskiego Związku Wędkarskiego, czyli tego samego podmiotu. Połączenie okręgów, to nasze wewnętrzne zmiany i zastosowanie powinna mieć w tym przypadku sukcesja. Napisaliśmy w tej sprawie skargę do Ministerstwa Rolnictwa.

RZGW zażądał od okręgu mazowieckiego dokumentów o wykreśleniu z KRS nieistniejącego już okręgu płocko-włocławskiego i ponownego wystartowania w przetargu. Kiedy może to nastąpić? Dyrektor biura wskazuje na czerwiec lub nawet lipiec. Jednocześnie dodaje, że nie zgadza się z RZGW i kieruje sprawę do sądu.

Na formalnych przepychankach najbardziej cierpią wędkarze, bo Wisła do rozstrzygnięcia przetargu, nie będzie dla nich dostępna. - A co będzie, gdy w przetargu zwycięży inny okręg? - wyraża swoje obawy włocławski wędkarz.

Cóż, przetarg rządzi się swoimi prawami.

źródło: Gazeta pomorska

[2014-01-08 14:16]

rad13

zapoznałem się trochę z informacjami na temat tych przetargów i podsumowując do daty ogłoszenia właściciela danej wody jest ,,opłata kilkudniowa''(czyli dla mnie prawie że zakaz bo nie wyobrażam sobie wykupienia takiej opłaty na łowienie kilkanaście razy w tym terminie lub 30 dniowej która kosztuje 90 zł! czyli przez miesiąc wydam prawie więcej niż przez cały sezon 93zł)Podkreślam że jestem uczniem z oczywistym budżetem.
 informacja jaka mnie zdziwiła  to te opłaty,czemu mamy płacić takie stawki za akwen który nie ma na ten czas właściciela,połów na tych wodach powinien być możliwy jedynie za ,,okazaniem samej karty''bez opłat i tak które nic mojej osobie w tym terminie nie dadzą z powodu braku tych wód na których łowię. 
Podkreślam że mieszkam 500m od wisły i ok 3 km od jez. Soczewka i nie mam możliwości udania się na inne łowisko z powodu  problemów z dojazdem (rower,autobus i te klimaty).
Kolejna  rzecz jaką się martwię to zawody mojego koła (także innych) które odbywają się jedynie na terenie jeziora Soczewka które należy do obwodu rybackiego Skrwa Lewa na którą jest ogłoszony przetarg z oczywistą datą ogłoszenia nowego właściciela,w tym zagadnieniu spodziewam się interwencji koła o możliwość łowienia w tych dniach bez dodatkowych opłat (jeśli się nic nie zmieni) bo w innym wypadku frekwencja będzie bardzo mała.
[2014-01-08 16:05]

JOPEK1971

Ciekawe co z obwodem nr 4,wie ktoś? [2014-01-08 16:39]