Zaloguj się do konta

Podwodne górki - lokalizacja

utworzono: 2012/02/23 20:36

Założyłem ten wątek bo niczego takiego na forum nie znalazłem, a interesuje mnie to bo chcę łowić duże okonie.Jak zlokalizować podwodne górki??? [2012-02-23 20:36]

marexx

Witam
Zrób sobie prezent i kup echo np. humminbird 798ci si combo to znajdziesz wszystko!!!

[2012-02-23 21:32]

maciekn

Korzystając z echosondy albo z mapy batymetrycznej. No chyba , że masz mały zbiornik to jeszcze możesz szukać górek za pomocą sznurka z obciążeniem ale to mnóstwo zabiera czasu. Więcej sposobów nie znam ale z chęcią jeszcze jakieś poznam ;).
[2012-02-23 21:36]

89krzysztof

Tak, tak. Co mu z sondy bez łódki ? Z brzegu ją do wody wstawi czy jak ? A na rzece też tak się uda ? 
Wg mnie dużo ciekawszym ale i trudniejszym sposobem jest obserwacja ruchu wody (jeśli chodzi o rzekę) bądź sprawdzanie dna np poprzez spinningowanie. [2012-02-23 21:38]

marcelvvv

jak nie masz łodzi to zawsze mozesz sprobowac zestawem splawikowym.przestawiasz grunt i jest:)z tydzien i wiesz wszystko:)a wogole w tamtym tygodniu bylem na lodzie na jeziorze ktorego nie znalem no i szukalem glebi,jakbym mial wiercic dziury to pewnie caly dzien by mi to zajelo.ale trafil sie miejscowy i powiedzial gdzie jak jest:)zawsze to tez sposob.pozdrawiam i powodzenia w poszukiwaniach
[2012-02-23 22:00]

Artur z Ketrzyna

Tak, tak. Co mu z sondy bez łódki ? Z brzegu ją do wody wstawi czy jak ? A na rzece też tak się uda ? 
Wg mnie dużo ciekawszym ale i trudniejszym sposobem jest obserwacja ruchu wody (jeśli chodzi o rzekę) bądź sprawdzanie dna np poprzez spinningowanie.

A tu się zdziwisz. są też takie echosondy. Czytnik wyżucasz do wody na odległość jak cie interesuje (taki pływak). On przesyła dane do monitora przy tobie, i masz obraz dna.

Co do odczytu wody. Tak wprawnym okiem znajdziesz górki których szczyty znajdują się bliżej powierzchni. Tych schowanych głębiej już nie. Tyle że czytać echosondę też trzeba umieć.
[2012-02-23 22:01]

maciekn

Nie napisał @pawlis żadnych konkretów. Więc poleciłem metody szukania górek w jeziorze(pierwsze moje skojarzenie górki podwodne=jezioro, żwirownia, itd,) i posiadając środek pływający. A w tych warunkach te metody się na pewno sprawdzają @89krzysztof !!!
[2012-02-23 22:29]

kamael

Jak nie masz łódki ani echosondy (bądź nie wolno pływać) to pozostaje marker plus ciężarek i znacznik na wędce oraz sporo czasu wolnego - ale można sobie ładne mapki miejscówek nawet porobić i to ze sporą dokładnością :) Warto najpierw też popytać innych wędkujących może coś podpowiedzą i będzie mniejszy obszar do obrzucania. Nie wiem jak na rzece bo nie łowie praktycznie na rzekach.
[2012-02-23 22:36]

Tomekoo

można też oblukać jeśli kaczki czy łabędzie siadają na połaciach i żerują nurkując ,oczywiście jeżeli zbiornik jest głęboki a górka dość wysoko wzniesiona.Pozdro [2012-02-23 23:34]

Dzięki koledzy :) [2012-02-24 09:55]

dworek24

Popieram co napisał kamael.zostaje ci tylko marker i ciężarek i w bardzo prosty oraz dokładny sposób określisz kształt dna.oczywiście troszkę czasu na to poświęcisz.

zestaw jest dość prosty i szybki w montażu.poświecisz 30 minut i wiesz wszystko o stanowisku na którym łowisz. troszkę gorzej jeśli chodzi o roślinność ale charakterystyke dna jak najbardziej poznasz.

[2012-02-24 10:16]

ripper

Witam
Zrób sobie prezent i kup echo np. humminbird 798ci si combo to znajdziesz wszystko!!!

no przyłącze się do tematu bo mam w planach właśnie zakup echo , i mam pytanie czy w przedziale do 1000zł kupie w miare dobre proste w obsłudze echo? i czy na każdej można zlokalizować nie tylko górki ale i jakieś ławice czy pojedyncze większe sztuki ryb? [2012-02-24 10:22]