Podkład z żyłki pod plecionkę
utworzono: 2015/06/10 14:42
Chciałbym się was poradzić o to czy można jako podkładu do plecionki 0.16 użyci żyłki 0.25 mm ?Przy okazji podajcie dobre 300 m plecionki 0.16. DZIĘKI!!!!! [2015-06-10 14:42]
Jeszcze nie wiesz czy ci się zmieści 300 m plecionki, a już chcesz dawać podkład.
Ja mam podkład z plecionki pod żyłkę. Moja plecionka jest 2 razy grubsza, od tego co na niej było napisane.
[2015-06-10 15:56]
Pod plecionkę powinno dawać się podkład z żyłki aby zapobiec obracaniu się plecionki na szpuli. [2015-06-10 20:01]
Chciałbym się was poradzić o to czy można jako podkładu do plecionki 0.16 użyci żyłki 0.25 mm ?Przy okazji podajcie dobre 300 m plecionki 0.16. DZIĘKI!!!!!
Najpierw przelicz ile plecionki wejdzie na szpulę, tu masz kalkulator:
http://forum.wedkuje.pl/f,kalkulator-pojemnosci-szpuli-kolowrotka-polecam,347580,0.html
zwróć uwagę, że plecionki wchodzi zazwyczaj około 20-30% mniej niż żyłki tej samej grubości.
Na podkład najlepiej użyć starą, zużytą żyłkę, lub żyłkę o wątpliwej jakości, bo i tak nie będzie brała udziału w holowaniu ryby, zwłaszcza jeśli nawiniesz na szpulę 300m plecionki. Żyłka powinna być zdecydowanie grubsza od plecionki, więc Twoja 0,25 będzie OK.
Ja używam plecionek MIKADO, bardzo przyzwoita zarówno jakościowo jak i cenowo jest:
http://www.wedkarski.com/zylki-plecionki/9674-plecionka-nihonto-octa-braid-300-metrow-mikado.html
najlepiej czarna, bo najmniej traci kolor, po pewnym czasie robi się szara, co tylko korzystnie wpływa na jej niewidzialność w wodzie.
0,16mm to już mocna plecionka, ja używam tych plecionek w grubościach 0,10, 0,12 i 0,14mm. Są w zupełności wystarczająco mocne, chyba, że zamierzasz łowić sumy.
Plecionkę z podkładem łączę węzłem zderzakowym, a do wiązania przynęt stosuję "improved clintch knot" u nas nazywany "trzy końce", zachowuje niemal 100% mocy żyłki i jest prosty do wiązania. Uważam, że jest bardziej niezawodny od "palomara".
Tyle mojej wiedzy i doświadczenia.
[2015-06-11 06:17]
Witam. Jak widzicie na załączonym obrazku tyle wchodzi mi żyłki(Podkład) na szpule. Pytanie teraz -- Mam plecionkę 0.14 i ile musiał bym mieć żyłki żeby byl dobrze podład ? żeby plecionka była pod sam brzeg ? Rozkmini ktoś? :) [2020-02-08 15:07]
Jeżeli masz taką samą, zapasową szpulę, to nawiń na nią plecionkę a następnie żyłkę, tyle ile trzeba, potem przewiń wszystko na właściwą szpulę. [2020-02-08 15:47]
Prawda jest taka, że jeżeli chcesz mieć dobrze nawiniętą plecionkę to podkład powinien być jak najbardziej zbliżony średnicą co do linki głównej. Dlaczego ? ot po wielu latach spinnigowania coś mam w pamięci aby było łatwiej :) [2020-02-08 19:36]
"żeby plecionka była pod sam brzeg ?"
Brzeg? Ta część na szpuli nazywa się rantem, a nie brzegiem.
Ja używam do podkładu pod plecionkę 0.14-0.16 żyłki o średnicy (deklarowanej przez producenta) 0.25, łączę wezłem zderzakowym i nie ma problemów. Samo nawinięcie odbywa się w sposób opisany przez @ogtw mam tu na myśli rozmiar 3000-4000 ponieważ do rozmiaru 2000 nie mam zapasowej szpuli, a tutaj nawijanie odbywa się na "czuja" i nie zauważyłem diametralnej różnicy w nawoju gdy linka jest idealnie pod rant, czy jest jej troche za dużo lub trochę za mało, fakt jeśli linki brakuję około pół "głębokości" szpuli to jest problem.
1. Nigdy nie nawijaj plecionki pod sam rant, wskazane jest pozostawić 0,5-1,0mm wolnej przestrzeni do rantu. Unika się, lub choćby ogranicza do minimum tworzenie się gniazd.
2. Plecionka - w zależności od producenta - jest od 20-30%, a nawetdo 60% grubsza od żyłki o tej samej średnicy deklarowanej przez dystrybutora, poza tym jest to splot, więc inaczej układa się na szpuli niż monolityczna żyłka.
3. Nawiń sposobem wskazanym przez @ogtw i będziesz miał spokój. [2020-02-10 07:27]