witam dobiero zaczynam z karpiami i mam pare pytań
czy przypon włosowy może mieć 50-60cm jeśli nie to ile
czy kulki muszą mieć kształt okręgu czy mogę zrobic wałek i go pociąć jak kopytka
czy na kołowrotek mogę nawinąć plecionke czy zyłkę jęśli tak to jaką
prosze o pomoc i pozdrawiam
do rurki trzeba przyczepić koszyk i nawpychać w niego zanęty czy też można duży ciężarek
siema kolego . jeżeli chodzi o przypon to zalezy jak chcesz łowic jak karpie żerują ja stosuje przypon nawet do 80cm ale tylko do kulek pływajacych.a tak too przypon powinien miec do 30 cm do metody nawet 5 cm.a jezeli chodzi o żyłke czy plecionke to też zalezy na jakiej odległosci bedziesz łowił,jak daleko to propnował bym plecionke dlatego warto mawija na jednej szpuli żyłke a na drugiej plecionke .wiem ze to troche bedzie kosztowało ale sprzet karpiowy nie jest tani .pozdrawiam
(2011/02/05 08:19)Wiadomo że plecionka jest lepsza wytrzymalsza ale nie mozesz jej stosowac na plastikową szpule.
Cześć
Andrzej wiesz jak to jest - ktoś coś słyszał ale nie wie gdzie to grało.
Owszem niewskazane jest stosowanie plecionek do plastikowych szpul. Jeśli źle nawiniesz plecionkę ( czyli na sucho ) to w czasie deszczu lub nawet po pierwszym holu plecionka tak spuchnie, że w życiu nie zmieści się na szpuli. W skrajnym przypadku ( widziałem ) może dojść do zgniecenia szpuli pod wpływem "puchnącej" plecionki.
Janusz JKarp
Tak sobie czytam i zastanawiam się co znaczy "włosowy" i o jego nie spotykanej dotąd długości np 50 cm i td.
Co do stosowania przyponu włosowego to mam już osobiście wyrobione zdanie na temat jego używania lub nie ale jego długość sugerowa na poczatku tego tematu 50cm to chyba lekka przesada.
(2011/02/10 19:49)