Zaloguj się do konta

Podbierak i karta

utworzono: 2010/02/27 09:27
Kocur161

Czy połaca się kupowac podbierak?????

Czy mozna łowic na 2 wędki od 14 lat?? jak nie to od ilu???

[2010-02-27 09:27]

Co to za pytanie czy opłaca się kupować podbierak?
Podbierak jest jednym z najważniejszych przyrządów podczas wędkowania .
Co do połowu na dwie wędki poczytaj tematy
http://forum.wedkuje.pl/post/pytanie/78276/0#78450
http://forum.wedkuje.pl/post/14-lat/76745/0
a w szczególnośći posty kolegi
baldhead
[2010-02-27 10:21]

baldhead

Jeśli masz 14 lat to musisz posiadać kartę wędkarską i masz prawo wędkować na dwie wędki. Zgodnie z Regulaminem Amatorskiego Połowu Ryb łowienie ryb spokojnego żeru dozwolone jest na dwie wędki, podobnie łowiąc ryby drapieżne na przynęty naturalne (na żywca) możesz również łowić na dwie wędki. Łowiąc ryby drapieżne na spinning lub łowiąc metodą muchową możesz używać tylko jednej wędki. Do ukończenia 16 lat możesz wędkować w porze nocnej tylko pod nadzorem osoby uprawnionej do opieki. Osoba ta nie musi posiadać karty wędkarskiej ale nie może z Tobą wędkować.

Podbierak, obok wędki powinien być w podstawowym wyposażeniu każdego wędkarza. Chyba, że będziesz łowił tylko uklejki.

Pozdrawiam i życzę sukcesów!

[2010-02-27 10:30]

pilarz617

ja wczoraj odebrałem kartę i mam już skończone dawno 14 lat i gość mi powiedział w Sędziszowie u którego wyrabiałem kartę ze dopiero mogę łowić na 2 wędki jak skończę 16 lat [2010-02-27 10:46]

pilarz617

czy to prawda?? [2010-02-27 10:47]

withanight88

to u jakiego ciecia Ty ta karte wyrabiałes? 

bo Ci kompletnych bzdur naopowiadał , lub Ty cos zle zrozumiales!

[2010-02-27 11:25]

pilarz617

na przeciwko biedronki w zoologicznym bo tam można wyrobić.

zapytałem się go czy mogę łowić na 2 wędki to on mi powiedział ze muszę skończyć 16 lat i jakieś inne znaczki są wtedy i kosztują ok 100 zł

[2010-02-27 11:29]

Karte w zoologicznym?
Może Ty tam składki opłacałeś i pomyliłeś kartę wędkarską z legitymacją członkowską.

[2010-02-27 11:38]

withanight88

to ile płaciles za ta karte? Nalezysz do Pzw? to jest smieszne ze bylo sklepik ma prawo wydawania kart wędkarskich! [2010-02-27 11:40]

Do jakiego okręgu należysz? bo coś tu mi nie pasuje.
Kartę wędkarską wydaje starostwo przecież.
Ty a moze Ty na łowiskach komercyjnych łowisz? z wewnętrznym regulaminem połowu ryb?
[2010-02-27 11:44]

pilarz617

ja tam płaciłem a on mi dal legitymacje i rejestr a karte ja musialem sobie odebrac w rzeszowie bo jestem z powiatu rzeszowskiego a nie ropczecko sedziszowskiego. kolega tez tam wyrabial duzo osub tam wyrabia sobie karte [2010-02-27 11:50]

pilarz617

sory legitymacje [2010-02-27 11:52]

pilarz617

powiedzcie mi czy w końcu mogę łowić na 2 wędki bo 14 lat już dawno skończyłem [2010-02-27 11:57]

withanight88

a masz karte wędkarska? 

[2010-02-27 12:07]

kyt54s

Ja też wyrabiałem  tam u niego i zdawałem egzaminy zdałem:) dał mi potem zaświadczenie  że zdałem pojechałem do starostwa do ropczyc i tam mi wyrobili karte:)a uniego miiałem tylko legitymacje odebrać:)

i możesz łowić na dwie węki:)

[2010-02-27 12:16]

baldhead

W tym sklepie zoologicznym wykupiłeś zezwolenie na połów na wodach otwartych PZW, czy na jakieś łowisko specjalne? Jeśli na wody otwarte PZW, to sprzedający nie ma wogóle pojęcia o przepisach! [2010-02-27 12:18]

pilarz617

mam karte i legitymacje a w czoraj dal mi rejestr polowu ryb [2010-02-27 12:33]

Waldi Fish

Co do możliwości łowienia na 2 wędki w wieku 14 lat, to koledzy fachowo wyjaśnili Ci temat. Co do podbieraka, to pytanie jest dla mnie dziwne, ale rozumiem, że jesteś młodym wędkarzem i masz ograniczone możliwości finansowe, więc przy zakupie sprzętu musisz mocno kombinować, co trzeba na początek kupić koniecznie, a bez czego na razie można się obejść. Według mnie, podbierak jest przyrządem niezbędnym już na samym początku, co spróbuję Ci uzasadnić. Nie wyobrażam sobie wyholowania dużej ryby bez podbieraka. Co prawda, jeśli brzeg jest niski i płaski, to po zmęczeniu ryby możesz ją przyholować do samego brzegu, a następnie schwycić za pokrywy skrzelowe, bo wyciągnąć na sam brzeg nie radziłbym ze względu na znacznie większy opór niż w wodzie, co zazwyczaj kończy się zerwaniem ryby lub żyłki. Oczywiście, jeśli masz do czynienia z wysokim brzegiem i uchwycenie dużego okazu jest niemożliwe w opisany wyżej sposób, bez podbieraka nie można się obejść. W przypadku ryb, które będziesz wypuszczać do wody, podebranie ich podbierakiem pozwala na uniknięcie  straty znacznej ilości śluzu, co następuje w przypadku, gdy rybę się holuje na brzeg, gdzie przed zdjęciem haczyka mocno się szarpie wycierając śluz i czasem ulegając skaleczeniom. Tak skaleczona ryba zazwyczaj szybko ulega infekcjom bakteryjnym lub grzybiczym, a także znacznie częściej bywa zaatakowana przez pasożyty. Na łowiskach komercyjnych zazwyczaj bardzo duże okazy są wypuszczane, a przeważnie zabierane mniejsze o tzw. wymiarach handlowych ze względu na smaczniejsze mięso oraz fakt, że wędkarzowi przeważnie nie trzeba takiej ilości mięsa, której nie skonsumowałby w możliwie krótkim czasie. Pozdrawiam, życząc, aby podbierak często i skutecznie Ci służył!
[2010-02-27 12:44]

baldhead

Co do możliwości łowienia na 2 wędki w wieku 14 lat, to koledzy fachowo wyjaśnili Ci temat. Co do podbieraka, to pytanie jest dla mnie dziwne, ale rozumiem, że jesteś młodym wędkarzem i masz ograniczone możliwości finansowe, więc przy zakupie sprzętu musisz mocno kombinować, co trzeba na początek kupić koniecznie, a bez czego na razie można się obejść. Według mnie, podbierak jest przyrządem niezbędnym już na samym początku, co spróbuję Ci uzasadnić. Nie wyobrażam sobie wyholowania dużej ryby bez podbieraka. Co prawda, jeśli brzeg jest niski i płaski, to po zmęczeniu ryby możesz ją przyholować do samego brzegu, a następnie schwycić za pokrywy skrzelowe, bo wyciągnąć na sam brzeg nie radziłbym ze względu na znacznie większy opór niż w wodzie, co zazwyczaj kończy się zerwaniem ryby lub żyłki. Oczywiście, jeśli masz do czynienia z wysokim brzegiem i uchwycenie dużego okazu jest niemożliwe w opisany wyżej sposób, bez podbieraka nie można się obejść. W przypadku ryb, które będziesz wypuszczać do wody, podebranie ich podbierakiem pozwala na uniknięcie  straty znacznej ilości śluzu, co następuje w przypadku, gdy rybę się holuje na brzeg, gdzie przed zdjęciem haczyka mocno się szarpie wycierając śluz i czasem ulegając skaleczeniom. Tak skaleczona ryba zazwyczaj szybko ulega infekcjom bakteryjnym lub grzybiczym, a także znacznie częściej bywa zaatakowana przez pasożyty. Na łowiskach komercyjnych zazwyczaj bardzo duże okazy są wypuszczane, a przeważnie zabierane mniejsze o tzw. wymiarach handlowych ze względu na smaczniejsze mięso oraz fakt, że wędkarzowi przeważnie nie trzeba takiej ilości mięsa, której nie skonsumowałby w możliwie krótkim czasie. Pozdrawiam, życząc, aby podbierak często i skutecznie Ci służył!

Ten wpis powinni przeczytać wszyscy młodzi adepci wędkarstwa! Naprawdę świetny i pouczający.
[2010-02-27 12:58]

dinol12

Od 14 lat można łowić na 2 wędki jak masz kartę i legitymacje
[2010-02-27 14:08]

Kocur161

a czy sam mogę łowić czy pod opiekom osoby dorosłej???
[2010-02-27 18:04]

Masz skończone 14 lat możesz łowić sam. Z tym że młodzież która nie ukończyla lat 16 nie ma prawa wędkować bez opiekuna w porze nocnej
[2010-02-28 08:09]

Kocur161

dzięki wszystkim za info ;)
[2010-02-28 14:10]

Co to za pytania?! Żeby dostać karte trzeba zdać egzamin z RAPR to powinieneś a nawet twoim obowiazkiem jest nauczyć sie tej ksiażeczki na pamięć a tam już wszystko pisze co i jak o wedkowaniu.   POZDRO i połamania
[2010-02-28 14:14]

ponikwoda

Podbierak to podstawa sprzętu wędkarskiego. Czasami się zdarzy że ktoś zapomni a póżniej żałuje. Złośliwośc losu jest przeważnie taka że jak nie mamy z sobą podbieraka to biorą największe ryby. Z przepisami odnośnie wieku wędkarza i ilości wędek kolega ładnie Ci to opisał. Powodzenia i weż podbierak.

[2010-02-28 15:42]

kuba777

Podbierak jest bardzo potrzebny.. Jeżeli woda sięga prawie brzegu to zbytnio nie będzie potrzebny lecz gdyby była to dużą ryba to przydałby się.. Zawsze trzeba brać ze sobą podbierak bo nie wiadomo jaką rybe możemy środkac:) pozdrawiam.. Kuba777 [2010-02-28 21:07]