Pogoda na szczupaka-Wasze doświadczenia z tym.
utworzono: 2011/05/10 09:20
WITAM
Takie male pytanko.
Z waszych spostrzeżeń jaka jest najlepsza pogoda na szczupaka.
Co najbardziej wplywa, cisnienie, zachmurzenie, fale? Chodzi mi generalnie o rzeki.
Wiem że gwaltowne zmiany pogody źle wplywaja na polow,
Jaka jest dla was najlepsza pogoda na szczupaka?
[2011-05-10 09:20]
Kiedyś byłem fanem szczupaka i łowiłem go praktycznie przez cały sezon,od początku maja do samego końca grudnia.Złowiłem przez te lata sporo szczupaków,w różnych warunkach.Czasem brały w lipcu o godz 12.00 gdy z nieba lał się żar,czasem w grudniu gdy leżał już śnieg,czasem w deszcz,czasem w słoneczną pogodę,czasem w wietrzną czasem w ciszę.
Jaka jest najlepsza pogoda na szczupaka? NIE WIEM.
[2011-05-10 09:38]
Mi generalnie też się wydaje że takiej pogody nie ma, jednak może ktoś ma inne zdanie na ten temat,. Ja również łapie zębola o rożnych porach roku i dnia.
[2011-05-10 09:45]
Mam takie wrażenie, że przynajmniej teraz w maju, łatwiej o atak szczupaka gdy jest ciepło i pochmurnie. W trakcie słonecznego dnia atakują zazwyczaj przy świcie i zmierzchu. Ale wcale nie znaczy to, że jakiś okaz nie rzuci się na woblera w południe przy bezchmurnym niebie. Tyle, ze mnie to się nie przytrafiło od lat.
[2011-05-10 11:30]
Mi generalnie też się wydaje że takiej pogody nie ma, jednak może ktoś ma inne zdanie na ten temat,. Ja również łapie zębola o rożnych porach roku i dnia.
Więc wniosek prosty ,najlepsza pogoda jest wtedy gdy stoję na brzegu,niebo nad głową,woda pod stopami,kij w dłoni,nie spoglądam na zegarek,w głowie spokój i jasne czyste myśli-chcę złowić szczupaka-będę próbował złowić szczupaka-może nawet złowię. :)
P.S.Dla mnie taka pogoda była dzisiaj od 4 do 8 godziny rano,znów nastanie o 17.00-? z tą różnicą że będzie to pogoda na jazie i klenie.:)
[2011-05-10 13:13]
Mi również w życiu udało się złapć sporo szczupłych;) ale ja jednak mam utartą opinię o typowej pogodzie szczupakowej. Otóż praktycznie zawsze, bo są oczywiście wyjątki od reguły, najlepsze wyniki mam gdy jest zimno, wieje średniej mocy wiatr-nie wichura a niebo jest od min. 2 dni ciągle zachmurzone a najlepiej jak dodatkowo jeszcze pada. Ciśnienie nie gra większej roli, grunt aby za bardzo nie skakało. Generalnie pogoda pod psem. I teoria ta się mi sprawdza i na jeziorach i na Wiśle praktycznie przez cały rok więc chyba coś w tym jest. Ale to są moje toruńskie klimaty;) [2011-05-10 13:43]
Ja głównie wędkuję na jeziorze i powiem że deszczowe dni z lekkim wiatrem bardziej odpowiada szczupakowi niż słoneczne choć były wyjątki gdy łowiłem z łodzi to kilka razy miałem okazje złapać w samo południe słonecznego dnia więc specjalnie dobierać pogodę na szczupaka chyba nie trzeba.Pozdrawiam.
[2011-05-10 14:57]
Generalnie jak za przeproszeniem piżdzi, wiater, pochmurane niebo w ołowiane chmury, ziąb, przelotny deszcz, przy takiej pogodzie miałem najwiecej brań zawsze, ale nieraz miałem dobre brania i w upalny lipcowy dzień,lub słoneczny złotojesienny , tak ze różnie bywa.
[2011-05-10 15:27]
tak jak większość pisze ja wole pogodę pochmurną w tamtym roku więcej bran w taką pogode miałem w tym roku gorzej
[2011-05-10 20:22]
moje zdanie jest podobne do waszych pada ,wiaterek,to chiba najlepsza pogoda na szczupaka ,co do ciśnienia to najlepsze gdy jest stabilne ,tak nawiasem mówiąc gdy wybieram się na szczupłego przeważnie złapie,
[2011-05-10 20:27]
wiatr a po co wiatr? (by przynęta latała dalej?) najlepiej jak wiatr marszczy tafle(lub lekka falka) wody ,szczupak pewniej atakuje i jest mniej płochliwy, ale wole zachmurzenie najlepiej z przelotnymi opadami........:)
[2011-05-15 11:26]
U mnie tylko sprawdza się pogoda pochmurna , najlepsza jest taka jak by miało za chwilę padać. Wtedy są rewelacyjne efekty.
[2011-05-15 14:47]
Tak, najlepszą pogodą na szczupaka to jest chwilę przed burzą albo już sama burza ważne żeby nie było deszczu tylko bardzo duże zachmurzenie i pioruny wtedy szczupak szaleje jak głupi. Zawsze w taką pogodę wybieram się na spining w ostatnią burzę 6,3 Kg i dwa po ~1,5 Kg (wypuszczone) [2011-05-15 15:08]
wiatr a po co wiatr? (by przynęta latała dalej?) najlepiej jak wiatr marszczy tafle(lub lekka falka) wody ,szczupak pewniej atakuje i jest mniej płochliwy, ale wole zachmurzenie najlepiej z przelotnymi opadami........:)
Nie wiem jak u Ciebie ale na moich wodach lepiej gdy jest duża fala, wtedy szczupak jest bardziej pobudzony dlatego najlepszą porą na szczupaka jest październik-listopad połowa grudnia bardzo wietrzne i zimne dni [2011-05-15 15:10]
chyba nie ma znaczenia czy jest deszcz czy śnieg,ciepło czy zimno jak ma wziąśc to weźmie, a jak nie to next razem.
[2011-05-15 15:15]
chyba nie ma znaczenia czy jest deszcz czy śnieg,ciepło czy zimno jak ma wziąśc to weźmie, a jak nie to next razem.
No nie wiem, z rybą jak z człowiekiem ma określone pory kiedy się żywi tak samo w różnych porach roku żywi się czymś inny, dlatego przynęty dopiera się sezonowo bo np. nie wyobrażam sobie łapania szczupaka na początku maja wahadłówką (zależy od wód). Tak jak Ty w upał 35 stopni pójdziesz na plażę, tak szczupak ma w d... Twoją przynętę ;p [2011-05-15 15:21]
Wiesz ja uważam podobnie tylko rozszerzonym stopniu. To oczywiste, że w zimie nie wybierzesz się na szczupaka na zamarznięte jezioro czy też staw.
[2011-05-16 07:03]