Zaloguj się do konta

podlodówka - porady

utworzono: 2010/10/12 18:46
wedkarz

Chce zacząć łowić na podlowóke w tym roku byłem tylko raz ale nic nie złowiłem , i mam pytanie jak mam guba ta szczytóke wyjmowaną i chce sie zapytac czy moge łowić na mormyszke na nia i czy wejdzie na nia kiwak  i .. i jakie sa metody ?

spławik , mormyszka , woblerek taki , i blaszka taka i na to sie zakłada robaka czy nie?

a wedke mam prawie taka samą jak ta         

[2010-10-12 18:46]

endriut

Witaj!

Najlepiej jak weźmiesz tę swoją wędkę do sklepu wędkarskiego i sprawdzisz jaki "kiwok" na nią pasuje.

To że szczytówka jest gruba to nic ważne żeby była elastyczna gdyż przy  metodzie podlodowej ona (szczytówka) amortyzuje najbardziej.

Pamiętaj że używasz bardzo cienkich żyłek 0.8, 0.10.

Oczywiście możesz łowić takim zestawem na mormyszkę jak i na spławik.

Metodę połowu wybierasz odpowiednio do danego łowiska i rybek które chcesz łowić.

Naturalnie przy metodzie spławikowej zakładasz robaczka (ochotka) którego najlepiej trzymać w cieple, natomiast ja gdy łowię na mormyszkę także dokładam ochotkę w celu zwiększenia zainteresowania przynętą.

Pozdrawiam.

[2010-10-12 19:07]

aal82

Dla mnie lepiej jak byś sobie zainwestował w sprzęt lepszą wędkę i kołowrotek nie są to duże koszta, a będziesz miała na lata.Łapiąc na cienką żyłkę 00,8 ja wędkuje na taką, to nie wiem czy w tym kołowrotku co pokazujesz na zdjęciu jest dobry hamulec i przy odjeżdzie większego okonia lub szczupaka przy takiej żyłce musisz mieć bardzo dobrze go wyregulowany inaczej strzeli żyłka i po rybce..Wędka też najlepiej jak najbardziej giętka co dobrze zamortyzuje hol ryby przy czym ją wymęczy.Kiwok najlepszy i najczulszy z jakiegoś włosia, na podstawą mormyszki ostry cieńki hak żeby łatwo szło nabić ochotkę, ja nabijam trzy ochotki. opuszczasz ochotkę do dna można uderzyć nią parę razy o dno i tak dźwigamy do 70 cm cały czas pracując przy tym i tak w góre i na dól.Możesz zmniejszać lub zwiększać szybkość prowadzenia.Nic nie ma można od tych 70 cm od dna dźwigać do przerębla trzeba próbować wszystkiego i szukać rybki :)
[2010-10-13 18:20]