Pogoda na szczupaka
utworzono: 2011/02/06 12:09
Według mnie najlepszą pogodą na szczupaka jest gdy pada mały deszczyk i wieje lekki wiatr.
[2011-02-06 12:24]
Witam.Według mnie niema konkretnej określonej pory na łowienie szczupaków,sądze że drapieżnik takiej klasy gdy jest głodny poprostu żeruje ,osobiście trafiał mi sie szczupak podczas deszczowej pogody zarówno jaki upalnych dni.Pozdrawiam
[2011-02-06 12:47]
Witam . W ubiegłym roku na jesień nastawiłem sie tylko na szczupaka ale przeważnie jezdziłem w godzinach popołudniowych od godz. 14 do wieczora. Pogoda wtedy byla rożna raz delikatnie padało raz słonko jeszcze świeciło i szczupaki trafiały się bardzo często a łowiłem na blachę "alge 2" . Szczupak to jak pada deszczyk bierze i jak słonko świeci też się trafia. Pozdro
[2011-02-06 13:36]
Oczywiście że jak jest pochmurno wieje wiatr i może lekko popadywać.Okresem najlepszym na szczupaka jest jesień.Kolega napisał że nie ma to znaczenia bo jak drapieżnik żeruje to bierze o każdej porze nie do końca się z tym zgadzam ale ile wędkarzy tyle opini.Pozdrawiam [2011-02-06 15:36]
Już od bardzo wielu lat łowię szczupaki i mogę tylko napisać, że nie ma jakieś najlepszej pogody. Szczupak bardzo różnie żeruje i często zdarzają się niespodzianki jak brania w lipcu przy blisko 30 stopniach w zeszłym roku na moim jeziorku. A jesień, gdzie niby to najlepszy okres na zębatego, była wręcz fatalna. Jedyna prawidłowość jaką udało mi się zaobserwować to brak brań podczas bardzo mocnego wiatru. Wtedy siedzę w domu bo nie ma sensu jechać. Zresztą to nie tylko moje zdanie lecz również paru moich kolegów "po kiju". [2011-02-06 15:45]
Brak pewnych prawidłowości w łowieniu poszczególnych gatunków ryb zmusza nas do ciągłych poszukiwań,ale to chyba sens naszego hobby-nie chodzi o to aby złapać króliczka,ale o to aby gonić go.Pytania o konkretną pogodę uważam za trochę niepoważne bo nasz sukces od wielu zmiennych i dużej dozie szczęścia.Co do szczupaka,to owszem wybrałbym pochmurny dzień z przebłyskami słońca i lekkim wiaterkiem,ale tu każdy może mieć inne zdanie,a i jednocześnie rację.
[2011-02-06 15:59]
Szczupak szaleje cały ro tak że nie ma pogody na tą rybę jak jest głodny to go złapiesz hehehehe pozdrawiam
[2011-02-06 16:38]
Proponuję przejąć się tym za kilka miesięcy bo jak narazie gryzie bez względu na pogodę. Dzisiaj odgryzł mi dwie wolframki i wystraszył leszcze. [2011-02-06 16:42]
bierze w każdą to prawda ale wiadomo że gdy woda ma wyższą temperaturę to jego natura karze mu nie marnować enrgii. brania ( choćby nawet częste ) przy temperaturze + 30 należy zaliczyć do wyjątków
[2011-02-06 17:15]szczupak jak ma wziąć to weźmie bez względu na pogodę... oczywiście jesienią bierze najlepiej a co do pory kiedy on bierze to macie poniżej
[2011-02-06 17:18]
Proponuję przejąć się tym za kilka miesięcy bo jak narazie gryzie bez względu na pogodę. Dzisiaj odgryzł mi dwie wolframki i wystraszył leszcze.
A po co zakładałeś wolframki dzisiaj? Na leszcza?
[2011-02-06 17:21]
W moim zbiorniku wiosna maj-czerwiec najlepsze brania rano 6.00-8.00 potem długo nic dopiero wieczorem. [2011-02-06 19:51]
Z moich szczupakowych obserwacji i doświadczeń najlepszą pogodą na szczupłego jest wieczór po upalnym dniu, gdy słońce już zachodzi. Najczęściej w takich okolicznościach jadę na szczupaka i nie narzekam, potrafiłem nawet po 5, 6 sztuk wyciągać w godzinach 19-21, średni wymiar to przedział 50-60, zdarzały się 85, nawet 90. Pochmurnie i deszczowo to bardziej na większego okonia.
[2012-04-30 14:13]