Podyskutujmy na Walnych o wprowadzeniu skutecznych

/ 70 odpowiedzi

Podyskutujmy na Walnych Zgromadzeniach o wprowadzeniu skutecznych przepisów chroni±cych ryby.

Jak siê okazuje, to mo¿na szybko i skutecznie wprowadziæ przepisy maj±ce na celu ochronê ryb, nie tylko szlachetnych gatunków.  Okazuje siê, ¿e i raptem nielubiany u nas karp mo¿e znale¼æ swoje nale¿ne w ¶rodowisku miejsce i obok wêgorza, szczupaka, okonia byæ umieszczonym na li¶cie gatunków chronionych. Niektórzy zrobili to ju¿ w 2009 roku. Je¿eli my w naszym piêknym kraju, szybko nie przyjdziemy po rozum do g³owy i nie zrezygnujemy z pó³¶rodków mydl±cych oczy spo³eczeñstwu, jednym s³owem nie zdobêdziemy siê na prawdziw± ochronê zasobów wodnych, bêdziemy nied³ugo wêdkowaæ w podwodnych pustyniach.

Poni¿ej blockquote z jednego z artyku³ów w przedmiotowej sprawie.

„Brytyjska Agencja Ochrony ¦rodowiska (Environment Agency) wprowadzi³a kary za ³owienie ryb s³odkowodnych w celach spo¿ywczych. Wêdkarz, który zabierze do domu z³owionego przez siebie karpia, musi siê liczyæ z mo¿liwo¶ci± zap³acenia grzywny w wysoko¶ci do 5 tys. funtów – pisze „The Times”.” http://www.hull.pl/news/2009/piec-tysiecy-funtow-kary-za-zjedzenie-karpia

Przygotujmy siê do wiêc naszych Walnych Zgromadzeñ w³a¶ciwie i je¿eli tylko jeste¶my dzier¿awcami wody, je¿eli mamy chocia¿ najmniejszy wp³yw na przepisy zadbajmy o uszanowanie ryby.  Nie zabraniajmy wêdkowaæ, ale zostawmy rybê w jej naturalnym ¶rodowisku.

Podgl±d zdjêæ na forum dostêpny jest tylko dla zalogowanych u¿ytkowników.

wirefree

Wspanialy pomysl wedkarze beda robili za darmowych straznikow a zarzady  PZw beda mialy kasiore z frajerow pilnujacych wody i ryb i od rybakow ktorzy pozbeda sie problemu z odlowem ryb przez wedkarzy.

Jak to mawial pawlak "idz szukac glupszego od siebie"

(2012/12/17 21:32)

MASTINO

Na takie rozwi±zanie ja siê nie mogê zgodziæ, bo lubiê ¶wie¿e ryby. Natomiast obydwiema rêkami i nogami g³osowa³bym na Walnym za wnioskiem o zaostrzenie kar za k³usownictwo rybackie o 1000 %. (2012/12/17 21:33)

marek-debicki

Kolego wire free! Sp³yci³e¶ temat totalnie, nie wnosz±c nic nowego. jest przecie¿ wiele takich kó³ wêdkarskich, stowarzyszeñ i niekoniecznie PZW, które dzier¿awi± wody lub s± ich opiekunami. Ci ludzie chc± co¶ zrobiæ dla samych siebie. Chodzi wiêc o to, aby zastanowiæ siê, co i w jaki sposób. Ponadto bêdziemy wybieraæ swoich przedstawicieli do w³adz nadrzêdnych. Warto wiêc przygotowac swoje stanowisko w przedmiotowej sprawie. (2012/12/18 09:16)

Okonek 49

Jakie¶ cztery lata temu na dyskowery ogl±da³em film  o po³owie narybku wstepuj±cego wêgorza do rzek angielskich. Fina³ tego filmu by³ taki ,¿e narybek trafi³ na patelniê  bo to by³ program kulinarny. Ochrona wêgorza do dyrektywa unijna.
Kary za zabranie karpia to chyba dla polaków  bo id± ¶wiêta a to  nasza tradycja.
Mam szwagra z wysp i zawsze jest problem  na wigilii bo karpia nie jada.
A tak ogóle to prawo polskie  w ustawie o rybactwie ¶ródl±dowym przewiduje rolnicze wykorzystanie wod  nie sportowe . Sportowe podej¶cie zawsze znajdzie przeciwników oskar¿aj±cych o drêczenie ryb.
Dlatego w ustawie o rybactwie ¶ródl±dowym nie na ani jednego s³owa o sporcie jest amatorski po³ów ryb . (2012/12/18 09:57)

buba0sparx

Ja tam bym siê cieszy³ gdyby byl totalny zakaz zabierania ryb. (2012/12/18 10:27)

lynx

Ja tam bym siê cieszy³ gdyby byl totalny zakaz zabierania ryb.

Nie rozumiê tego wpisu.
Cz³owiek jaskiniowy ³owi³ ryby, w epoce br±zu ³owiono ryby, staro¿ytni rybacy sa utrwaleni na obrazach i rze¼bach. Dzisiaj proponujesz totalnego polowu ryb.
Id±c za ciosem to naleza³oby TOTALNIE zakazaæ zabijania wszelkiej zwierzyny a nawet TOTALNIE  zakazaæ niszczenia roslin spo¿ywczych.
proponujê ci aby¶ sprobowa³ obiadek zagry¼æ bry³k± wegla i popiæ rop±. Opisz jakie bedziesz mia³ wrazenia. (2012/12/18 10:41)

marek-debicki

Postarajmy siê aby nasze dzia³ania zmierza³y w kierunku ustanowienia realnego prawa i skutecznej ochrony wód. Mniej przepisów, ale bezwzglêdnie wyegzekwowane. Mamy limit na karpie, a nasze okonie i leszcze pozosta³y w cichym, dziwnym zapomnieniu. Na wielu wodach brakuje drapie¿nika, ochraniamy szczupaki do 50cm, natomiast to samo prawo nie zabrania pozyskiwania drape¿ników dorodnych, atrakcyjnych wêdkarsko. Mo¿e dlatego siê dziwimy, ¿e w wiêkszo¶ci przypadków ³apie sie przys³owiowe pistolety i to najlepiej zaraz po zarybieniu.

Przyk³ad angielski, irlandzki, czy te¿ krajów skandynawskich, ma byæ tylko motorem do efektywnego dzia³ania, niekoniecznie ma s³u¿yæ wprowadzaniu wszystkiego bezpo¶rednio na nasz grunt.

(2012/12/18 10:53)

JKarp

Cze¶æLubiê ryby - bardzo lubiê ryby. Ale wcale nie mia³ bym za z³e gdyby by³ zakaz zabierania ryb.Skoro kurê, ¶winkê wo³u kupi siê w sklepie ale z hodowli, ju¿ zabite to i ryby te¿ mo¿na kupiæ w sklepie z hodowli.Mamy XXI wiek ;-)Pisanie o epoce br±zu itp ma siê nijak do ucywilizowania spo³eczeñstwa.
Natomiast Marku w temacie jest to do¶æ proste - " 
#576972wys³ano: 2012/12/16 15:11

sliwa80
cze¶æ , ja w³a¶nie wróci³em  ze  spotkania sprawozdawczo-wyborczego  ( wybór prezesa i zarz±du miêdzy innymi )  mojego ko³a (PZW M£AWA ) i zg³osi³em wniosek na górny wymiar ( 70 cm ) ochronny karpia na naszych wodach i ku mojemu mi³emu zaskoczeniu wniosek zosta³ ( przeg³osowany ) i przyjêty pomy¶lnie ,na TAK :) "

Nie trzeba jakiej¶ strasznej strategii opracowywaæ a zg³osiæ wniosek :-) Oczywi¶cie zg³osiæ nie tylko karpia :-)
JK

(2012/12/18 10:59)

MASTINO

sliwa80
cze¶æ , ja w³a¶nie wróci³em  ze  spotkania sprawozdawczo-wyborczego  ( wybór prezesa i zarz±du miêdzy innymi )  mojego ko³a (PZW M£AWA ) i zg³osi³em wniosek na górny wymiar ( 70 cm ) ochronny karpia na naszych wodach i ku mojemu mi³emu zaskoczeniu wniosek zosta³ ( przeg³osowany ) i przyjêty pomy¶lnie ,na TAK :) "

Nie trzeba jakiej¶ strasznej strategii opracowywaæ a zg³osiæ wniosek :-) Oczywi¶cie zg³osiæ nie tylko karpia :-)
JK

A gdzie ma byæ ten wymiar wprowadzony? W ³owisku Waszego ko³a, wodach okrêgu, czy gdzie?  (2012/12/18 13:06)

JKarp

Cze¶æTrzeba by Piotrka spytaæ ale skoro pisze " na naszych wodach " albo chodzi o wody ko³a ( ale nie specjalne tylko te ogólnodostêpne )  lub okrêg.JK (2012/12/18 13:20)

marek-debicki

W nawi±zaniu do tematu i wypowedzi Kolegów, zadam jeszcze pytanie pomocnicze pytanie z pro¶b± o podpowiedzi. W jaki sposób przygotowujecie siê w kole do dyskusji i propozycji do uchwa³ w przedmiotowej sprawie. Czy idzie to z marszu, gdy¿ kto¶ ma na przyklad swoja propozycjê, czy dyskutujecie o tym podczas trwania sezonu, czy w trakcie sezonu zg³aszacie propozycje do swojego zarz±du Ko³a? Podajcie mo¿e jakie¶ przyk³ady zapiisów w uchwa³ach w czê¶ci dotycz±cej limitów mi wymiarów ochronnych. Czy chronicie okonie i leszcze, a mo¿e te¿ karpie i amury? (2012/12/18 13:30)

wirefree

Skutecznie to proponuje zakazac dzierzawy wod PZW wszelkim rybakom i problem braku ryb zniknie. W koncu jestesmy polskim Zwiazkiem Wedkarskim nie zbieraninom frajerow pilnujacych ryb rybakom. bo tak to wyglada ze rybacy sie smieja z wedkarzy ze to zbieranina frajerow ktorzy nie dosyc ze piluja im ryb przed klusownikami to jeszcze za to placa.

(2012/12/18 13:35)

okonek1235

Niech ka¿de ko³o wprowadzi swoje wymiary ochronne na rozgrywanych zawodach, a potem po sprawdzeniu rezultatów z poprzednim sezonem oka¿± siê mniejsze to wtedy niech zarz±dy kó³ wyst±pi± do zarz±dów okrêgu o podwyszenie wymiarów ochronych, dam przyk³ad ryba p³oæ 5 cm waga jest a jak ma15cm to ju¿ problem, bo na 15 sztuk z³owisz 2 sztuki du¿e a 13 sztuk o wymiarze od 5 - 14cm musimy wypu¶ciæ. Poprostu ³owiæ mniej a wiêksze sztuki i tu nie potrzeba uchwa³y to my sami musimy wprowadziæ w swoich ko³ach na walnych zebraniach. (2012/12/18 18:17)

wirefree

Ale co ty chcesz uchwalac ? Od lat wiadomo ze zarzady PZW utrzymuja sie z dzierzawy wod rybakom a rybakow nie obowiazuje zaden wymiar ochronny biora co jest w wodzie. I to oni przez odlowy przemyslowe robia pustynie z naszych wod.  

Polska to biedny kraj i wiekszosc chce sie szybko i tanio wzbogacic wiec dzierzawia wody od PZW na krotkie terminy  i robia z nich pustynie i to jest powazny problem, uchwalanie wymiarow ochronnych nic tutaj nie da, zacznijcie uzywac troche glowy zanim cokolwiek uchwalicie bo narazie to dajecie sie robic jak ostatnie ciule.

(2012/12/18 18:27)

perwer

Marek ja Ciebie nie rozumiem ?
Gdzie Ty chcesz cos uchwalaæ  na walnych zebraniach,jak niekoniecznie chodzi CI o wody PZW .W stowarzyszeniach ?
Ko³ach wêdkarskich? ,u Prywatnych dzier¿awców ..O czym Ty piszesz. Ko³a,stowarzyszenia ,maja w³asne statuty ,a w nim zazwyczaj przepisy i regulaminy stworzone przez ludzi w nich zapisanych.

Notabene dajesz Angielski przyk³ad ,gdzie porównujesz dwie bajki z innej epoki.
Pamiêtaj ¿e starasz sie cos narzuciæ - nie zabierajmy ryb ,uchwalmy ochrone karpia..Zaraz zaraz ,nie jeste¶ sam i sam nie ³owisz ,bo ogólna wiekszo¶æ wêdkarzy chce zabraæ rybke i ma do tego prawo .To w jaki sposób mo¿e zrobiæ ,reguluj± przepisy .

Jesli komus bardzo zale¿y ,nie klepie na forum wêdkuje ,tylko tak jak np: kluby karpiowe idzie do swojego ko³a ,okregu i pisza postulat. Dzieki takim postulatom ,wymiar ochronny karpia na wiekszym obszarze Polski  ( jak nie, to na pewno na ¦l±sku ) ,ma wymiar ochronny od 30 cm  do 65cm. Du¿o okregów robi limity ,wprowadza na bardziej strategicznych zbiornikach osobne regulaminy . Trzeba mieæ troche pojêcia i rozeznania najpierw ,a wêdkarstwo tylko nie polega na ³owieniu rekordowych ryb . To jest kontakt z przyrod± i pyszny grill z rybka z³owion± i piwkiem w letni wieczór. (2012/12/18 19:14)

mirek788w

Podyskutujmy na Walnych Zgromadzeniach o wprowadzeniu skutecznych przepisów chroni±cych ryby.

Jak siê okazuje, to mo¿na szybko i skutecznie wprowadziæ przepisy maj±ce na celu ochronê ryb, nie tylko szlachetnych gatunków.  Okazuje siê, ¿e i raptem nielubiany u nas karp mo¿e znale¼æ swoje nale¿ne w ¶rodowisku miejsce i obok wêgorza, szczupaka, okonia byæ umieszczonym na li¶cie gatunków chronionych. Niektórzy zrobili to ju¿ w 2009 roku. Je¿eli my w naszym piêknym kraju, szybko nie przyjdziemy po rozum do g³owy i nie zrezygnujemy z pó³¶rodków mydl±cych oczy spo³eczeñstwu, jednym s³owem nie zdobêdziemy siê na prawdziw± ochronê zasobów wodnych, bêdziemy nied³ugo wêdkowaæ w podwodnych pustyniach.

Poni¿ej blockquote z jednego z artyku³ów w przedmiotowej sprawie.

„Brytyjska Agencja Ochrony ¦rodowiska (Environment Agency) wprowadzi³a kary za ³owienie ryb s³odkowodnych w celach spo¿ywczych. Wêdkarz, który zabierze do domu z³owionego przez siebie karpia, musi siê liczyæ z mo¿liwo¶ci± zap³acenia grzywny w wysoko¶ci do 5 tys. funtów – pisze „The Times”.” http://www.hull.pl/news/2009/piec-tysiecy-funtow-kary-za-zjedzenie-karpia

Przygotujmy siê do wiêc naszych Walnych Zgromadzeñ w³a¶ciwie i je¿eli tylko jeste¶my dzier¿awcami wody, je¿eli mamy chocia¿ najmniejszy wp³yw na przepisy zadbajmy o uszanowanie ryby.  Nie zabraniajmy wêdkowaæ, ale zostawmy rybê w jej naturalnym ¶rodowisku.

Proponuje aby pam wprowadzi³ to najpierw w swoim okrêgu i zobaczy³ ilu zostanie cz³onków.Powodzenia (2012/12/18 19:24)

kazik

Kolega ,,perwer” najtrafniej tu okre¶li³ . Ograniczenie po³owów , zaostrzenie kar za k³usownictwo to ja siê zgodzê , ale ca³kowity zakaz zabierania to i tam w Anglii , czy na zachodzie jest nie mo¿liwy , a ten artyku³ w ,,The Times” to jaka¶ kaczka dziennikarska .  Jeszcze ¿eby chodzi³o o ryby typowo rodzime to pewne zasady nale¿a³o by wprowadziæ , ale karpie? to gatunek który jest wpuszczany po to do naszych ³owisk aby wêdkarze mieli co wy³awiaæ . Ka¿dy p³aci i choæ w jakim¶ stopniu powinien korzystaæ co jaki¶ czas z tego p³acenia i tak jest na ca³ym ¶wiecie . A mo¿e lepiej ! jak tak co niektórym zale¿y to wprowad¼my zakaz wêdkowania . Wtedy na pewno ryby bêd± mia³y spokój i pe³n± ochronê . Wêdkarstwo to nie sport , to nie zabawa czyim¶ cierpieniem . Wêdkarstwo to hobby i przebywanie w naturze wtapiaj±c siê w t± przyrodê i bêd±c jednym z ogniw ³añcucha biologicznego . Ograniczenia ,wymiary ochronne (nie koniecznie górne) , prawid³owe zarybiania , zwiêkszenie kar - to ja siê piszê , ale za zakazem ca³kowitego zabierania to jestem przeciw .

(2012/12/18 20:08)

marek-debicki

Koledzy Darku i Mirku!

Nie zale¿y mi na robieniu rewolucji i narzucaniu komu¶ rozwi±zañ angielskich, irlandzkich i innych. Przyk³ad, który zosta³ przedstawiony na samym pocz±tku ma jedynie wskazaæ, ¿e niektóre rozwi±zania, nie tylko w ko³ach, ale i na szerok± skalê s± mo¿liwe i na dodatek mo¿na je skutecznie wyegzekwowaæ. Podany przyk³ad stowarzyszeñ, a mam tu na my¶li m.in. Stowarzyszenie Dêbina ( nie jest to ko³o PZW), które posiada piêkn± wodê w centrum miasta. Stwarza ¶wietne warunki wêdkowania, poprzez m±dre zarybianie kilku stawów,  dla cz³onków stowarzyszenia, a jednocze¶nie dla innych wêdkarzy. Wystarczy wej¶æ tylko na stronê tego stowarzyszenia, obejrzeæ fotki, przeczytaæ info o wodzie i a¿ chce siê tam wêdkowaæ.

Jest tak¿e wiele kó³ PZW, które sprawuj± ró¿ne formy opieki nad wodami lub tak jak moje ko³o, dzier¿awi wodê od lasów pañstwowych.  

Tym artyku³em chcê raczej dotrzeæ g³ównie do tych wêdkarzy, którzy w mniejszym, czy wiêkszym wymiarze s± zainteresowani popraw± jako¶ci naszych wód. Pragnê zainspirowaæ ich do aktywnego uczestnictwa w Walnych Zgromadzeniach, na dodatek Walnych Zgromadzeniach Sprawozdawczo-Wyborczych! Skorzystajmy najlepiej jak umiemy z tych mo¿liwo¶ci,  jakie daje nam Statut PZW i mo¿e jeszcze nie najdoskonalsze prawo do g³osowania niejawnego. W wielu przypadkach w³a¶nie my bêdziemy decydentami o tym, jak bêd± wygl±da³y nasze wody przez najbli¿szy okres czasu, bêdziemy te¿ decydentami o formach ich zarz±dzania.

(2012/12/18 21:28)

marek-debicki

Ciekaw± wydaje siê byæ np. propozycja Kolegi Okonek12324. Znam wiele przypadków, ¿e specjalnie na zawody podwy¿sza siê wymiary ochronne. Pozdrawiam i do us³yszenia. (2012/12/18 21:46)

perwer

Marku ja wierze ¿e masz dobre intencje i  dobre chêci .
Problem tkwi w argumentach i formie przekazu ,jednak zupe³nie jest to niewa¿nie gdy prowadzi sie dyskusje w  gronie ludzi o podobnych zainteresowaniach i pogl±dach. (2012/12/18 22:21)

lynx

Cze¶æLubiê ryby - bardzo lubiê ryby. Ale wcale nie mia³ bym za z³e gdyby by³ zakaz zabierania ryb.Skoro kurê, ¶winkê wo³u kupi siê w sklepie ale z hodowli, ju¿ zabite to i ryby te¿ mo¿na kupiæ w sklepie z hodowli.Mamy XXI wiek ;-)Pisanie o epoce br±zu itp ma siê nijak do ucywilizowania spo³eczeñstwa.
Natomiast Marku w temacie jest to do¶æ proste - " 

sliwa80

JK

Tu nie chodzi o epokê br±zu tylko historie ludzko¶ci zo której i Ty siê wywodzisz. Przeczytaj tekst w ca³osci i nie wyrywaj wyrazów bo przez to wcale nie jeste¶ m±drzejszy. \
Nie traktuj mnie jak dupka, który nie wie co pisze. Ja na Twoje posty odpowiadam ca³kiem powa¿nie i nie mysl, ¿e jak Ci podpad³em to mnie zglebisz jakim¶ s³owem.
Nie wiem czy Ci pisa³em aby¶ wydoro¶la³.
Pozdrawiam. (2012/12/18 22:30)

Pawelski13

Z regu³y Brytole nie jedz± ryb s³odkowodnych (pstr±g jeszcze przez gard³o im przejdzie:) )dlatego jest ich tam du¿o i du¿e, a raczej by³o. Sukcesywnie ich ubywa za spraw± emigrantów ze "Wschodu". Ju¿ dawno w gazetach by³y artyku³y ¿e Polacy wy³awiaj± i zjadaj± ich karpie, szczupaki, leszcze itd. Ten zakaz pewnie dlatego wprowadzili poniewa¿ wcze¶niej nie by³o potrzeby:) (2012/12/18 22:49)

marek-debicki

Kolego Pawle!
Zapewne i masz wielk± racjê, jednak proszê, zale¿y mi bardziej na naszych rozwi±zaniach. Wierzê, ¿e ich nie brakuje. Wierzê i wiem, ¿e s± opiekunowie, którzy potrafi± zadbaæ pozytywnie o wodê. Pomówmy  tych pozytywnych przyk³adach, proszê! (2012/12/18 23:09)

wirefree

A ten znow bije piane, niech PZW jako zwiazek wedkarzy nie dierzawi wod rybakom i po klopocie a jesli juz to odlowy tylko kontrolowane.

W naszym interesie nie jest zeby nam wybierali ryby z wod PZW i nie pisz ze to wina wedkarzy bo ja w tym roku zabralem moze 10 ryb w supermarkecie pewnie za 180zeta kupilbym z 12 kilo ryb.  I co ja mam miec zakaz i rybacy biora ile chca i to z "naszych wod" wiec prosze nie bij juz piany facet o tych zakazach dla nas.

(2012/12/19 02:25)