Podpora Badora - co sądzicie?

/ 19 odpowiedzi

Panie i Panowie na stronie naszego kolegi Norberta Norbiko1 ukazał się artykuł wynalazcy Henryka Badora na temat jego autorskiego pomysłu który ma szansę "zawojowania" naszego wędkarskiego świata w tym sezonie wędkarskim. Jest to bardzo ciekawe i wielofunkcyjne urządzenie które może nam pomóc na łowisku, jednocześnie zastępuje tripody rodpody itd. chciałbym poddać to urządzenie szerokiej portalowej dyskusji.

Jak wam się to podoba?

Czy się przyjmie?

pełny tekst artykułu pod adresem:  http://norbiko1.webnode.com/products/trojnog-statyw-tery-z-uchwytami-R-/

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

hubi

Witam z fotek widać że podpora może się sprawdzić ale jak będzie to zobaczymy,w opisie i na fotografii widać że jest uniwersalna jedno tylko chciałbym wiedzieć jaka jest cena tego produktu bo jak zauważyłem nic tam nie jest napisane ale moim zdaniem taki patent na pewno się przyjmie pozdrawiam. (2010/03/12 04:54)

Elmiszello

Moim zdaniem dobre rozwiązanie do łowienia np. Lina wiosną który wychodzi na żerowiska na płyciznę od 1 do 2m wody gdyż ona tam się szybciej nagrzewa. Podpora ta pomaga nam w ten sposób gdyż będzie ona prowadzić żyłkę nad wodą i wprowadzać ją do wody w miejscu zarzucenia zestawu. Ryba wtedy ma większą swobodę bo nie spłoszy się o zanurzoną żyłkę w wodzie. Takie jest moje zdanie na temat wykorzystania tego o to sprzętu,osobiście ja bym go tak wykorzystał. (2010/03/12 14:09)

spokojny

Elmiszello chyba nie widziałęś wszystkich zastosowań?  kliknij sobie link  nad zdjęciem to przeniesie cię do całego artykułu , myślę że warto to zobaczyć i przeczytać, wg mnie jest bardzo profesjonalnie wykonana a i materiały wykożystane są przedniej jakośći jak się spisuje to już pytanie do użytkowników.

Zastosowanie do łodzi jest też ciekawe, praktycznie do każdej metody można tego użyć.

(2010/03/12 14:34)

adler

Wspaniałe . Na coś takiego czekałem .

Nie wiem tylko wysokości nóżek , bo łowiący z plaży będą mieli 

wtedy niezłą pomoc , a na rzekę czy drgające szczytówki , baty , boże ile zastosowań . 

Tak tylko CENA ??? Chba nie powali nas na glebę .

(2010/03/12 14:56)

Elmiszello

Kolego Spokojny wszystko się zgadza, teraz również doczytałem sobie ten artykuł z tego podanego linku i powiem że ciekawa sprawa. Tyle zastosowań i dostosowań do możliwości łowienia nie daje sprzęt z którym się spotkałem dotychczas. Ale ta Podpora jest konkretem która usprawnia nam łowienie. Ale dalej będę ustawał przy swojej pierwszej wypowiedzi jeżeli chodzi o zastosowanie tego wynalazku do metody połowu do jakiej bym tego użył. Ale wcale nie chcę tu kwestionować zastosowania oraz zdania innych. Chętnie nabył bym taki stojaczek tylko nie znam ceny ?? Po nabyciu zapewne mógłbym powiedzieć coś więcej. Ogólnie podoba mi się ten wynalazek. (2010/03/12 16:08)

withanight88

kilka godzin i samemu mozna to zrobic! tylko po co , bubel wymagajacy łatwego brzegu, do tego mało stabilny (2010/03/12 18:59)

korzun04

cena 560 zł- jak z kosmosu,jestem na nie

pomysł fajny,tylko cena powala,za 150-200zł może skusiłbym się

(2010/03/12 19:32)

hubi

Witam kosmiczna cena no no. (2010/03/12 19:34)

withanight88

kolejna zabawka za kosmiczna cenę! (2010/03/12 19:36)

spokojny

withanight88 pomijając cenę dlaczego uważasz że stojak jest niestabilny?

to pierwsze pytanie.

drugie: czy dokładnie przyjżałeś się konstrukcji ?

Trzecie: dlaczego twierdzisz że potrzeba do tego łatwego brzegu?

Ja, na codzień pracuję z technikami i sam jestem "techniczny" ale nie uważam żeby było łatwo zrobić tego typu uchwyty z hamulcem blokowym, do tego wyliczyć je tak, by spełniały zadanie czyli trzymanie wędki.

Chciałbym abyśmy podyskutowali na argumenty, a nie negowali i krytykowali.

(2010/03/12 20:17)

skyrok

Pytania są dobre kolego Spokojny, łatwo zrobić chyba scyzorykiem :) (2010/03/12 21:15)

skyrok

To fakt że cena niska nie jest, lecz jakby to był wyrób foxa to kazdy by powiedział że nie drogi taki stojak, taka polska mentalność.
Przecież to wszystko (mocowania) jest toczone z kwasówki i z stąd zapewne ta cena choć nie ukrywam nie na moją kieszeń ogólnie stojak bardzo mi się podoba, używałbym go przy połowach na rzece. Żadna opaska kamienna nie byłaby przeszkodą. (2010/03/12 21:19)

kazik

Ciekawe rozwiązanie . Trudno mi coś o tym sądzić bo jeszcze nie widziałem , a zwłaszcza nie testowałem . Opinię swoją tylko mogę wypowiadać  na podstawie zdjęć które wiele mówią i stwierdzam że na pierwszy rzut oka to jest dobrze skonstruowane . Jedynie mam taką uwagę , ale to tylko moje wątpliwości . Mianowicie rozstaw nóg i ciężar podpórki (nie znam wagi) czy potrafią utrzymać wędki na silnym wietrze i przy szarpaniu dużej ryby . Bo zasada blokowania wędziska jest prawidłowa , jedynie w podłożu sypkim jak namoknięty piasek i na gruncie twardym (gdzie nie można wbić nóżek) dzwignia ramienia jaką tworzy wędzisko wraz z siłą nurtu i biorącej ryby nie spowoduje przewrócenia zestawu do wody ? Jest to dosyć oryginalna konstrukcja i widać że powinna zdać egzamin , ale czy wszędzie to bym się zastanowił . Ciekawe z jakich materiałów będzie skonstruowana i najważniejsze to ile będzie kosztować . (2010/03/12 21:36)

spokojny

Wydaje mi się że anodowane aluminium też nie jest łatwe do obróbki, a widziałem zdjęcie gdzie dorosły facet stoi na tym czymś, więc jest to dość wytrzymała konstrukcja.

Rozmawiałem dzisiaj z konstruktorem i wytwórcą tej podpory, bardzo sympatycznym panem Heniem który powiedział że nie da się wędki wyrwać "tak sobie" z uchwytu (czym mocniej ciągniesz, tym bardziej się zaciska) żyłki "strzelają" , a wędka na stojaku, więc uważam że nie jest to zwykły gadżet, ale dopracowana konstrukcja przez wędkarza który większość swojego życia poświęcił na łowieniu ryb i udoskonalaniu swojego pomysłu.

Faktycznie cena jest zaporowa, mnie także nie stać na ten wynalazek, ale to nie znaczy że mam być niegrzeczny wobec autora.

Choć z drugiej strony na widok pierwszego samochodu, też ludzie pukali się w czoło :)

(2010/03/12 21:40)

kazik

Ja wykonałem sobie podpórki własnej konstrukcji , gdzie testowałem ich przez kilka lat usprawniając je i trochę wiem na ten temat . Zresztą opisałem ich na swoim blogu . Główna zasada trzymania wędziska jest taka sama , a jedynie zmienione jest kotwiczenie w podłożu i jest mniej skomplikowana , dająca się łatwo rozłożyć . Materiały jakie użyłem były dostępne i tanie , choć można użyć o takiej samej wytrzymałości i droższe . Ogólnie mówiąc to mi się podoba to rozwiązanie , ale jak by była wersja z tańszych materiałów to cena mogła by być mniejsza .

(2010/03/12 22:02)

withanight88

widzisz spokojny nie tylko ja mam wątpliwosci... (2010/03/13 01:06)

spokojny

Mi nie chodzi o wątpliwości te zawsze będą jak jest coś nowego,  zresztą po to ten temat założyłem by choć trochę je rozwiać.

Chodziło mi tylko o to że nazwałeś bublem to rozwiązanie, reszta jest ok, masz doświadczenie z tym stojakiem?

(2010/03/13 09:24)

gruby12345

sprytne urzadzenie bardzo szerokie zastosowanie ale z tymi watpliwosciami to niewiem ma 3 nogi jak kazdy tripod wiec niema czym sie przejmowac ze jest niestabilny tripody stoja tylko sa dodatkowo kotwione spilka do ziemi moja watpliwosc to cena sa szredniej klasie tripodow ja zaplacilem za swojego 450 zl zaden szal sredniej klasy stojaczek jesli podpora badora ma tez tyle kosztowac to duzo moim zdaniem to byl by minus jak dlamnie pozdrawiam (2010/03/14 09:29)

gruby12345

gdyby byl w cenie kuszacej w granicach 150-200 zl wziolbym go odrazu przydal by mi sie do wedzisk na wegorza  (2010/03/14 09:33)