Otóż, posiadam mały stawik około 20x10, jest w nim dużo karpia, spory lin, naprawde, lina jest jak dla mnie zadużo ;), jeden szczupaczek i karasie złociste, pewnie zostały wpuszczone razem z kroczkiem karpia ;P. Problem jest taki, że karp mi sie wyciera ,i mam od cholery kroczka itd, w ostatnie lato i zime(ostre lato-gorące, przyducha, zima-mocna i mroźna przyducha podlodowa) efekt= karpie po 3kg padły, amur prawie 1m ;D. Staw ma gł. śr. ok 0,7m może mniej. I nasuwa się pytanie co ewentualnie można zrobić, a jeżeli najlepiej nic to czy zna ktoś może jakąś tanią firmę pogłębiająca lub oczyszczająca sadzawki. proszę o szybką odp bo myślę, że idzie wiosna i czas bedzie na takie dzialania. Sorry, że w tym dziale, ale nie wiedzialem gdzie napisac ;PP
Otóż, posiadam mały stawik około 20x10, jest w nim dużo karpia, spory lin, naprawde, lina jest jak dla mnie zadużo ;), jeden szczupaczek i karasie złociste, pewnie zostały wpuszczone razem z kroczkiem karpia ;P. Problem jest taki, że karp mi sie wyciera ,i mam od cholery kroczka itd, w ostatnie lato i zime(ostre lato-gorące, przyducha, zima-mocna i mroźna przyducha podlodowa) efekt= karpie po 3kg padły, amur prawie 1m ;D. Staw ma gł. śr. ok 0,7m może mniej. I nasuwa się pytanie co ewentualnie można zrobić, a jeżeli najlepiej nic to czy zna ktoś może jakąś tanią firmę pogłębiająca lub oczyszczająca sadzawki. proszę o szybką odp bo myślę, że idzie wiosna i czas bedzie na takie dzialania. Sorry, że w tym dziale, ale nie wiedzialem gdzie napisac ;PP
Witam.Co mozesz zrobic?Pompa natleniajaca to tylko jedyne wyjscie.Jesli chodzi o przereble to tylko przed odwilza,niema sensu wycinac lodu jesli za godzine ma znowu zamarznac.Ja wycinalem dwa tygodnie temu takie 2x2 pila spalinowa i powiem szczerze ze to wystarczylo.Glebokosc 0.7 to fatalna sprawa zima jak i latem.Jesli masz w miare normalny dojazd do stawu to wystarczy ze wynajmiesz operatora z np.catapilerem i sprawa zalatwiona.Wiadomo ze sa to koszty ale jesli chcesz poglebic staw to najprostsze wyjscie.Poszukaj i popytaj wsrod znajomych a napewno ktos sie znajdzie.Najlepiej kopac latem przy najnizszym poziomie wody.Niewiem jak u Ciebie ale w wielkopolsce srednio to koszt ok.100zl/godz.Dobry operator przez pare godzin potrafi bardzo duzo wykopac.Pozdrawiam.
(2011/01/22 15:17)