Początek wędkowania na grunt
utworzono: 2010/05/19 16:34
witam, jeżeli chodzi o wędkarstwo gruntowe to dopiero zaczynam swoja przygodę z gruntówką i mam kilka pytań :
1. Jaki zestaw jest na grunt najlepszy[mam żyłkę 0.18mm nastawiam sie więc na karpie itp. a nie na leszcze czy płocie i będę łowił głównie w wodach stojacych] (jeśli chodzi o zestaw prosiłbym - jesli to tylko mozliwe - o szersze wyjasnienie mówiace również dlaczego dany zestaw jest dobry)
2.jakie przynęty najlepsze
3.jakie zanęty najlepsze
4.jak łowic na grunt z wędką bez drgającej szczytówki i o długości 3m (bo taką właśnie mam)
[2010-05-19 16:34]
Mysle ze dobre bylo by lowienie tak zwana METODA bardzo proste i skuteczne lowienie karpi czyli ciezarek samozacinajacy okolo 70g ,100g przypon krociutki nie wychodzacy za ciezarek co likwiduje splatanie najlepiej kulka plywajaca 15mm na wlosie pasta peletowa oblepiasz nia koszyk wklejasz w ten koszyk kulke haczyk na zewnatrz i do wody reszta dzieje sie sama.
[2010-05-19 17:31]
Witam, postaram się nieco przybliżyć Ci metodę gruntową.
1. Żyłka jaką masz powinna wystarczyć, używam też takiej grubości i spisuje się dobrze. Zestaw jaki ci polecam to sprężyna, na wody stojące jest dobra ponieważ zanęta powoli wypłukiwana jest z niej a w koszyczku zostaje ubita i nie ma takiego skutku nęcenia.
2 Przynęty jakiej będziesz używał zależy tylko od ciebie. Pamiętaj, że każde łowisko rządzi się swoimi prawami.Nie zawsze to co sprawdza się na jednym łowisku nie musi działać na ryby w innym zbiorniku. Uniwersalną przynętą są: kukurydza, biały, czerwony robak, ziarna konopi.
3 Zanęty tak samo jak przynęty musisz sprawdzić co działa pobudzająco na ryby, że zaczynają żerować. Musisz nieco poeksperymentować.
4 Wędka o tej długości możne być, ale nie podałeś dokładnych szczegółów.
na zdjęciu masz zestaw ze sprężyną, przypon do tego zestawu powinien być o długości ok 30cm.
[2010-05-19 17:49]
Witam. jesli wedkujesz wedka bez drgajacej szczytowki to proponuje bombki jako sygnalizator bran. Jest ich duzy wybor w kazdym sklepie wedkarskim. Sam tak lowie i mi to pasuje. Na zylke glowna stosuje jaxson feeder 22. Sprawdza sie doskonale. Na wode stojaca koszyk zanetowy 10-25 g z denkiem a w koszu stosuje zanety dragona w zleznosci od ryb na ktore sie nastawiam. jesli dno jest muliste przepon okolo15-20 cm jesli piasek 7-12 cm. Od czasu do czasu donecam lowisko kukurydza i ja tez stosuje na hak nr. 6. efekty sa niezle. powodzenia.
[2010-05-19 21:00]
Czas na metodę gruntową [2010-05-19 21:12]
jeśli chodzi o moją wędkę jest to model DEMON tele 300 i ma 80-120g wyrzutu
[2010-05-20 15:26]